Omega 3 yararları

Omega 3 yararları

Paylaşın!

Pek çok yaşamsal fonksiyonda yer alan omega 3 yağ asitleri dışarıdan alınmak zorundadır. Omega 3 yararları ve gereksinimi bu yazının konusunu oluşturuyor.

Omega 3 yararları

Gebelik ve süt verme

Gebelik ve süt verme dönemlerinde annenin omega 3 almasının bebeğin zeka ve göz gelişimine olumlu etki yaptığını gösterir pek çok çalışma mevcuttur. Bu nedenle gebelik ve süt verme dönemlerinde omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenme önerilmektedir.

Kan yağları

Yüksek doz kullanılan omega 3 yağ asitleri özellikle yüksek trigliserid düzeylerini düşürmekte oldukça yararlı olmaktadır. Omega 3 yağ asitleri bu şekilde kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine dolaylı katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, hipertrigliseridemi tedavisinde fibrat grubu ilaçlar kullanılamadığı zaman yüksek doz omega 3 kullanımı önerilmektedir.

Kanser

Omega 3 yağ asitlerinin özellikle barsak, prostat ve meme kanserlerinin riskini azaltabildiğine dair bulgular mevcuttur. Ayrıca omega 3 yağ asitleri kemoterapiye destek olabilir ve kanser komplikasyonlarını azaltabilirler.

Hipertansiyon

Omega 3 yağ asitleri kan basıncı kontrolunu kolaylaştırarak hipertansiyon tedavisine katkıda bulunabilirler.

Karaciğer yağlanması

Omega 3 yağ asitlerinin karaciğer yağlanmasıazaltabildiği gösterilmiştir. Bu nedenle karaciğer yağlanmasında omega 3’ün tedavi aracı olarak kullanımı önerilmektedir.

Depresyon ve anksiyete

Omega 3 yağ asitleri depresyon ve anksiyete belirtilerini hafifletebilirler.

Enflamasyon

Enflamasyon üzerine olumlu etkileri olan omega 3 yağ asitleri enflamatuar hastalıklarda destek tedavisi olarak kullanılabilirler.

Dismenore

Omega 3 yağ asitleri dismenore (ağrılı adet görme) belirtilerini hafifletebilirler.

Dikkat dağınıklığı

Bu esansiyel yağ asitleri dikkat dağınıklığı/hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda belirtileri azaltabilirler.

Astım

Çocuklarda ve gençlerde omega 3 kullanımı ile astım ataklarının azalmasının sağlanabildiği gösterilmiştir.

Demans

Omega 3 yağ asitlerinin kullanımı ile Alzdeimer hastalığı ve demans gelişme riskinin azaltılabildiği gösterilmiştir.

Ancak, koroner kalp hastalığı risk faktörlerinin çoğuna olumlu etki etmelerine karşılık omega 3 yağ asitlerinin kalp krizi veya inme üzerine olumlu etkileri gösterilememiştir.

Başlıca omega 3 yararları
Başlıca omega 3 yararları

Cilt ve saç sağlığı

Omega 3 yağ asitlerinin cilt ve saç sağlığı üzerine olan olumlu etkileri aşağıdaki şekilde görülmektedir.

Omega 3 yağ asitlerinin cilt ve saç sağlığı üzerine olan olumlu etkileri
Omega 3 yağ asitlerinin cilt ve saç sağlığı üzerine olan olumlu etkileri

Günlük omega 3 gereksinimi

Amerikan Tarım ve Sağlık Bakanlıkları ve Avrupa Gıda Güvenlik Otoritesi (EFSA) günde en az 250- 500 mg EPA/DHA kombinasyonu tüketilmesini önermektedir. Gebelerde ve süt veren annelerde ise bu miktarın yaklaşık iki katı önerilmektedir.

AHA tarafından kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olmak üzere haftada iki kez yağlı balık tüketilmesi önerilir.

NASEM önerilerinde de günlük ALA alımının erkekler için 1.6 gram, kadınlar için 1.1 gram olması gerektiği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, omega 3 gereksinimini belirleyen bir başka faktörün de alınan omega 6 miktarı olduğunu akılda tutmak gerekir. Alınan omega 6 miktarının azaltılması omega 3 gereksiniminin de azalmasına yol açar.

Omega 3 almanın en sağlıklı yolu haftada en az iki kez yağlı balık tüketmektir. Ancak, yeterli balık veya deniz ürünü tüketilmiyorsa supleman kullanmakta yarar vardır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın