Kalbe yararlı besin destekleri

Kalbe yararlı besin destekleri

Paylaşın!

Kalp hastalığından korunmak isteyen pek çok kişi, kalbe yararlı besin destekleri hakkında bilgi ararken yanıltıcı sonuçlarla karşılaşabiliyor.

Çoğu kişi, takviyeler yoluyla daha sağlıklı olmaya çalışıyor. Çoğu zaman, bazı insanlarda iyileşme görülürken, diğerlerinde olumlu bir sonuç elde edilemeyebiliyor.

Besin destekleri vitaminler, mineraller, otlar veya diğer bitkiler, amino asitler (proteinin yapı taşları) veya bu maddelerin parçaları olabilir. Hap, kapsül, tablet veya sıvı formda olabilirler. Beslenmeyi tamamlarlar ve yiyeceklerin yerine geçtikleri düşünülmemelidir.

Bir takviye sağlıksız beslenme alışkanlıklarını telafi edemez, ancak bazen sağlıklı beslenme alışkanlıkları olan insanlar bile ihtiyaç duydukları tüm meyve, sebze ve diğer sağlıklı yiyecekleri almakta zorlanırlar. Besin destekleri boşlukları doldurmaya yardımcı olabilir.

Kalp hastalıklarından korunmak için yararlı olduğu düşünülen başlıca besin destekleri şu şekilde sayılabilir:

Vitamin ve mineraller: Uygun dozlarda alınan uygun vitamin ve mineraller kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Aslında vitamin ve minerallerin ana kaynağı doğal gıdalar olmalıdır, ancak araştırmalara göre birçok insan önerilen alım miktarlarını alamamaktadır. Çok sayıda çalışma, vitamin ve mineral takviyesi almak ile kalp hastalıklarının önlenmesi arasında olumlu bir ilişki olduğunu göstermektedir. Vitamin ve mineral takviyeleri güvenli ve ucuzdur ve sağlık açısından fayda sağlayabilir.

Koenzim Q10 (Co Q10): Koenzim Q10 (CoQ10) vitamin benzeri bir maddedir. Vücudun hücreleri tarafından üretilir ve her hücrede bulunur. Hücreler bu maddeyi hücre büyümesi ve bakımı için ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmek için kullanır. Ayrıca bu molekül vücudu zararlı moleküllerin neden olduğu hasardan koruyan bir antioksidan olarak da işlev görür. CoQ10’un ayrıca kalp yetmezliğine yardımcı olduğu, enerjiyi artırdığı ve egzersizden sonra iyileşmeyi hızlandırdığı söylenmektedir. Bu madde kolesterol ilaçlarının kalp, kaslar ve diğer organlar üzerindeki etkilerini azaltmaya yardımcı olmak için de kullanılır. CoQ10 doğal olarak çok çeşitli gıdalarda az miktarda bulunur, ancak kalp, karaciğer ve böbrek gibi organ etlerinin yanı sıra sığır eti, soya yağı, sardalya, uskumru ve yer fıstığında seviyeleri özellikle yüksektir.

Bitkisel lifler: Lif almanın en iyi yolu gıdalardır. Bununla birlikte, diyette lif açısından zengin gıdalara yeterince yer verilmiyorsa, hem çözünür hem de çözünmez olmak üzere farklı lif türlerine sahip bir ürün kullanmakta yarar vardır. Lif takviyesi kullanılırken bol sıvı alınmalıdır.

Omega-3 yağ asitleri: Omega-3 yağ asitleri belirli balık türlerinden, sebzelerden ve diğer bitkisel kaynaklardan elde edilir. Bu yağ asitleri vücut tarafından üretilmez ve diyetle veya genellikle “balık yağı” gibi takviyelerle alınabilir. Omega-3 yağ asitleri kalbe yararlı besin destekleri arasında önemli bir yere sahiptir ve vücudun trigliserit üretimini azaltır. Kronik kalp yetmezliği olan hastalarla yapılan çift kör bir çalışmada, balık yağı takviyesi, ölen veya kardiyovasküler nedenlerle hastaneye kaldırılan hasta sayısında küçük ama istatistiksel olarak anlamlı bir azalma ile sonuçlanmıştır. Başka bir çift kör çalışmada, takviye kalp fonksiyonlarını iyileştirmiş ve bazı hastalarda hastaneye yatış sayısını azaltmıştır.

Magnezyum: Araştırmalar, düşük magnezyum seviyelerinin kalp hastalıklarının habercisi olabileceğini ortaya koymuştur. Düşük magnezyum, yüksek tansiyon, arteriyel plak oluşumu, yumuşak dokuların kireçlenmesi, kolesterol ve arterlerin sertleşmesi gibi kardiyovasküler risk faktörleriyle ilişkilendirilmiştir. Ancak, böbrek hastalığı olan hastaların magnezyum konusunda dikkatli olmaları ve doktorlarıyla konuşmaları gerekir.

L-Karnitin: L-karnitin, yağların mitokondriye taşınması için gerekli bir amino asittir. Yeterli enerji üretimi normal kalp fonksiyonu için gereklidir. Kalbe yararlı besin destekleri arasında en az bilinenlerden bir olan L-karnitin kullanılan çeşitli çalışmalar kalp fonksiyonlarında iyileşme ve anjina semptomlarında azalma olduğunu göstermiştir. Konjestif kalp yetmezliği olan kişilerde kalbin oksijenlenmesi yetersizdir ve bu da kalp kasına zarar verebilir. L-karnitin takviyesi alarak bu hasar azaltılabilir. L-karnitin almak ayrıca kalp krizini takiben oluşan hasar ve komplikasyonları azaltmaya yardımcı olabilir.

Yeşil çay: Yeşil çay yüzyıllardır keyifle içilmekte ve yüksek kolesterol tedavisinde etkili bir yardımcı olarak kullanılmaktadır. Birkaç ön ve kontrollü çalışmaya göre yeşil çayın toplam kolesterol ve LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir.

Sarımsak: Birçok insan için yiyeceklerin tadını güzelleştirmesinin yanı sıra, ağızdan takviye olarak alınan sarımsak, yüksek tansiyon ve koroner arter hastalığının tedavisinde etkili bir yardımcı olarak kullanılmaktadır. Ancak, sarımsak kan pıhtılaşmasını etkileyebilir ve kanama riskini artırabilir.

Tüm takviyeler güvenli değildir. Bir takviyenin veya bitkinin güvenliğinden emin değilseniz, doktorunuzla konuşun.
Bir besin takviyesi kullanıyorsanız veya bir besin takviyesini geleneksel tıbbi tedavinizle birleştirmeyi düşünüyorsanız bunu her zaman doktorunuza söyleyin. Geleneksel tıbbi tedavinizden vazgeçip sadece bir besin takviyesine güvenmek güvenli olmayabilir. Bu durum özellikle hamile veya emziren kadınlar için önemlidir.

Geleneksel ilaçlar gibi, besin takviyeleri de yan etkilere neden olabilir, alerjik reaksiyonları tetikleyebilir veya reçeteli ve reçetesiz ilaçlarla veya aldığınız diğer takviyelerle etkileşime girebilir. Bir yan etki veya başka bir ilaç veya takviye ile etkileşim, diğer sağlık koşullarını daha da kötüleştirebilir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın