Dolaşıma yardımcı olan besinler

Dolaşıma yardımcı olan besinler

Paylaşın!

Kalpten beyne, kaslardan deriye kadar her yere besin ve oksijen taşıyan dolaşıma yardımcı olan besinler nelerdir, kısaca gözden geçirelim.

Sağlıklı bir diyet, dolaşımı ve kan akışını optimize etmenin bir yoludur. Egzersiz, sıvı alımı, kilo yönetimi ve sigara içmemek sağlıklı bir dolaşım için çok önemli olmakla birlikte, bazı gıdalar da kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Dolaşıma yardımcı olan besinlerin başlıcalarını şu şekilde sayabiliriz.

Kırmızı Acı Biber: Bu parlak kırmızı biber, yemeği renklendirmekten daha fazlasını yapar. Kapsaisin adı verilen bir bileşik sayesinde acı biber damarların daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir, ayrıca kan damarlarınızdaki kasları gevşeterek hipertansiyon tedavisine destek olabilir.

Pancar: Bu kök sebze, vücudun nitrik okside dönüştürebileceği nitrat açısından zengindir. Nitrik oksit, kan damarlarını doğal olarak gevşetmeye ve doku ve organlara kan akışını iyileştirmeye yardımcı olur. Araştırmacılar pancar suyunun sistolik kan basıncını da düşürebileceğini bulmuşlardır.

Orman Meyveleri: Orman meyveleri antioksidanlar açısından, özellikle de bu meyvelere kırmızı- mor rengini veren antosiyaninler bakımından zengindir. Bunlar damar duvarlarını hasardan korumaya ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca antosiyaninler kan basıncını düşürmeye yardımcı olan nitrik oksit salınımını teşvik eder.

Yağlı Balıklar: Somon, uskumru, alabalık, ringa balığı ve pisi balığı gibi yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri ile doludur. Araştırmalar, bu bileşiklerin dolaşım için iyi olduğunu göstermektedir. Balık yemek sadece dinlenme halindeki kan basıncını düşürmekle kalmaz; aynı zamanda arterlerin temiz ve tıkanmamış kalmasına da yardımcı olabilir.

Nar: Narın içindeki minik sulu kırmızı çekirdekler besinlerle, özellikle de antioksidanlar ve nitratlarla doludur. Bunlar kan dolaşımını hızlandırabilir, ayrıca kan damarlarını genişletir ve kan basıncını düşürür. Bu da kaslara ve diğer dokulara daha fazla oksijen ve besin gitmesi anlamına gelir. Aktif insanlar için, daha fazla kan akışı performans artışını da beraberinde getirebilir.

Sarımsak: Sarımsak, kan damarlarının gevşemesine yardımcı olan allisin adlı bir sülfür bileşiği içerir. Araştırmalar, sarımsak açısından zengin bir diyetle beslenen kişilerde kanın daha verimli aktığını göstermektedir. Bu da kalbin kanı vücuda taşımak için çok çalışmak zorunda kalmayacağı anlamına gelir, bu da kan basıncını düşük tutmanıza yardımcı olur.

Ceviz: Ceviz kanın düzgün hareket etmesine yardımcı olabilecek bir tür omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit açısından zengindir. Bir çalışma, 8 hafta boyunca düzenli olarak ceviz yemenin kan damarı sağlığını iyileştirdiğini, bu damarların elastik kalmasına yardımcı olduğunu ve kan basıncını düşürdüğünü buldu.

Siyah üzüm: Üzüm, atardamarları sağlıklı tutmaya ve kan akışını iyileştirmeye yardımcı olur. Yapılan bir çalışmada üzümdeki antioksidanların kan damarlarını gevşemeye ve daha verimli çalışmaya teşvik ettiği bulunmuştur. Ayrıca üzüm, kanı yapışkan hale getirerek kan dolaşımını engelleyebilecek enflamatuar ve diğer molekülleri de engeller. Ancak üzümün şekerden de zengin olduğunu unutmamakta yarar vardır.

Zerdeçal: Bu altın sarısı baharat, büyük ölçüde içerdiği bir bileşik olan kurkumin sayesinde antienflamatuar özellikleriyle bilinir. Çalışmalar, kurkuminin nitrik oksit üretimini artırabileceğini ve bunun da kan damarlarının genişlemesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu da kanın akmasını ve kaslara ve diğer dokulara ulaşmasını kolaylaştırır.

Ispanak: Ispanak gibi nitrat açısından zengin gıdalar dolaşımı olumlu etkileyebilir. Bu bileşikler kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur ve kanın hareket etmesi için daha fazla alan yaratır. Ayrıca, bir çalışmada ıspanak açısından zengin bir diyetin arterleri esnek tutmaya ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu bulunmuştur.

Turunçgiller: Turunçgilleri sevmek için tek neden içerdikleri C vitamini değildir. Bu meyvelerde bulunan antioksidanlar iltihaplanmayı azaltmaya, kan pıhtılarını önlemeye ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmada düzenli olarak portakal suyu içmenin kan basıncını düşürdüğü bulunmuştur.

Dolaşıma yardımcı olan besinler gerek kalp sorunu olanların, gerekse sağlıklı kişilerin günlük beslenmesinde sıklıkla yer alması gereken ürünlerdir. Bu gıdaların sık tüketimi, sağlıklı bir yaşam sürmeye büyük ölçüde destek olabilir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın