Omega 3 yağ asitleri nelerdir?

Omega 3 yağ asitleri nelerdir?

Paylaşın!

Çok yararlı etkileri olan omega 3 yağ asitleri nelerdir? Bunlar hakkında yeterli bilgi sahibi olmak bilinçli kullanım için çok önemlidir.

Omega-3 yada daha doğru ifadesiyle omega 3 yağ asitleri, vücutta yapılamadığı için dışarıdan alınması gereken besin öğeleridir. Diğer bitkisel yağ asitleri olan omega 6 yağ asitlerinden kimyasal yapı olarak ayrılırlar.

Başlıca omega 3 yağ asitleri nelerdir?

Çok sayıda omega 3 yağ asidi mevcuttur. Bunların başlıcaları EPA, DHA ve ALA’dır.

Başlıca omega 3 yağ asitleri
Başlıca omega 3 yağ asitleri

EPA (eikosapentaenoik asit)

EPA 20 karbon uzunluğunda bir omega 3 yağ asididir. Başlıca yağlı balıklarda, deniz ürünlerinde ve balıkyağında bulunur. Bu molekülün pekçok fonksiyonu vardır. En önemli işlevi eikosanoidler adı verilen ve enflamasyonu azaltabilen uyarıcı molekülleri oluşturmakta kullanılmasıdır. Bu molekülün depresyon gibi kimi mental sorunların azalması üzerine de etkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.

DHA (dokosaheksenoik asit)

DHA 22 karbon uzunluğunda bir omega 3 yağ asididir. Başlıca yağlı balıklarda, deniz ürünlerinde,balıkyağında ve deniz yosunlarında bulunur. Bu yağ asidi başlıca beyindeki ve gözlerdeki sinir hücrelerinin membranlarının oluşumunda yer alır ve beyindeki doymamış yağ asitlerinin % 40’ını oluşturur.

DHA gebelik ve emzirme dönemleri için çok önemlidir. Bebeğin sinir sisteminin gelişimi DHA’ya bağımlıdır. Buna karşılık, anne sütündeki DHA düzeyi annenin aldığı DHA miktarı ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle, annenin yeterli DHA alması bebeğin gelişimini doğrudan etkiler.

ALA (alfa-linolenik asit)

ALA 18 karbon uzunluğunda bir omega 3 yağ asididir. Başlıca yağlı bitkisel besinlerde, özellikle de ceviz, ketentohumu ve çiya tohumlarında bulunur. Buna karşılık, enerji kaynağı olmak dışında pek fazla işlevi yoktur. Yine de, vücutta EPA ve DHA’ya dönüştürülebilmesi nedeniyle esansiyel yağ asidi olarak nitelendirilir. Ancak, bu dönüşüm son derece yetersizdir ve alınan ALA’nın ancak % 5 kadarı EPA ve DHA’ya dönüşür. Bu nedenle ALA omega 3 kaynağı olarak güvenilebilir değildir.

Son söz

Omega 3 yağ asitleri vücutta pek çok işlevi olan maddelerdir. En yararlı olan omega 3 yağ asidi tipleri su ürünlerinden elde edilenlerdir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın