Kalp krizi olmayan göğüs ağrıları

Kalp krizi olmayan göğüs ağrıları

Paylaşın!

Göğüs ağrısı denince aklımıza genellikle kalp krizi gelir, ama çok çeşitli nedenlere bağlı ve kalp krizi olmayan göğüs ağrıları da çok sıktır.

Kalp krizi, kalp kasına oksijen sağlayan kan akışı ciddi şekilde azaldığında veya tamamen kesildiğinde meydana gelir ve bu ölümcül olabilir. Kalp krizi ağrısı tedavi edilmezse saatlerce sürebilir.

Kalp krizi, kalp hastalığının en yaygın türü olan koroner arter hastalığının (KAH) en ciddi belirtisidir. KAH, angjina adı verilen bir tür göğüs ağrısına neden olabilir.

Angina göğsünüzde baskı veya sıkışma hissi yaratabilir ve tipik olarak kendinizi fiziksel olarak zorladığınızda ortaya çıkar. Rahatsızlık şu bölgelerde de hissedilebilir

  • Omuzlar
  • Kollar
  • Boyun
  • Çene
  • Karın bölgesi
  • Sırt


Angina ağrısı mide ekşimesi gibi bile hissedilebilir, ancak kısa sürelidir ve genellikle 10 dakikadan uzun sürmez.

Göğüs ağrısı her zaman kalp krizinden kaynaklanmaz. Kimi hafif olabilirken, diğerleri ciddi sorunların habercisi olabilir. Bu nedenle tüm göğüs ağrıları bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Angina, kalp krizi ağrısı veya başka bir şey olup olmadığı ancak doktor tarafından belirlenebilir. Şiddetli göğüs ağrılarında mutlaka ambulans çağırarak acile başvurulmalıdır.

Kalp krizi olmayan göğüs ağrıları arasında en önemlileri lu şekilde belirtilebilir:

Reflü

Gastroözofageal reflü, bir kişinin mide içeriğinin (yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı olan mide asitleri de dahil olmak üzere) boğaz ve mideyi birbirine bağlayan tüp olan yemek borusuna geri dönmesiyle oluşur.

Mide asidi oldukça asidiktir, bu nedenle göğüs kemiğinizin arkasında yanma hissi yaratır. Mide onu asidin aşındırıcı etkilerinden koruyan koruyucu tabakayla kaplıdır, ama yemek borusu korumasızdır.

Herkes zaman zaman reflü yaşayabilir, ancak haftada iki kez veya daha fazla reflüye bağlı göğüs ağrısı oluyorsa gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olabilir.

Reflü zaman içinde tedavi edilmezse astım, göğüs tıkanıklığı ve Barrett özofagusu adı verilen bir duruma neden olabilir ve bu da nadir görülen bir kanser türüne yakalanma şansını artırabilir.

Kas incinmesi

Göğüs kaslarındaki bir incinmeyi kalp krizi gibi daha ciddi bir durumla karıştırmak mümkündür.

Doktor olmayan kişilerin kalp krizi ile göğüs kası incinmesi arasındaki farkı ayırt edebilmeleri zordur, ancak bunu anlamanın iyi bir yolu, göğüs duvarında bastırınca ağrının arttığını hissetmektir. Ancak, yine de bu ayrım doktor tarafından yapılmalıdır.

Kostokondrit

Kostokondrit, kaburgaları göğüs kemiğine bağlayan kıkırdak dokunun iltihaplanmasıdır. Bu durum göğüs ağrısının yaygın ve iyi huylu (veya yaşamı tehdit edici olmayan) bir nedenidir.

Nedenleri genellikle belli değildir, ancak viral enfeksiyonlardan göğüs yaralanmalarına kadar çok çeşitli nedenler bulunabilir.

Tipik olarak, göğüs duvarında bir tür baskı ve bölgeye bastırmakla bir hassasiyet hissedilir. Kesin tanı doktor muayenesi ile konur.

Kostokondrit ağrısı tipik olarak birkaç gün veya hafta içinde geçer; basit ağrı kesiciler almak yardımcı olabilir.

Zona

Zona, su çiçeğine de neden olan varicella-zoster virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu virüs, suçiçeği enfeksiyonu bittikten sonra sinir sisteminde yıllarca uykuda kalabilir ve zona ile yeniden ortaya çıkabilir. Herpes zoster olarak da adlandırılan bu hastalık ağrı ve yanmaya neden olabilen kırmızı deri döküntüsü ile karakterizedir. Bu kabarcıklar genellikle gövde, boyun veya yüz üzerinde vücudun tek tarafında ortaya çıkar. Çoğu vaka 3 ila 5 hafta içinde düzelir.

İlk belirtiler kaşıntı ve deride yanmadır. Sıklıkla göğüs bölgesinde tutulum olur ve ağrısı bazen kalp krizi ya da başka bir kardiyak sorunla karıştırılabilir. Ancak birkaç gün sonra, belirgin döküntüler ve ardından kabarcıklar ortaya çıkabilir. Döküntüler başladıktan sonraki 72 saat içinde alınacak antiviral ilaçlar ağrıyı azaltabilir ve semptomların süresini kısaltabilir.

Perikardit

Perikardit, kalbi çevreleyen zarlarda (perikardiyum olarak adlandırılır) iltihaplanmanın olduğu bir durumdur. Vakaların %80-85’inde perikardite viral bir enfeksiyon neden olmaktadır. Diğer nedenler arasında bakteri ve mantar enfeksiyonları ile otoimmün nedenler bulunabilir.

Ağrı çoğu vakada mevcuttur ve keskin ya da bıçak saplanır gibi tarif edilir. Ağrı göğsün sol tarafında veya ön kısmında bulunur, ancak boyun, omuz, sırt veya karında da ortaya çıkabilir. Ağrı yatarken, derin nefes alırken, öksürürken veya yutkunurken daha şiddetlidir ve bu duruma özgü olarak otururken ve öne eğilirken iyileşir.

Ayırıcı tanı ancak doktor tarafından yapılabilir.

Pankreatit

Bir kişinin göğüs ağrısının kalp kriziyle ilgili olmaması, tehlikeli olmadığı anlamına gelmez. Akut pankreatit midenin hemen arkasında yer alan pankreasın akut iltihaplanmasıdır.

Şiddetli karın ağrısı göğse kadar yayılabilir. Pankreatitten kaynaklanan ağrı genellikle derinlere yerleşmiş, yoğun bir ağrıdır. Çoğu zaman pankreatit, safra taşlarının pankreasta iltihaplanmayı tetiklemesiyle ortaya çıkar ve bu durum kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.

Ayırıcı tanı ancak doktor tarafından yapılabilir.

Akciğerlere bağlı göğüs ağrısı

Göğüs ağrısının bir dizi akciğerlere bağlı nedeni olabilir. Akciğerler ve kalbin her ikisi de göğüste yer aldığından, ağrının kaynağını karıştırmak kolay olabilir.

Plöritik göğüs ağrısı, akciğerlerin zarı (plevra) iltihaplandığında ortaya çıkar. Bu durum nefes alıp verirken göğüste ani ve yoğun keskin, bıçak saplanır gibi veya yakıcı bir ağrıya neden olabilir.

Kalp kriziyle ilişkili olmasa da, bu tür göğüs ağrısının nedenleri ciddi olabilir.

Pulmoner emboli, plöritik göğüs ağrısının en yaygın ciddi nedenidir ve hayatı tehdit eder. Bu durum bir akciğer arterinde tıkanma olduğunda ortaya çıkar ve akciğerlere ve hatta kanda düşük oksijen seviyelerine neden olarak diğer organlara da zarar verebilir.

Zatürre (pnömoni) de plöritik göğüs ağrısına da neden olabilir. Zatürreden kaynaklanan göğüs ağrısı nefes alırken veya öksürünce ortaya çıkar.

Göğüsteki yaralanma ve travmalar ile kaburga kırıkları da göğüs ağrısına neden olabilir.

Ayrıca kimi akciğer tümörleri de şiddetli göğüs ağrısı nedeni olabilir.

Panik Atak

Panik atak geçirmek kesinlikle kalp krizi gibi hissettirebilir; insanlar genellikle panik atak geçirirken öleceklerini düşünürler.

Belirtiler arasında göğüs ağrısının yanı sıra kalp çarpıntısı, terleme, titreme, mide bulantısı, baş dönmesi ve fenalık hissi de yer alabilir.

Panik ataklar hiçbir uyarı olmadan aniden ortaya çıkma eğilimindedir. Ayırıcı tanı ancak doktor tarafından yapılabilir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın