Kabak

Kabak

Paylaşın!

Yaz aylarının hafif ve lezzetli sebzesi olan kabak; zengin besleyici içeriği, çok çeşitli kullanım alanları ve sağlık yararlarıyla dikkat çekiyor.

Kabak, Cucurbitaceae bitki ailesinin bir parçası olan bir sebzedir. Renkleri koyu zümrüt yeşilinden sarımsı bir tona kadar değişir.

Kabağın sağlık açısından çeşitli faydaları vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir:

Antioksidan bakımından zengindir: Bir kişide serbest radikal dengesizliği varsa, bunlar vücudun yağ dokusuna, DNA’sına ve proteinlerine zarar verebilirler. Buna oksidatif stres adını verilir ve bu durum bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Antioksidanlar sağlıklı bir serbest radikal seviyesinin korunmasına yardımcı olur ve sağlığa fayda sağlar.

Kabak antioksidan bakımından zengindir ve aşağıdaki sağlık sorunlarından korunmaya yardımcı olabilir:

  • kalp ve damar hastalıkları
  • çeşitli kanser türleri
  • gözle ilgili bozukluklar
  • cilt rahatsızlıkları

Sağlıklı sindirimi destekler: Kabak çeşitli şekillerde sağlıklı sindirimi desteklemeye yardımcı olabilir. Öncelikle su açısından zengindir ve yaklaşık %95’i sudur. Su, sindirimin iyileştirilmesine yardımcı olmak için gereklidir. Diyetteki su, dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur ve kabızlık olasılığını azaltarak daha kolay geçmesini sağlar. Ayrıca, kabak çözünür ve çözünmez lifler içerir. Bunlar bağırsakları sağlıklı tutmaya ve iyi sindirimi teşvik etmeye yardımcı olur. Bunu, bağırsakta daha kolay hareket etmesine yardımcı olmak için dışkıya hacim katarak yapar ve kabızlık riskini azaltır.

Kan şekeri kontrolüne destek olur: Karbonhidratlar vücutta glikoza dönüşür ve bu da kişinin kan şekeri seviyesini yükseltebilir. Kabağın karbonhidrat oranı düşüktür. Kabakı makarna gibi yüksek karbonhidratlı ürünlere alternatif olarak kullanırsa, karbonhidrat alımı azalacak ve bu da kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecektir. Düşük karbonhidratlı diyetler kan şekeri seviyelerini iyileştirebilir ve hatta tip 2 diyabetli kişilerin ilaç ihtiyacını azaltabilir.

Göz sağlığına destek olur: Kabak aynı zamanda bir antioksidan olan C vitamini bakımından zengindir. Bazı kanıtlar, C vitamininin bir kişinin yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) ve katarakt gibi göz problemleri geliştirme riskini azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca kabak, lutein ve zeaksantin antioksidanlarını da içerir. Bu antioksidanlar da bir kişinin AMD ve katarakt geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kalp sağlığını ve dolaşımı destekler: Daha önce de belirtildiği gibi, kabak lif oranı yüksek bir meyvedir. Sindirimi iyileştirmenin ve tip 2 diyabet riskini azaltmanın yanı sıra, yüksek lifli diyetler kalp sağlığını iyileştirmeye de yardımcı olur. Kabak ayrıca, suda çözünen lif pektin içerir. Pektin, bir kişinin kanındaki kötü kolesterol ve lipit seviyelerini düşürebilir ve iyi kalp sağlığını teşvik edebilir. İlaveten, kabak potasyum bakımından da yüksektir ve bu da yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir. Yüksek tansiyon kalp krizi, kalp yetmezliği, periferik arter hastalığı, felç ve böbrek yetmezliği için bir risk faktörü olduğundan bu önemlidir.

Kabakları taze tutmak ve daha uzun süre dayanmalarını sağlamak için, bir kişi onları bütün, kuru ve açık bir kağıt torba içinde buzdolabında saklamalıdır.

Kabak yemenin sağlık açısından birçok faydası vardır. Antioksidan bakımından zengindir ve göz sağlığını, sindirimi ve kalp sağlığını iyileştirebilir ve kişinin kan şekeri seviyesini düşürebilir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın