Toplardamar sağlığına zararlı gıdalar

Toplardamar sağlığına zararlı gıdalar

Paylaşın!

Toplardamar sağlığını iyileştirmek ve toplardamar sorunlarını önlemek için toplardamar sağlığına zararlı gıdalar mutlaka dikkate alınmalıdır.

Toplardamarlar, dolaşım sistemindeki güçlü damarlardan oluşan elastik bir ağdır. Bu damarlar oksijeni alınmış kanı kalbe geri taşır. Kanı kalpten uzağa taşıyan arterlerin aksine, damarların kanı yerçekimine karşı itmesi ve kardiyovasküler sağlığınız ve kanın diğer birçok işlevi için kritik olan birçok sistemi desteklemesi gerekir. Bu karmaşık süreçteki herhangi bir aksaklık aşağıdaki gibi çeşitli toplardamar sorularına neden olabilir.

  • Varisler
  • Kronik venöz yetmezlik
  • Kronik pelvik ağrı
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Derin ven trombozu (kan pıhtıları)
  • Bacak ülserleri ve yaraları
  • Pelvik konjesyon sendromu

Bunun da ötesinde, yaşlanma ve yaşam tarzı da toplardamarlarda çeşitli sorunlara yol açabilir. Damar sağlığı kötü olan hastalarda, damar kapakçıkları zayıflar ve kanı gençken olduğu gibi verimli bir şekilde pompalamakta zorlanır. Sonuç olarak, kan geriye doğru akabilir, birikmeye başlayabilir ve damarların gerilmesine, şişmesine, genişlemesine ve hatta bükülmesine neden olabilir.

Toplardamar sağlığına zararlı gıdalar konusu sanıldığından daha önemlidir. Birçok kişi, doğru beslenmenin bariz faydalarının ötesinde, vücuttaki kan dolaşımının düzgün bir şekilde sürdürülmesinde de büyük bir rol oynadığının farkında değildir. Doğru gıdaları tüketmek ve kötü gıdalardan kaçınmak, yukarıda bahsedilenler gibi sorunları önleyebilir ve daha da kötüleşmelerini engelleyebilir.

Toplardamar sağlığını kötü etkileyen başlıca gıdalar şunlardır:

Tuz: Alınan fazla tuz damarlara su çeker ve içlerindeki kan miktarını artırır. Doğal olarak bu durum kan basıncında artışa yol açar ve zamanla kan damarı duvarlarını gererek kan akışını engelleyebilecek plak oluşumuna neden olur.

İlave şeker ve rafine karbonhidratlar: Bu gıdalar metabolizmayı olumsuz etkileyerek kilo alımına, insülin direncine ve diyabete giden yolu açar. Bu durum da toplardamarlar da dahil tüm dolaşımı olumsuz etkiler. Yüksek oranda basit karbonhidrat içeren bir diyet, damar sağlığının bozulmasına ve çeşitli kronik hastalıklara yol açabilir. Kaçınılması gereken basit karbonhidratlara örnek olarak gazlı içecekler, unlu mamuller, meyve suyu konsantresi, mısır gevreği ve hatta paketlenmiş kurabiyeler verilebilir.

Kızarmış yiyecekler ve doymuş yağlar: Kızarmış tavuk, patates kızartması, pizza ve benzerleri lezzetlidir, ancak bunlar kilo alımına ve kabızlığa yol açan inanılmaz derecede yüksek yağ ve rafine karbonhidrat oranına sahiptir ve damarlara gereksiz yük bindirir.

Alkol: Vücudun sağlıklı bir kan dolaşımı için bol miktarda suya ihtiyacı vardır, bu nedenle alkol gibi vücutta susuzluğa yol açabilecek ve yüksek tansiyona neden olabilecek içeceklerden kaçınmak gerekir.

Kafein: Fazla kafein kan damarlarını daraltabilir ve kan basıncını yükselterek damarlarda ani gerginliğe ve strese neden olabilir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimini sınırlı tutmakta yarar vardır.

Kabızlığa yol açan gıdalar: Kabızlık, toplardamarlar üzerine baskı yaparak ve damarlar içinde basıncı arttırarak sağlıklı dolaşımı engelleyebilen bir durumdur. Bu nedenle, kabızlığa yol açan gıdalara dikkat etmekte yarar vardır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.


Randevu alın