Varis çorapları

Varis çorapları

Paylaşın!

Varis çorapları, varislerin görünümünü azaltarak ve ağrı ve ödemi azaltmaya yardımcı olarak varis tedavisine destek olan çoraplardır.

Varisler, cilt yüzeyinin hemen altında bulunan şişkin ve görünür olan damarlardır. Varisli damarlar, kan kalbe düzgün bir şekilde geri akmak yerine kişinin damarlarındaki küçük kapakçıkların arkasında toplandığında ortaya çıkar. Varisler bacaklarda ve ayaklarda daha yaygındır, çünkü kalbe dönen kanın kat etmesi gereken daha uzun bir yol vardır.

Genellikle dolaşımı iyileştirmek, varisli damarların kötüleşmesini önlemek ve ağrı veya rahatsızlığı azaltmak için varis çorabı önerilmektedir.

Varis çorapları dolaşımı iyileştirmeye ve varisli damarların semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Bunlar bacaklarda tutarlı bir basınç sağlayarak kanın kalbe doğru geri akmasına yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Çoraplar genellikle ayak bileklerine ve ayaklara daha fazla basınç uygulayarak kan akışını destekleyen ekstra bir sıkışma sağlar.

Çalışmalar varis çoraplarının varisli damarların bazı semptomlarını iyileştirebileceğini göstermektedir, ancak çorapların tek başına bu semptomları ortadan kaldıracağı fikrini destekleyen çok az kanıt vardır.

Doğru basınç miktarı ve doğru çorap türü, kişinin varisli damarlarının sayısına, türüne ve altında yatan nedene bağlıdır.

Üç ana çeşit varis çorabı vardır:

  • Destek külotlu çorapları: Bunlar bir miktar basınç uygular, ancak en az basınçlı seçenektir.
  • Kompresyon çorapları ve çorapları: Çeşitli basınç derecelerine sahip çoraplar mevcuttur. Bunlar külotlu çoraplardan daha fazla destek sağlar ve dizaltı veya uyluk ortası boylarda olanları vardır.
  • Reçeteli kompresyon çorapları: Bunlar en yüksek miktarda basınç uygular ve etkili olmalarını ancak kişinin dolaşımını etkileyecek kadar sıkı olmamalarını sağlamak için bir uzman tarafından önerilmelidir

Çoraplar tipik olarak diz veya uyluk yüksekliğindedir. Diz üstü çoraplar alt bacakta ve egzersiz yaparken dolaşımı destekler.

Varisli damarlar için uyluk yüksekliğinde varis çorapları önerilebilir, ancak bunlar daha çok ameliyattan sonra, özellikle diz protezi ameliyatından sonra kan pıhtılarını önlemek için kullanılır.

İnsanlar gün içinde varis çorabı giyme eğilimindedir, çünkü dik oturmak ve ayakta durmak dolaşım sorunlarına neden olma olasılığı daha yüksektir.

Varisli damarları olan bir kişi, dolaşımı iyileştirmek için geceleri ayaklarını yukarı kaldırmayı deneyebilir. Bununla birlikte, doktor geceleri de çorap giyilmesini önerebilir.

Varis çorapları kasıtlı olarak sıkı olduğundan giyilmesi zor olabilir. Bacaklar temiz ve kuru olmalıdır. Çorapları giymeden önce losyon sürülmeli ve emilmesini beklenmelidir.

Varis çorabı kullanmanın aşağıdakiler gibi yan etkileri olabilir:

  • ciltte çatlamalar ve tahrişler
  • ağrı ve sıkıntı hissi
  • deride geçici çöküntüler

Kırışmış, yanlış giyilmiş veya yanlış beden çorapların sorun yaratma olasılığı daha yüksektir.

Bacaklardaki sinirlere zarar verebilen periferik nöropati gibi bir durum nedeniyle dolaşım engellendiğinde, kişi çorapların çok sıkı olup olmadığını veya düşüp düşmediğini anlayamayabilir.

Bir kişi çok uzun süre çorap giyerse olumsuz etkiler yaşama olasılığı daha yüksektir. Çorapları her gün çıkarılmalı ve gerekirse bir ayna kullanılarak bacaklarda ve ayaklarda hasar veya tahriş belirtisi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Uzun saplı bir ayna veya yere yerleştirilmiş bir ayna kullanmak yardımcı olabilir.

Varis çorapları varisli damarları ortadan kaldırmayabilir, ancak ilişkili ağrı ve şişliği azaltabilir.

Bacakları her gün tahriş ve hasar belirtileri açısından inceleyin ve varis çoraplarını 3 ila 6 ayda bir değiştirin. En iyi sonuçları elde etmek için bacakları ve çorapları temiz ve kuru tutun.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın