Nikotinamid ribozid

Nikotinamid ribozid

Paylaşın!

Nikotinamid ribozid, niasin olarak da adlandırılan B3 vitamininin alternatif bir formudur ve vücutta NAD+’ya dönüşür.

NAD+, aşağıdakiler gibi birçok temel biyolojik süreç için yakıt görevi görür:

  • Gıdaların enerjiye dönüştürülmesi
  • Hasarlı DNA’nın onarılması
  • Hücrelerin savunma sistemlerinin güçlendirilmesi
  • Vücudunuzun iç saatini veya sirkadiyen ritmini ayarlama

Bununla birlikte, vücuttaki NAD+ miktarı yaşla birlikte doğal olarak düşer. Düşük NAD+ seviyeleri, yaşlanma ve diyabet, kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı ve görme kaybı gibi kronik hastalıklar gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, NAD+ seviyelerini yükseltmenin yaşlanma belirtilerini tersine çevirmeye ve birçok kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. Nikotinamid ribozid takviyeleri, NAD+ seviyelerini yükseltmede özellikle etkili göründükleri için hızla popüler hale gelmiştir. Nikotinamid ribozid inek sütünde, mayada ve birada eser miktarda bulunur.

Nikotinamid ribozid ve NAD+ üzerine yapılan araştırmaların çoğu hayvan çalışmalarından elde edildiğinden, insanlar için etkinliği hakkında net bir sonuç çıkarılamaz. Bununla birlikte, nikotinamid ribozidin bazı potansiyel sağlık yararları aşağıdadır:

Kolayca NAD+’ya Dönüştürülür: NAD+ birçok biyolojik reaksiyonda yer alan bir koenzim veya yardımcı moleküldür. NAD+ seviyelerini yükseltmenin bir yolu, nikotinamid ribozid gibi NADH öncüllerini almaktır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar nikotinamid ribozidin kan NAD+ seviyelerini 2,7 kata kadar yükselttiğini göstermektedir. Dahası, bu madde vücut tarafından diğer NADH öncüllerine göre daha kolay kullanılır.

Sağlıklı Yaşlanmayı Destekleyebilecek Enzimleri Aktive Eder: Nikotinamid ribozid vücudunuzdaki NAD+ seviyelerini artırmaya yardımcı olur, bu sayede NAD+ sağlıklı yaşlanmayı teşvik edebilecek bazı enzimleri aktive eder. Bunların başında sirtuinler gelir. Çalışmalar, sirtuinlerin hasarlı DNA’yı onarabileceğini, stres direncini artırabileceğini, iltihabı azaltabileceğini ve sağlıklı yaşlanmayı sağlayan başka faydalar sunabileceğini göstermektedir. Sirtuinler ayrıca kalori kısıtlamasının yaşam süresini uzatan faydalarından da sorumludur. Diğer bir grup ise hasarlı DNA’yı onaran Poli (ADP-Riboz) polimerazlardır (PARP’ler). Çalışmalar, daha yüksek PARP aktivitesini daha az DNA hasarı ve daha uzun bir yaşam süresine bağlamaktadır.

Beyin Hücrelerinin Korunmasına Yardımcı Olabilir: NAD+ beyin hücrelerinin sağlıklı yaşlanmasına yardımcı olur. Beyin hücrelerinde NAD+, hücreleri oksidatif strese ve bozulmuş mitokondriyal fonksiyona karşı korumaya yardımcı olduğu görülen bir protein olan PGC-1-alfa üretimini kontrol etmeye yardımcı olur. Araştırmacılar hem oksidatif stresin hem de bozulmuş mitokondriyal fonksiyonun Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi yaşa bağlı beyin bozukluklarıyla bağlantılı olduğuna inanmaktadır. Alzheimer hastalığı olan farelerde nikotinamid ribozid, beyin NAD+ seviyelerini ve PGC-1-alfa üretimini sırasıyla %70 ve %50’ye kadar artırmıştır. Bununla birlikte, yaşa bağlı beyin rahatsızlıkları olan kişilerde NAD+ seviyelerini yükseltmenin ne kadar yararlı olduğu hala net değildir.

Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir: Yaşlanma, dünyanın önde gelen ölüm nedeni olan kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür ve aort ve diğer kan damarlarının daha kalın, sert ve daha az esnek hale gelmesine neden olabilir. Bu tür değişiklikler kan basıncı seviyelerini yükseltebilir ve kalbin daha fazla çalışmasına neden olabilir. Hayvanlarda, NAD + ‘nın yükseltilmesi, arterlerde yaşa bağlı değişikliklerin tersine çevrilmesine yardımcı olmuştur. İnsanlarda, nikotinamid ribozid NAD+ seviyelerini yükseltmiş, aorttaki sertliği azaltmaya yardımcı olmuş ve yüksek tansiyon riski taşıyan yetişkinlerde sistolik kan basıncını düşürmüştür. Bununla birlikte, daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.

Kilo kaybına yardımcı olabilir: Nikotinamid ribozid farelerin metabolizmasını hızlandırmaya yardımcı olmuştur. Bununla birlikte, insanlarda aynı etkiye sahip olup olmayacağı ve bu etkinin gerçekten ne kadar güçlü olduğu belirsizdir.

Kanser riskini azaltabilir: Yüksek NAD+ seviyeleri, kanser gelişimiyle bağlantılı olan DNA hasarına ve oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olur.

Jet lag tedavisine yardımcı olabilir: NAD+ vücudunuzun iç saatini düzenlemeye yardımcı olur, bu nedenle bu madde vücudun iç saatini sıfırlayarak jet lag veya diğer sirkadiyen ritm bozukluklarının tedavisine yardımcı olabilir.

Sağlıklı kas yaşlanmasını destekleyebilir: NAD+ seviyelerinin yükseltilmesi yaşlı farelerde kas fonksiyonunun, gücünün ve dayanıklılığının iyileştirilmesine yardımcı olmuştur.

Nikotinamid ribozid, varsa çok az yan etkisi ile muhtemelen güvenlidir. İnsan çalışmalarında, günde 1.000-2.000 mg almanın hiçbir zararlı etkisi olmamıştır. Bununla birlikte, çoğu insan çalışmasının süresi kısadır ve çok az sayıda katılımcısı vardır. Güvenliği hakkında daha doğru bir fikir edinmek için daha sağlam insan çalışmalarına ihtiyaç vardır. Bazı kişiler bulantı, yorgunluk, baş ağrısı, ishal, mide rahatsızlığı ve hazımsızlık gibi hafif ila orta şiddette yan etkiler bildirmiştir. Ancak, B3 vitamini (niasin) takviyelerinin aksine, nikotinamid ribozid yüz kızarmasına neden olmaz. Hayvanlarda, 90 gün boyunca günde vücut ağırlığının kg’ı başına 300 mg (kilo başına 136 mg) alınmasının hiçbir zararlı etkisi olmamıştır.

Nikotinamid ribozid takviye olarak bulunabilir. Bazı ürünlerde bir polifenol olan Pterostilben gibi diğer bileşenlerle birlikte olabilir. Genellikle günde 1-2 kapsül eşdeğeri olan günde 250-300 mg alınmasını önerilir.

Nikotinamid ribozid, az sayıda yan etkisi olan alternatif bir B3 vitamini formudur. Genellikle yaşlanma karşıtı bir ürün olarak pazarlanır. Vücut onu tüm hücrelere yakıt sağlayan NAD+’ya dönüştürür. NAD+ seviyeleri yaşla birlikte doğal olarak düşerken, NAD+ seviyelerini artırmak çeşitli yaşlanma belirtilerini tersine çevirebilir. Ancak nikotinamid ribozid ve NAD+ ile ilgili araştırmaların çoğu hayvanlar üzerinde yapılmıştır. Bir tedavi olarak önerilmeden önce daha yüksek kaliteli insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

Randevu alın