Çilek hakkında

Çilek hakkında

Paylaşın!

Baharın gelmesi ile bollaşan çilek, kokusu ve lezzetinin yanısıra sağladığı çok çeşitli sağlık yararları ile de dikkati çeken bir meyve.

Çilek, diğer orman meyveleri gibi, vitamin, mineral, besin lifi, antioksidanlar ve antienflamatuar özellikli bileşikler açısından zengin bir meyvedir ve besleyici bir diyetin parçası olarak çeşitli rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Bu sağlık koşullarından biri de tip 2 diyabettir. bu meyvenin obezite veya aşırı kiloya sahip bazı kişilerde yemek sonrası kan şekerindeki artışı düşürdüğü öne sürülmektedir.

Ayrıca, çileklerin içindeki bileşenler kalp hastalığı, inme, kanser, hipertansiyon ve kabızlığa karşı korunmaya da yardımcı olabilir.

Bir fincan (166 gram) dilimlenmiş taze çilekte bulunan besin öğeleri aşağıdadır:

Vitamin ve minerallerin yanı sıra çilek, sağlıklı yaşamı destekleyen bitki bileşikleri olan fitokimyasallar açısından da zengindir. Bunlar arasında ellagik asit, antosiyaninler, kuersetin, kaempferol ve kateşin gibi çeşitli flavonoidler bulunmaktadır.

Çilekte bulunan besinler vücudun aşağıdaki durumlara karşı korunmasını desteklemeye yardımcı olur.

Çilek denince aklınıza hemen tatlı ve pastalar gelmesin. Aşağıda çilekli bir yaz salatası tarifi ve “Çakal lezzetler” youtube kanalından alıntı bir “Çilekli semizotu salatası” videosu yer almakta. Bu meyve ile böyle sağlıklı tarifler hazırlamak da mümkün.

Çilekli yaz salatası

Çilekli yaz salatası

Malzemeler:

  • 1 demet roka
  • 1 demet nane
  • 2 adet küçük salatalık
  • 5-6 adet çilek
  • 1 avuç ceviz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Lor peyniri

Yapımı:

Öncelikle salatalıkları ve çilekleri dilimleyip bir kaseye alın. Daha sonra roka ve naneyi de çok doğramadan kaseye ekleyin. Tuz, limon ve zeytinyağını ayrı bir kabın içinde karıştırın ve salatınızın üzerine dökün. Son olarak lor peynirini ve cevizi üzerine serpin. Servis edin. Afiyet olsun. 

Çilekli semizotu salatası

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın