Kalp krizi belirtileri

Kalp krizi belirtileri nelerdir?

Paylaşın!

Kalp krizi belirtileri herkes tarafından bilinmek durumunda. Ancak bu şekilde, hızla önlem almak gereken bu durumu tanımak mümkün.

Miyokard enfarktüsü olarak da bilinen kalp krizi; kalbi besleyen koroner damarlarda tıkanıklık veya ileri daralma sonucu kalp kasına kan akışının kesilmesi durumudur. Bu durum başta damar sertliği (ateroskleroz) olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Ancak, damarda ortaya çıkan ani tıkanma sonucu kalp kasına giden kanın kesilmesi, o bölgede doku ölümüne ve ona bağlı olarak ani ölüme, kalp yetersizliğine veya ciddi ritm bozukluklarına yol açabilir.

Kalbin fonksiyon kaybı, kaybedilen kalp kası miktarı ile doğru orantılıdır. O nedenle, kalp krizinin belirtilerini iyi bilerek en kısa zamanda bir hastaneye gitmek ve olabildiğince erken müdahale edilmesini sağlamak ve tıkalı damarın açılmasına imkan vermek çok önemlidir.

Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu durum özellikle kadınlarda kalp krizi belirtileri için geçerlidir.

Kalp krizinde görülen en temel belirti, göğüs ağrısıdır. Bu ağrı, göğüs kafesinin arkasında, baskı tarzında ve sanki göğsün üstüne birisi oturmuş gibi sıkıştırıcı künt bir ağrıdır. Ağrı sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir. Dinlenmek ya da koroner damarları genişleten nitrat içerikli ilaçları kullanmak ağrının hafiflemesini sağlayabilir.

Kalp krizi geçiren çoğu kişi göğüs bölgesinde ağrı veya rahatsızlık hissi meydana geldiğini tarifler ancak bu her kalp krizinde geçerli olan bir durum değildir. Bazı kişilerde sıkıştırıcı tarzda göğüs bölgesinde bir gerginlik meydana gelebilir.

Göğüste oluşan sıkışıklık hissi ve ağrı, kalp krizi sırasında vücudun diğer çeşitli bölgelerine de yansıyabilir. Kalp krizi yaşayan çoğu kişide göğüs ağrısı sol kola yansıma eğilimindedir. Bu bölge dışında omuzlar, sırt, boyun ya da çene gibi bölgelere de ağrının yansıdığı kişiler mevcuttur. Kadınlarda kalp krizi sırasında ağrı alt karın bölgesi ve göğsün alt kısımlarına da yansıyabileceği için dikkatli olunmalıdır. Sırtın üst kısımlarında ağrı oluşması erkeklere göre kadınlarda daha sık görülen bir diğer belirtidir.

Kalp krizinin diğer belirtileri arasında soğuk terleme, halsizlik, nefes darlığı, sersemlik, çarpıntı, sıkıntı hissi, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, kolay yorulma ve kalp ritim bozukluğu gibi durumlar da yer alabilir.

Kadınlarda hastalığı ve kalp krizi belirtileri erkeklere göre farklıdır. Bu farkları aşağıdaki şekilde görmek mümkündür.

Kadınlarda ve erkeklerde kalp krizi belirtileri
Kadınlarda ve erkeklerde kalp krizi belirtileri

Erkekler genellikle kalp krizinin klasik belirtilerini gösterirler.

  • Göğüste sıkıştırıcı veya baskı tarzında, zorlayıcı, dalgalanmalar gösteren, omuzlara, boyna ve kollara yayılan ağrı
  • Göğüs ağrısıyla birlikte bayılacak gibi olma veya bayılma, bol terleme, bulantı ve/veya nefes darlığı
  • Sıklıkla ağır fiziksel efor sonrası başlangıç

Kadınlarda ise kalp krizi zaman zaman klasik belirtilerle çıkabilir, ancak kadınlarda genellikle daha farklı belirtiler görülür.

  • Nefes darlığı veya güçlükle nefes alma
  • Bulantı, kusma ve sersemlik hissi
  • Sırt veya çene ağrısı
  • Açıklanamayan gerginlik, gevşeklik veya yorgunluk
  • Çarpıntı, soğuk terleme ve/veya solgunluk
  • Hafif, nezle benzeri belirtiler
  • Sıklıkla duygusal stres sonrası başlangıç

Kalp krizi, yaşamı tehdit edebilecek ciddi bir tablo olduğundan, belirtilerin görülmesi durumunda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı, veya daha iyisi ambulans çağırılmalıdır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın