Tatlandırıcılar sorun yaratıyor

Tatlandırıcılar sorun yaratıyor

Paylaşın!

Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni yayınladığı kılavuza göre, sağlık açısından şeker yerine kullanılan tatlandırıcılar sorun yaratıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileri, şeker içermeyen tatlandırıcıların kullanımına ilişkin yeni kılavuz ilkeler yayınlayarak, bunların vücut ağırlığını veya bulaşıcı olmayan hastalık riskini kontrol etmek için kullanılmamasını tavsiye etti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni kılavuzu, insanlara şeker olmayan tatlandırıcıları kullanmamalarını tavsiye ediyor.
Uzmanlar, tatlandırıcıların uzun vadede sağlık açısından herhangi bir fayda sağlamadığını ve aslında vücudun mikrobiyomunu etkileyebileceğini söylüyor ve şekerli maddelerin yerine meyve gibi daha doğal tatlı gıdaların yanı sıra şekersiz yiyecek ve içeceklerin kullanılmasını öneriyorlar.

Yetkililer, tavsiyelerin, şeker içermeyen tatlandırıcıların yetişkinlerde veya çocuklarda kilo fazlasını azaltmak için uzun vadeli herhangi bir fayda sağlamadığını gösteren kanıtların sistematik analizine dayandığını söyledi.

Ayrıca, tatlandırıcıların uzun süreli kullanımına bağlı olarak tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi olumsuz sağlık etkileri olabileceğini belirttiler.

Tavsiyeler, önceden diyabeti olanlar hariç herkes için geçerlidir ve üretilen yiyecek ve içeceklerde bulunan veya tüketiciler tarafından yiyecek ve içeceklere eklenmek üzere satılan tüm sentetik, doğal olarak oluşan ve değiştirilmiş besleyici olmayan tatlandırıcıları kapsamaktadır.

Tavsiye, aşağıdakiler gibi kişisel bakım ve hijyen ürünlerini içermez:

  • Diş macunu
  • Cilt kremi
  • İlaçlar
  • Düşük kalorili şekerler
  • Şeker alkolleri

Düzenli olarak şekersiz tatlandırıcı tüketmenin sağlığa etkileri hakkındaki [bilgiler] kesin değildir. Bu maddeler genellikle güvenli olarak kabul edilir, ancak bu olumsuz sağlık etkileri olmadığı anlamına gelmez. Nitekim birkaç yıl önce Cell’de yayınlanan bir çalışma, sakarin ve sukralozun sadece şeker gibi kan şekerinin yükselmesine neden olmakla kalmadığını, aynı zamanda mikrobiyomda da değişikliklere neden olduğunu gösterdi.

Uzun süreli kullanımda şeker içermeyen tatlandırıcılar sorun yaratıyor. Bunların en belirginlerinden biri, ölçülü olma ve porsiyon kontrolü ihtiyacını ortadan kaldırdığı varsayılarak kilo alımına katkıda bulunmalarıdır. Tatlandırıcılar daha fazla tatlı gıdaya olan iştahı artırabilir ve devam eden bir kısır döngü yaratabilir.

Buna karşılık, yapay tatlandırıcıların zararlı olmaya başladığı doz belli değil. Dünya Sağlık Örgütünün bu son tavsiyelerinin ortaya çıkmasının bir nedeni de bu. Uzun vadeli çalışmalar artık şeker tüketmenin gerçek bir faydası olmadığını ve bazı olası zararlı etkileri olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, şeker dışı tatlandırıcılar şu anda şeker gibi muamele görüyor: hiçbir faydası yok ve yüksek miktarlarda tüketilirse zarar verebilir, bu nedenle şeker ve tatlandırıcılar olabilecek en aza indirilmeli. Ancak günlük maksimum miktarın ne olduğu henüz bilinmiyor.

En iyi tavsiye, diyetteki şeker ve tatlandırıcıları en aza indirmektir. Bunun için yapılabilecekler şunlardır:

  • Öncelikle yağsız proteinler, tam tahıllar, meyveler ve sebzeleri vurgulayarak doğal, tam gıdalar yemeye odaklanın.
  • Bu istekleri tatmin etmek için meyve, yoğurt, süt, tatlı patates ve kuru meyveler gibi doğal tatlı yiyecekleri seçmeyi düşünün.
  • İçinde şeker olan bir şey tercih ettiğinizde, öğünü protein, sağlıklı yağlar ve yüksek lifli gıdalarla dengeleyin.
  • Şekerle tatlandırılmış içecekleri azaltın.
  • Evde daha fazla yemek pişirin. Bu, yemeğinize ne girdiğini bilmenin kolay bir yoludur ve porsiyonları kontrol etmenizi sağlar.
  • Etiketi okuyun. En bilinçli seçim için gıda etiketlerinizin “Toplam Şeker” ve “Eklenen Şekerler” bölümlerini dikkate alın.

Tavsiye edilen, şeker ve şeker dışı tatlandırıcıları tamamen azaltmaktır, birbirleriyle değiştirmek değil.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın