Patlıcan

Patlıcan

Paylaşın!

Yaz sebzelerinin vazgeçilmez sebzesi olan patlıcan, aynı zamanda zengin besleyici içeriği ve çok çeşitli yararları ile dikkat çekiyor.

Patlıcan veya patlıcan, lif ve çeşitli besinler sağlar. Bu düşük kalorili sebze Akdeniz diyetinde sıklıkla yer alır.

Aşağıdaki tablo Yaklaşık 100 g pişmiş patlıcanda bulunan besin maddelerini göstermektedir.

BesinlerMiktarGünlük gereksinim
Enerji (kcal)33.61000- 3000
Karbonhidrat (g)8.2930
Lif2,422.4- 33.6
Magnezyum (mg)10.6310-420
Fosfor (mg)14.4700- 1250
Potasyum (mg)1174700
Folat (mcg)13.4400
Kolin (mg)8.93400- 550
Beta karoten (mcg)21.1Veri yok

Patlıcan lif ve antioksidanlar açısından zengindir. Bir porsiyon patlıcan, bir kişinin günlük lif, bakır, manganez, B-6 ve tiamin ihtiyacının en az %5’ini sağlayabilir. Ayrıca diğer vitamin ve mineralleri de içerir ve antioksidan görevi gören fenolik bileşiklerin kaynağıdır. Patlıcandaki antioksidanlar arasında nasunin, lutein ve zeaksantin gibi antosiyaninler bulunmaktadır.

Kalp sağlığı: Patlıcanda bulunan lif, potasyum, C vitamini, B-6 vitamini ve antioksidanların tümü kalp sağlığını destekler.

Kan kolesterolü: Patlıcan lif içerir ve bu da kolesterol seviyelerine fayda sağlayabilir. Bir fincan pişmiş patlıcan küpü, 96 gram (g) ağırlığında, yaklaşık 2,4 g lif içerir. 2014 yılında kemirgenler üzerinde yapılan bir çalışmanın sonuçları patlıcanda bulunan birincil antioksidan olan klorojenik asidin düşük yoğunluklu lipoprotein veya “kötü” kolesterol seviyelerini düşürebileceğini ve alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı riskini azaltabileceğini göstermiştir.

Kanser: Patlıcandaki polifenoller vücudun kanserden korunmasına yardımcı olabilir. Antosiyaninler ve klorojenik asit, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasardan korur. Uzun vadede bu, tümör büyümesini ve kanser hücrelerinin yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Antosiyaninler, tümörde yeni kan damarlarının oluşmasını engelleyerek, iltihaplanmayı azaltarak ve kanser hücrelerinin yayılmasına yardımcı olan enzimleri bloke ederek bunun başarılmasına yardımcı olabilir.

Bilişsel işlev: Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların bulguları, patlıcan kabuğundaki bir antosiyanin olan nasuninin, beyin hücre zarlarını serbest radikallerin neden olduğu hasardan korumaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Nasunin ayrıca besinlerin hücrelere taşınmasına ve atıkların dışarı atılmasına yardımcı olur. Antosiyaninler ayrıca nöroinflamasyonu önlemeye ve beyne kan akışını kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bu, hafıza kaybını ve yaşa bağlı zihinsel gerilemenin diğer yönlerini önlemeye yardımcı olabilir.

Kilo yönetimi: Diyet lifi insanların kilolarını yönetmelerine yardımcı olabilir. Yüksek lifli bir diyet uygulayan bir kişinin aşırı yemek yeme olasılığı daha düşüktür, çünkü lif kişinin daha uzun süre tok hissetmesine yardımcı olabilir. Patlıcan lif içerir ve düşük kalorilidir – sağlıklı, düşük kalorili bir diyete katkıda bulunabilir- ancak kızartmamak şartıyla. Patlıcan kızartma sırasında çok fazla yağ emebilir. Kilo vermek isteyenler, patlıcanı ızgara veya havada kızartma gibi farklı bir şekilde hazırlamalıdır.

Göz sağlığı: Patlıcan lutein ve zeaksantin içerir. Lutein göz sağlığında Güvenilir Kaynak bir rol oynamaktadır ve yaşlı insanlarda görme kaybına yol açabilen yaşa bağlı makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olabilir.

Patlıcanlar sağlam ve boyutlarına göre biraz ağır olmalı, pürüzsüz, parlak kabuklu ve yoğun mor renkte olmalıdır. Solmuş, çürümüş veya rengi bozulmuş olanlardan kaçının. Kullanıma hazır olana kadar buzdolabında saklayın. Kabuğunu sağlam bırakmak daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.

Patlıcanlar patlıcangiller ailesinin bir parçasıdır. Patlıcangiller, toksik olabilen solanin de dahil olmak üzere alkaloidler içerir. Solanin bu bitkileri henüz gelişirken korur. Bu bitkilerin yapraklarını veya yumrularını yemek boğazda yanma, bulantı ve kusma ve kalp ritim bozuklukları gibi semptomlara yol açabilir. Bu reaksiyon ölümcül olabilir. İnsanlar genellikle yeşile dönmüş patates yediklerinde en fazla solanini alma riski altındadır. Patlıcanlar az miktarda solanin içerir ve düşük-orta miktarlarda yemenin önemli bir etkisi olması olası değildir.

Patlıcanda bulunan bir fitokimyasal olan Nasunin, demire bağlanır ve onu hücrelerden uzaklaştırır. Demir şelasyonu olarak bilinen bu süreç, vücutlarında çok fazla demir bulunan kişiler için faydalı olabilir. Ancak, demir seviyesi düşük olan kişiler nasunin içeren gıdaları fazla miktarda tüketmemelidir.

Nadir durumlarda, bir veya daha fazla bileşik alerjik reaksiyonu tetikler. Birincil neden bitkideki bir lipid transfer proteini gibi görünmektedir. Reaksiyon belirtileri arasında ürtiker, şişme ve nefes almada zorluk sayılabilir. Bu belirtileri yaşayan herkes, hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyon olan anafilaksi geçirebileceğinden acil tıbbi yardım almalıdır.

Patlıcan, çoğu meyve ve sebzeden daha az olsa da oksalat içerir. Oksalatlar, oksalatları emmeye daha yatkın olan bazı kişilerde böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunabilir. Tedavi edilmezse böbrek taşları akut böbrek hasarına veya böbrek ölümüne yol açabilir. Patlıcan gibi oksalat içeren gıdalar böbrek taşına yatkın kişiler için uygun olmayabilir. Bu rahatsızlığı olan herkes oksalat içeren gıda alımını sınırlandırmalıdır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın