Wellness turizminin sağlık yararları

Wellness turizminin sağlık yararları

Paylaşın!

Dünyada giderek artan bir trend görünümünde olan wellness turizminin sağlık yararları incelenmeye değer önemli bir konudur.

Wellness turizminin sağlık yararları genellikle anekdot niteliğindedir ve bu konudaki araştırmalar pek azdır. Dahası, mevcut araştırmalar öncelikle wellness turizmine değil, genel seyahatlere odaklanmaktadır. Bununla birlikte, wellness turizminin birkaç potansiyel faydasını saptanabilir.

  • Mutluluğu Artırabilir: Yeni deneyimler ve manzara değişiklikleri insanların ruh halini iyileştirebilir. Temmuz 2020’de Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada, günlük konumlarında daha fazla değişkenlik olan kişilerin daha mutlu olma eğiliminde oldukları görülmüştür. Bu arada, geçmişte yapılan bir çalışma, yılda iki kez tatile çıkan kadınların depresyon ve kronik stresten muzdarip olma olasılığının, daha az sıklıkta tatile çıkan kadınlara göre daha düşük olduğunu ortaya koymuştur.
  • Stres Düzeylerini Azaltabilirır: Sağlıktan ilham alan bir kaçamak, günlük yaşamın stresinden kaçmanızı ve sağlığınızı destekleyen faaliyetlere ve deneyimlere odaklanmanızı sağlar ve bu tür bir seyahatin stres giderici faydaları neredeyse anında ortaya çıkar. Expedia tarafından 2018 yılında yapılan ve Global Coalition on Aging tarafından referans verilen akademik olmayan bir çevrimiçi ankete göre, ABD’li katılımcıların yüzde 88’i sadece bir veya iki günlüğüne tatile çıktıktan sonra kendilerini daha rahatlamış ve daha az endişeli hissettiklerini ve bu şekildeki bir seyahatten sonra iyimser ve pozitif hissettiklerini bildirmiştir. Günlük stresli durumlardan uzakta geçirilen zaman, eve döndüğünüzde genel stresinizi de azaltabilir. Kısa bir seyahat bile (yerel mekanlar dahil) potansiyel olarak kalıcı bir stres rahatlaması sağlayabilir. Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi’nde 2018 yılında yayınlanan küçük bir çalışmada, araştırmacılar 20 orta düzey yöneticinin her zamanki ortamlarının dışında bir otelde dört gece geçirmesini sağlarken, 20 kişilik bir kontrol grubu da tatillerini evde geçirdi. Her iki grup da stres ve esenlikte ani iyileşmeler fark ederken, otel grubu daha fazla fayda gördü. Dahası, olumlu etkiler tatilden 45 gün sonra bile hissedilebilmiştir.
  • Kalp Sağlığına Olumlu Etki Edebilir: Seyahatin stres azaltıcı etkileri kalbiniz için faydalı olabilir. Geçmişte yapılan bir araştırmada, kalp hastalığı riski yüksek olan ve bir önceki yıl tatile çıktığını bildiren orta yaşlı erkeklerin vefat etme olasılığı, dokuz yıllık bir süre boyunca yapılan araştırmada, seyahate çıkmayan erkeklere göre yüzde 17 daha az bulundu. Bununla birlikte, yukarıda bahsedilen çalışmanın yazarları, tatillerin stresi azaltarak kalp sağlığını iyileştirebileceğini, ancak daha sağlıklı insanların seyahat etme olasılığının daha yüksek olabileceğini de belirtmektedir. Seyahatin kalbe ve ölüm riskine faydasının olup olmadığını ve nasıl olduğunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Eğer kalp rahatsızlığınız varsa, seyahate çıkmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
  • Beyin Sağlığına Olumlu Etki Edebilir: Global Coalition on Aging’in raporuna göre, seyahat yoluyla yeni davranışlara ve ortamlara maruz kalmak beyni yeni şekillerde uyararak zinde kalmanıza yardımcı olabilir.Aslında, geçmişte yapılan bir çalışmanın yazarları 2.000’den fazla yaşlı yetişkini üç yıl boyunca takip ettiklerinde, seyahat gibi sosyal veya boş zaman aktivitelerine düzenli olarak katılanların demans riskinin daha düşük olduğunu tespit etmişlerdir.

      Sağlık Turizmi Riskleri: Her türlü seyahat risklerle birlikte gelir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yüksek irtifa, ısı ve nem, gıda kaynaklı ve su kaynaklı hastalıklar ve hayvanlar ve böcekler tarafından taşınan hastalıklar gibi kişisel güvenlik veya çevresel risklerle karşılaşabileceğinizi belirtiyor. Tıbbi bir durumla seyahat etmek de riskli olabilir. Özellikle hava yolculuğu kalp yetmezliği, kalp hızı veya ritim bozuklukları, epilepsi ve yakın zamanda kalp krizi veya felç geçirmiş kişiler için risk oluşturabilir.

      Wellness turizminin sağlık yararları herkes için geçerlidir. Günlük konfor alanınızın dışında olmanın doğası gereği, sağlıklı yaşam turizmi stresli bir deneyim olabilir. Kronik hastalıkları veya anksiyete veya depresyon gibi altta yatan zihinsel sağlık sorunları olan kişiler, bu deneyimi bu sorunları olmayan kişilere göre daha zor bulabilir, bu nedenle herhangi bir plan yapmadan önce doktorla konuşmak gerekir.

      Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

      Randevu alın