Toplardamar sağlığına yararlı gıdalar

Toplardamar sağlığına yararlı gıdalar

Paylaşın!

Varisler, huzursuz bacaklar ve damar örümcekleri gibi sorunları önlemek için toplardamar sağlığına yararlı gıdalar tüketmek iyi olur.

Dolaşım sağlığın her yönünü etkiler. Nasıl beslendiğimiz sindirimi, enerjiyi, kilo alıp vermeyi, pH seviyelerini ve hatta vücut ısısını etkiler.

Toplardamarlar, dolaşım sistemindeki güçlü damarlardan oluşan elastik bir ağdır. Bu damarlar oksijeni alınmış kanı kalbe geri taşır. Kanı kalpten uzağa taşıyan arterlerin aksine, damarların kanı yerçekimine karşı itmesi ve kardiyovasküler sağlığınız ve kanın diğer birçok işlevi için kritik olan birçok sistemi desteklemesi gerekir. Bu karmaşık süreçteki herhangi bir aksaklık aşağıdaki gibi çeşitli toplardamar sorularına neden olabilir.

  • Varisler
  • Kronik venöz yetmezlik
  • Kronik pelvik ağrı
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Derin ven trombozu (kan pıhtıları)
  • Bacak ülserleri ve yaraları
  • Pelvik konjesyon sendromu

Bunun da ötesinde, yaşlanma ve yaşam tarzı da toplardamarlarda çeşitli sorunlara yol açabilir. Damar sağlığı kötü olan hastalarda, damar kapakçıkları zayıflar ve kanı gençken olduğu gibi verimli bir şekilde pompalamakta zorlanır. Sonuç olarak, kan geriye doğru akabilir, birikmeye başlayabilir ve damarların gerilmesine, şişmesine, genişlemesine ve hatta bükülmesine neden olabilir.

Toplardamar sağlığına yararlı gıdalar konusu sanıldığından daha önemlidir. Birçok kişi, doğru beslenmenin bariz faydalarının ötesinde, vücuttaki kan dolaşımının düzgün bir şekilde sürdürülmesinde de büyük bir rol oynadığının farkında değildir. Doğru gıdaları tüketmek ve kötü gıdalardan kaçınmak, yukarıda bahsedilenler gibi sorunları önleyebilir ve daha da kötüleşmelerini engelleyebilir.

Toplardamar sağlığını olumlu etkileyen başlıca gıdalar şunlardır:

Flavonoidlerden Zengin Yiyecekler: Flavonoidler gıdalara canlı renklerini verir. Yüksek oranda flavonoid açısından zengin gıdalar içeren bir diyet, varis gelişimini önlemeye yardımcı olacaktır. Tükeilen godalar ne kadar renkli olursa o kadar iyidir.

Ginkgo Biloba: Ginkgo Biloba, Çin’e özgü yaşayan en eski ağaç türlerinden biridir. Bu bitkinin kan akışını arttırdığı söylenir. Kan damarlarının genişlemesi için nitrik oksitin mevcut olması gerekir. Ginkgo kandaki nitrik oksit seviyesini artırarak dolaşımı hızlandırır.

Kereviz: Kereviz, kanın pıhtılaşması ve sağlıklı kan akışı için gerekli olan mükemmel bir K Vitamini kaynağıdır. Kalorisi düşük, çeşitli vitaminler, mineraller ve diyet lifi bakımından zengin olan kereviz aynı zamanda doğal bir idrar söktürücüdür ve elektrolit bakımından zengindir. Genellikle göz ardı edilen bu harika sebze toksinlerin atılmasına da yardımcı olur.

Bitter Çikolata: Bitter çikolata, flavanoller içeren kakao bitkisinden elde edilir ve nitrik oksit üretimini artırarak kan akışını iyileştirir.

Lif: Lif, kilo yönetimine yardımcı olmanın yanı sıra damar sağlığını da destekler. İki tür lif vardır: çözünür ve çözünmez. Çözünebilir lif suda çözülür. Damarlarınız üzerindeki baskıyı artırarak sorunlara neden olabilecek kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Çözünmeyen lifise, adından da anlaşılacağı gibi, suda çözünmez. Kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve kalp sağlığına fayda sağlar.

Avokado: Avokado Glutatyon adı verilen bir antioksidan içerir. Bu bileşen kan damarları için iyidir ve varisli damarların önlenmesine yardımcı olur.

Biberiye: Biberiye antioksidanlar ve anti-inflamatuar özellikler bakımından zengindir. Bu nedenle, varisli damarların önlenmesine yardımcı olmak için iyi çalışır. Ayrıca biberiye, damarlarla ilgili ağrıları azaltabilir.

C Vitamini: C vitamini vücudun kolajen ve elastin üretimini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca dolaşımı da iyileştirir. C vitamini eksikliği, varis veya örümcek damarlar geliştirme riskinin artmasıyla ilişkilidir.

Domates: Domates, bol miktarda K vitamini ile dolu güçlü bir meyvedir. Vücuttaki trombosit üretimini artırır ve iyi kan sağlığını destekler. Domates ayrıca güçlü bir antioksidan olan likopen içerir ve kardiyovasküler hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur. Ayrıca, likopen kan damarlarındaki yağ birikimini azaltmaya yardımcı olur.

Turunçgiller: Turunçgiller yiyebileceğiniz en iyi anti-enflamatuar gıdalar arasındadır. Bu meyveler doğal olarak tatlıdır ve kalp ve kan için kritik çözünebilir lifler içerir.

Nar: Nar, genel dolaşım sağlığını desteklemek için iki güçlü vazodilatör olan nitratlar ve polifenol antioksidanlar açısından zengindir. Nar özellikle aktif bir yaşam tarzı sürdüren insanlar için faydalıdır. Bunun nedeni, kas dokusuna oksijenli kan akışını iyileştirmesidir.

Sarımsak: Doğal bir kan inceltici olan sarımsak, yüzyıllardır tıbbi olarak kullanılmaktadır. Damarlardaki ve tüm vücuttaki stresi azaltmaya yardımcı olur. Sarımsak kan basıncını düşürerek hipertansiyon riskini azaltır.

Tarçın: Tarçın kan damarların rahatlatarak genişlemelerini sağlar. Kalbe giden kanın ana kaynağı olan koroner artere giden kan akışını arttırdığı kanıtlanmıştır. Araştırmalar, günlük tarçın takviyesinin hipertansiyon riski taşıyan kişilerde kan basıncını düşürdüğünü göstermektedir.

Zencefil: Genellikle sindirime yardımcı olmak veya mide bulantısını gidermek için kullanılan zencefilin kan dolaşımını artırdığı da bilinmektedir. Zencefil ayrıca kış soğukları başladığında solunum yolları tıkanıklığını gidermeye de yardımcı olabilir.

Yağlı Balıklar: Omega-3 yağ asitleri balık yağında doğal olarak bulunur ve sağlıklı kan akışına yardımcı olur. Damarlar ve arterler üzerindeki baskıyı azaltırlar. Balık yağları ayrıca kas-iskelet sisteminin sağlığı ile de ilişkilidir.

Fenol Bakımından Zengin Gıdalar: Fenol bakımından zengin gıdalar bir koruyucu görevi görür ve vücuda bir destek sağlayabilir. Fenol, tüm vücuda fayda sağlayan bir antioksidan olarak kabul edilir. İyi fenol kaynakları bezelye, fasulye, soya sütü, siyah ve yeşil çaylar, maydanoz ve brokolidir. Zeytinyağının yüksek fenol içeriği kan pıhtısı oluşma riskini azaltır.

Pancar: Pancar, vücudun kan akışını artıran bir besin olan nitrik okside dönüştürdüğü yüksek miktarda nitrat içerir.

Çiğ Kuruyemiş ve Tohumlar: Kuruyemişler dolaşım sorunlarını önleyen niasin veya B3 vitamini içerirler. Ayrıca iltihaplanmaya yardımcı olurlar ve diyabet hastaları için faydalıdırlar. Ceviz ve badem, arterlerin temizlenmesine yardımcı olduğu söylenen başlıca kuruyemişlerdendir. Kenevir, chia, keten, ayçiçeği ve kabak çekirdeğinde de yüksek miktarda omega 3 yağ asitleri, lif ve antioksidanlar bulunur. Hepsi de kolesterolü düşürmeye ve kan kalitesini artırmaya yardımcı olan iyi antienflamatuar protein kaynaklarıdır.

Zerdeçal: Artan kan akışı, zerdeçalın sağladığı küçük bir faydadır. Aslında, eski Çin tıbbında zerdeçalın kan damarlarını açmanın yanı sıra birçok başkakullanım alanı da vardır. Zerdeçal yüzyıllardır kronik ağrıyı tedavi etmek için iyileştirici bir ajan olarak kullanılmaktadır. Vücuttaki iltihaplanmayı azaltır ve hatta depresyona yardımcı olur.

Acı Biber: Acı biber kan damarlarını güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.

Susuz Kalmamak: Damarların sağlığı için odaklanmak gereken en önemli alışkanlıklardan biri susuz kalmamaktır. En iyi hidrasyon kaynağı sudur. Su, kanın çok koyulaşmasını önler, kanın koyulaşması ise kan pıhtılaşması, zayıf dolaşım ve varis riskini artırır.

Sağlıklı bir diyet dolaşımı ve damar sağlığını iyileştirerek tüm vücuda fayda sağlayabilir. Toplardamar sağlığına yararlı gıdalar bu açıdan büyük önem taşır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın