Kadınlar için süper yiyecekler

Kadınlar için süper yiyecekler

Paylaşın!

Kadınlar için süper yiyecekler, özellikle kadınları etkileyen kırılgan kemikler, hamilelik ve meme kanseri gibi sorunlara karşı destek olan gıdalardır. Bu “süper gıdalar“, yaşlandığınızda bile vücudunuzu korumaya ve iyi çalışmasını sağlamaya yardımcı olacak besinler (genellikle birden fazla!) bakımından zengindir. Şimdi bu besinlere yakından bakalım:

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Bu yeşil yapraklar, kemikleri güçlü ve sağlıklı tutmak için kalsiyum ve D vitamini ile bol miktarda K vitamini içerir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerin bir porsiyonunda günlük önerilen A ve C vitamini miktarının %20’sinden fazlası bulunur.

Kuşkonmaz: Kemik yapıcı K vitamini almanın başka bir yolun da kuşkonmazdır. Günde yarım fincan kuşkonmaz günlük K vitamini ihtiyacının üçte birini ve ayrıca bol miktarda folat içerir.

Baklagiller: Bu taneler, etin getirdiği yağ (ve çoğu zaman masraf) olmaksızın bol miktarda protein ve yüksek oranda lif içerirler, bu sayede tansiyonu düşürebilir, kan şekerini dengeler ve nabzı yavaşlatırlar.

Soya fasulyesi: Bu bitki lif, iyi yağlar ve izoflavon adı verilen östrojen benzeri bileşiklerle doludur. İzoflavonlar menopoz döneminde dostunuz olabilir. Örneğin, sıcak basmalarını yatıştırmaya yardımcı olabilirler.

Greyfurt: Bu turunçgil türü kadınlarda bazı felç türlerinin olasılığını azaltmaya yardımcı olan ve kalbe de destek olan flavonoidlerden yana zengindir. Flavonoidler portakalda da boldur, ancak greyfurtta daha az şeker vardır. Greyfurt ilaç etkilerini değiştirebilir, bu nedenle ilaç kullananlar doktorlarına danışmalıdır.

Kiraz, çilek ve orman meyveleri: Bu meyvelerde sağlıklı hücreleri hasardan koruyabilen flavonoidler, antioksidanlar ve bol C vitamini bulunur. Bu meyveler yaşlandıkça beyni daha keskin tutmaya yardımcı olur. Ayrıca, cildi sıkı ve pürüzsüz tutan protein olan kolajeni oluşturmak için C vitaminine ihtiyaç vardır.

Papaya: Bu meyvenin kırmızı-turuncu rengi beta karoten ve likopenden gelir. Likopen, rahim ağzı ve göğüs kanserlerine yakalanma olasılığını azaltır. Aynı zamanda bir antioksidandır ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olmak için kolesterol ve kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutar.

Yoğurt: 50 yaş üzerinde kalsiyum ihtiyacı artar. Yoğurtta da bol miktarda kalsiyum bulunur. Sadece 8 ons günlük kalsiyum ihtiyacının üçte birinden fazlasını sağlar.

Yağlı balıklar: Yağlı balıklar sağlıklı yağ asitleri, D vitamini ve kalsiyumdan yana zengindir. İçerdikleri omega-3 yağları anne sütünün kalitesini artırabilir ve sardalya, anneleri hamileyken onları yiyen bebekler için iyidir.

Keten Tohumu: Öğütülmüş keten tohumu, lifin yanı sıra östrojen gibi davranan bitki bileşikleri olan lignanlarla doludur. Bu bileşikler meme kanseri de dahil olmak üzere bazı kanserler için riski azaltmaya yardımcı olabilir. Keten tohumu yağı omega-3 almak için harika bir yoldur. Bu bitki kimi ilaçlarla etkileşebilir, bu nedenle diyete eklemeden önce doktora danışmakta yarar vardır.

Ceviz: Ceviz bol miktarda omega 3 ve başka sağlıklı yağları içerir ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak kanseri önleyebilir.

Avokado: Avokado sağlıklı yağlardan yana zengindir. Araştırmalar avokado açısından zengin diyetlerin göbek yağlarından kurtulmaya, gözleri ve cildi korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Hatta “kötü” kolesterol seviyelerini düşürmeye ve “iyi” kolesterolü artırmaya yardımcı olabilirler.

Tatlı Patates: Bu bitki bakır, lif, B6 vitamini, potasyum, demir ve A vitamini kaynağı olan beta karotenle doludur. Hamilelik ve emzirme döneminde bebeğin akciğerlerinin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar.

Ispanak: Bu bitki bir folat deposudur. Doğum öncesi faydalarının yanı sıra, bunama, kalp hastalığı ve kolon kanserine yakalanma şansını azaltır. Ispanakta bol miktarda lutein de vardır. Bu antioksidan gözdeki lensi ve retinayı korur.

Karaciğer: Karaciğer mükemmel bir folat kaynağıdır ve ıspanak ve börülce gibi en iyi bitkisel folat kaynaklarını büyük bir farkla geride bırakır.

Yağsız kırmızı et: Kırmızı et demir bakımından oldukça güçlüdür. Kadınların bu gıdaya 18 yaşından sonra erkeklerden daha fazla ihtiyacı vardır. Kırmızı et ayrıca çinko ve B vitamini desteği de sağlar. Ancak çok fazla kırmızı et yemenin rahimde miyomlara yol açma ihtimali vardır.

Bir kadının sağlıklı bir şekilde yaş almasını sağlayan faktörler arasında önemli bir yer tutan kadınlar için süper yiyecekler, düzenli olarak diyette yer aldığı zaman kadın sağlığına büyük katkı sağlar.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın