Obezite ve kalp hastalıkları

Obezite ve kalp hastalıkları

Paylaşın!

Yeni yayınlanan bir çalışma, toplumda artan obezite ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkinin sanılandan daha ciddi olduğunu gösteriyor.

Obezitenin başta diyabet ve hipertansiyon olmak üzere kardiyovaskuler hastalık riskini ciddi şekilde artırdığı zaten bilinmektedir.

Amerikan Kalp Derneği’nin açık erişimli, hakemli dergisi Journal of the American Heart Association’da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, 1999-2020 yılları arasında ABD’de obeziteye bağlı kalp hastalığı ölümlerinde üç kat artış saptanmış.

Obezite hastalarının sayısı dünyanın her ülkesinde artıyor. Bu artan obezite trendi bazı toplumları, özellikle de siyah kadınları diğerlerinden daha fazla etkiliyor.

Obezite küresel bir halk sağlığı krizi olmaya devam etmektedir ve kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir risk faktörüdür. Amerikan Kalp Derneği’nin 2023 istatistiklerine göre, obezite şu anda ABD nüfusunun yaklaşık %42’sini etkilemektedir ve bu oran bir önceki on yıla göre neredeyse %10 artmıştır.

Bu çalışmada, obezitenin katkıda bulunan bir faktör olarak listelendiği kalp hastalığı ölümlerindeki farklılıkları belirlemek için ırk, cinsiyet ve kentsel ve kırsal ortamlar incelendi. Bulgular arasında:

  • Genel olarak, obeziteye bağlı kardiyovasküler hastalık ölümleri 1999 ve 2020 yılları arasında 100.000 nüfus başına 2,2’den 100.000 nüfus başına 6,6’ya üç kat artmıştır.
  • Obeziteye bağlı kardiyovasküler hastalık ölümleri, 100.000 nüfus başına 6,7 ile Siyah bireyler arasında diğer ırk gruplarına kıyasla daha yüksektir; bunu 100.000 nüfus başına 3,8 ile Amerikan Yerlisi yetişkinler veya Alaska Yerlisi yetişkinler izlemektedir.
  • Siyahi kadınlar, obeziteye bağlı kalp hastalığı ölümlerinde diğer tüm ırk gruplarına kıyasla en yüksek oranlara sahiptir. Diğer ırk gruplarında erkekler kadınlardan daha fazla obeziteye bağlı kalp hastalığı ölümü yaşamıştır.
  • Kentsel bölgelerde yaşayan siyahi yetişkinlerin obeziteye bağlı kalp hastalığı ölüm oranları kırsal bölgelerde yaşayan siyahi yetişkinlere kıyasla daha yüksekken (100.000’de 6,8’e karşı 5,9), kırsal yaşam diğer tüm ırk gruplarındaki insanlar için daha yüksek obeziteye bağlı kalp ölüm oranlarıyla ilişkilendirilmiştir.

Bu sonuçlar obezite ve kalp hastalıkları sonucu ortaya çıkan ölümler arasındaki ilişkinin ne kadar güçlü olduğunu ve bu sorunun bireysel ve toplumsal düzeyde etkili bir şekilde ele alınması gerektiğinin altını çizmektedir.

Randevu alın