Uzun grip

Uzun grip

Paylaşın!

Tıpkı uzun COVID gibi, grip sonrasında ortaya çıkan uzun grip de uzun vadede kişinin yaşamını etkileyebilen sonuçlar yaratabiliyor.

Araştırmalara göre, gribe yakalanan kişiler uzun süreli Covid’e benzer şekilde uzun süreli semptomlar yaşayabilir.

Uzun COVID, haftalar boyunca günlük yaşamı etkileyebilecek semptomlara sahip tek solunum yolu hastalığı değildir. Yeni çalışmalar, soğuk algınlığı veya gripten kaynaklanan kalıcı semptomların da insanların yaşamlarını uzun vadede olumsuz etkileyebileceğini ortaya koyuyor.

Bu çalışmaların ilki olan Oxford Üniversitesi’nin araştırmasında, özellikle ABD’de grip ve Covid teşhisi konan kişilerin sağlık kayıtları analiz edildi.

Her ikisi de 100.000’den biraz fazla hastadan oluşan iki grup, enfeksiyondan üç ila altı ay sonra semptomlar için başvuran kişileri içeriyordu.

Bunlar arasında anksiyete, anormal nefes alma, yorgunluk ve baş ağrısı gibi sorunlar yer alıyordu.

Covid hastalarının uzun süreli semptomlara sahip olma olasılığının daha yüksek olduğuna dair işaretler vardı – grip grubundaki %30’a kıyasla %42’sinde en az bir semptom kaydedildi.

PLOS Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada, yalnızca uzun süreli semptomların bir sinyali arandı. Yardım arayanların ne kadar süredir sorunlarla mücadele ettiği bilinmiyor – günler ya da haftalar olabilir.

Semptomların şiddeti de belgelenmemiştir. Araştırmacılar, Covid ile ciddi şekilde hastalananların uzun süreli ve zayıflatıcı semptomlara sahip olabileceğine dair artan kanıtlar olduğunu kabul ettiler.

Bu konudaki ikinci çalışma Lancet’in eClinical Medicine adlı kardeş dergisinde yayımlandı.

Bulgular, 2021 yılının Ocak ve Şubat aylarında Birleşik Krallık’ta yaşayan insanlardan toplanan verilere dayanmaktadır. Çalışmadaki kişiler COVID-19 için aşılanmamıştır.

Bu grup çalışma için seçilme nedeni hepsinin uzun vadeli semptomlarla ilgili soruları yanıtlamış olmasıydı. Grubun aşılanmamış olması nedeniyle verilerin aşılama durumundan etkilenme olasılığı söz konusu değildi.

Araştırmacılar, 1.700’den fazla kişiden elde edilen verileri iki grupta karşılaştırdı:

  • daha önce COVID-19 geçirmiş kişiler ve
  • grip, bronşit, pnömoni ve soğuk algınlığı gibi COVID dışı solunum yolu hastalığı olan kişiler.

COVID veya solunum yolu hastalığı olmayan 8.000’den fazla kişiden oluşan bir karşılaştırma grubu da analiz edildi.

Ağustos ayında CDC, COVID geçiren her 10 kişiden 1’inin uzun COVID yaşayacağını tahmin etmiş ve bu tahmin en az 3 ay süren semptomlar olarak tanımlanmıştır.

Uzun COVID’i uzun soğuk algınlığı ile karşılaştıran bu yeni çalışmada ise tanım en az 4 hafta süren semptomlar olarak belirlenmiştir.

Uzun COVID geçiren kişilerin tat ve koku alma, saç dökülmesi, olağandışı terleme, daha yüksek kalp atış hızı ve hafıza sorunları yaşama olasılığı, uzun süre soğuk algınlığı geçiren kişilere göre daha yüksekti. Uzun grip geçiren kişiler arasındaki yaygın semptomlar ise öksürük, mide ağrısı ve ishaldi.

Araştırmacılar, her iki virüsün de atlatılması zaman alan uzun vadeli sorunlara neden olabileceğini gösterdiğini söyledi. Covid grubundaki daha yüksek oran, insanların uzun süreli semptomlar için bakım arama olasılığının daha yüksek olmasından veya Covid için semptomların kaydedilme şeklinden etkilenmiş olabilir.

Uzun süreli Covid konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyleyen araştırmacılar, çalışmanın gribin neden olduğu kalıcı sağlık sorunları hakkında ne kadar az şey bilindiğine de ışık tuttuğunu belirttiler.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın