Kırmızı pancar

Kırmızı pancar

Paylaşın!

Son yıllarda giderek daha fazla rağbet gören bir sebze olarak kırmızı pancar, zengin besleyici içeriğiyle süper gıda niteliğindedir.

Kırmızı pancar, şeker pancarı ile aynı aileden gelmesine karşılık, genetik ve besinsel olarak farklıdır ve şeker üretiminde kullanılamaz.

Pancar, kan basıncını düşürmek, sindirimi iyileştirmek ve diyabet riskini azaltmak gibi çok çeşitli olası sağlık yararları sağlar. Bunların başlıcaları şu şekilde sayılabilir:

Kalp sağlığı ve kan basıncı: Hipertansiyonu olan 68 kişi üzerinde 2015 yılında yapılan bir çalışmada, her gün 250 mililitre pancar suyu içmenin etkileri incelenmiştir. Araştırmacılar, bu uygulamanın alımdan sonra kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü bulmuşlardır. Bu antihipertansif etkinin pancar suyundaki yüksek nitrat seviyelerinden kaynaklandığı öne sürüimekte ve yüksek nitratlı sebzelerin tüketilmesi, hipertansiyon tedavisine yardımcı olmak için etkili ve düşük maliyetli bir yol olarak önerilmektedir. Ancak, doktorla konuşmadan reçeteli bir tansiyon ilacının kullanılması asla bırakılmamalıdır.

Diyabet: Kırmızı pancar, alfa lipoik asit adı verilen bir antioksidan içerir. Bu bileşik, glikoz seviyelerini düşürmeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir. 2019 yılında yapılan bir inceleme alfa lipoik asidin diyabetik nöropati semptomları üzerindeki etkilerini incelemiştir. Araştırmacılar, alfa-lipoik asit takviyelerinin oral ve intravenöz uygulamasının diyabetli kişilerde periferik ve otonom nöropati semptomlarında bir azalmaya yol açtığını bulmuşlardır. Ancak, bu çalışmalardaki dozların çoğu pancarda bulunan dozlardan çok daha yüksekti. Daha küçük diyet dozlarının etkileri mevcut araştırmalardan henüz net değildir.

Sindirim sistemi: Bir fincan kırmızı pancar 3,81 gram (g) lif sağlar. Yeterli miktarda lif tüketmek sindirim ve bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Bu miktar, yaş ve cinsiyete bağlı olarak bir kişinin günlük lif ihtiyacının %8,81‘inden fazlasını sağlayabilir. Pancarın diyete dahil edilmesi, bir kişinin lif alımını artırabilmesinin bir yoludur.

Egzersiz ve atletik performans: Bazı çalışmalar, pancar suyu takviyesinin egzersiz sırasında kasların emdiği oksijen miktarını artırabileceğini bulmuştur. Bir 2019 çalışması, yüksek dozda pancar suyunun deneyimli bisikletçilerin zamana karşı deneme sonuçlarını iyileştirdiğini buldu. Ancak, pancarın egzersiz performansı üzerindeki faydalarını doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Kanser önleme: 2019 yılında yapılan bir inceleme, pancardaki bazı bileşiklerin hücrelerin kanserli mutasyonlarını bozabileceğini buldu. Ancak, bu konuda daha fazla çalışmaya gerek vardır.

Bir fincan çiğ kırmızı panca aşağıdakileri sağlar:

58,5 kalori
9,19 g şeker ve 3,81 g lif dahil olmak üzere 13 g karbonhidrat
2,19 g protein

Pancar ayrıca bir kişinin diyetine aşağıdaki vitamin ve mineralleri de ekleyebilir (günlük ihtiyacın yüzdesi olarak):

  • C Vitamini %7,4
  • A Vitamini erkekler için %0,3 ve kadınlar için %0,39
  • Folat %37
  • Magnezyum erkekler için %7,83 ve kadınlar için %10,97
  • Fosfor %7,77

Pancar ayrıca az miktarda aşağıdaki vitamin ve mineralleri içerir

Pancar yaprakları yüksek düzeyde diyet nitratı sağlar. Pişmiş pancar yaprakları da harika demir, C vitamini, A vitamini, magnezyum, potasyum ve folat kaynağıdır.

Pancar suyu içmek kırmızı, mor veya pembe idrar veya dışkıya yol açabilir. Bu durum endişe verici görünse de tıbbi bir endişe kaynağı olmamalıdır.

Oksalat tipi böbrek taşına yatkın kişiler pancar üstlerini çok fazla tüketmemeye dikkat etmelidir.

Ayrıca, gastrointestinal sorunları veya irritabl bağırsak sendromu olanlar pancar suyu tükettikten sonra mide rahatsızlığı yaşayabilir.

Pancar çok besleyicidir. Bununla birlikte, insanlar diyetlerinin sağlık üzerindeki etkilerine bakarken genel beslenme düzenlerini göz önünde bulundurmalıdır. İyi bir sağlık için, çok çeşitli gıda ve besin maddelerini içeren bir diyetle beslenmek daha iyidir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın