Yatarken yüksek tansiyon tehlikeli

Yatarken yüksek tansiyon tehlikeli

Paylaşın!

Yeni yayınlanan bir çalışmaya göre yatarken yüksek tansiyon tehlikeli ve kalp krizi, felç ve ölüm riskinde artışla bağlantılı saptandı.

7-10 Eylül 2023 tarihlerinde Boston’da düzenlenecek olan Amerikan Kalp Derneği Hipertansiyon Bilimsel Oturumları 2023’te sunulan bir araştırmaya göre, sırt üstü yatarken yüksek tansiyonu olan kişilerde kalp krizi, inme, kalp yetersizliği veya erken ölüm riski daha yüksek bulundu.

Yazarlar, otonom sinir sisteminin farklı vücut pozisyonlarında kan basıncını düzenlediğini; ancak yer çekiminin otururken veya dik dururken kanın göllenmesine neden olabileceğini ve vücudun bazen yatma, oturma ve ayakta durma pozisyonlarında kan basıncını düzgün bir şekilde düzenleyemediğini belirtti. Kan basıncının sadece insanlar dik otururken ölçülmesi, sırtüstü yatarken de ölçülmemesi durumunda kardiyovasküler hastalık riskinin gözden kaçabileceği vurgulandı.

Vücut pozisyonu, kan basıncı ve kalp sağlığı riskini incelemek için, Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) çalışmasından 11.369 yetişkine ait sağlık verileri incelendi. Sırtüstü ve oturur pozisyondaki kan basıncına ilişkin veriler, 1987-1989 yılları arasında gerçekleşen ARIC ziyaret 1 kayıt döneminde toplandı. Katılımcıların kan basınçları bir klinikte kısa süreliğine uzanırken ölçüldü. O dönemde katılımcıların ortalama yaşı 54’tür; grubun %56’sı kadındır ve %25’i siyah ırka mensuptur. Bu analizdeki katılımcılar, 2011-2013 yılları arasında toplanan sağlık verilerini içeren ARIC ziyaret 5’e kadar ortalama 25 ila 28 yıl boyunca takip edilmiştir.

Dikkat çeken sonuçlar şunlardır:

  • Otururken yüksek tansiyonu olmayan katılımcıların %16’sı -bu çalışmada üst ve alt tansiyon ölçümlerinin 130/80 mm Hg veya daha yüksek olması olarak tanımlanmıştır- sırtüstü yatarken (sırt üstü) yüksek tansiyona sahipken, otururken yüksek tansiyonu olanların %74’ü aynı zamanda sırtüstü yatarken de yüksek tansiyona sahiptir.
  • Otururken ve sırtüstü yatarken yüksek tansiyonu olmayan katılımcılarla karşılaştırıldığında, otururken ve sırtüstü yatarken yüksek tansiyonu olan katılımcıların koroner kalp hastalığına yakalanma riski 1,6 kat; kalp yetmezliğine yakalanma riski 1,83 kat; felç geçirme riski 1,86 kat; genel erken ölüm riski 1,43 kat ve koroner kalp hastalığından ölme riski 2,18 kat daha yüksektir
  • Sırtüstü yatarken yüksek tansiyonu olan ancak otururken yüksek tansiyonu olmayan katılımcılar, hem otururken hem de sırtüstü yatarken yüksek tansiyonu olan katılımcılarla benzer yüksek risklere sahipti.
  • Tansiyon ilacı kullanımındaki farklılıklar her iki grupta da bu yüksek riskleri etkilememiştir.
  • Giao, “” dedi.

Bu bulgular, kalp hastalığı ve inme için bilinen risk faktörlerine sahip kişilerin sırt üstü yatarken kan basınçlarını kontrol ettirmelerinin faydalı olabileceğini göstermektedir. Günlük yaşamda kan basıncını yönetmeye yönelik çabalar uyurken kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Gelecekteki araştırmalar klinikteki sırtüstü kan basıncı ölçümlerini gece ölçümleriyle karşılaştırmalıdır.

Sonuç olarak, araştırmaya göre yatarken yüksek tansiyon tehlikeli görünmektedir ve kan basıncı ölçümü hem sırtüstü yatarkan, hem de dik pozisyonda ölçülmelidir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın