Menopozda kaçınılması gereken gıdalar

Menopozda kaçınılması gereken gıdalar

Paylaşın!

Menopoz döneminde sıcak basmaları, uykusuzluk ve kilo alma gibi sorunlar gündeme menopozda kaçınılması gereken gıdalar konusunu getiriyor.

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni uygulamak genel olarak iyi bir fikir olmakla birlikte, bu durum özellikle menopoza yaklaşan veya menopoza yeni girmiş kadınlar için daha geçerli olsa gerektir. Sağlıklı beslenme; ruh hali değişimleri, sıcak basması ve yorgunluk gibi menopoz belirtilerinin yanı sıra şişkinlik ve olası kilo alımı açısından da büyük bir değişiklik yaratabilir. Menopoz çağındaki kadınlar optimal sağlık için bol miktarda tam tahıl, taze meyve ve sebze ile yağsız protein tüketmeleri gerekir.

Bu tavsiye, meyve ve sebze açısından zengin bir diyetle beslenen kadınların, diyetleri daha yağlı yiyecekler ve tatlılar içeren kadınlara göre daha hafif menopoz semptomları yaşadıklarını gösteren 2023 tarihli bir çalışma ile desteklenmektedir. Kimi gıdaların tüketimini azaltmak, bu doğal geçişle bağlantılı birçok rahatsızlığı hafifletebilir ve gelecek yıllarda sağlıklı kalmaya yardımcı olabilir.

Menopozda kaçınılması gereken gıdalar arasında en önemlileri aşağıdadır:

İşlenmiş Gıdalar: Patates cipsi ve kurabiyelerin tadı güzel olabilir, ancak genellikle yüksek sodyum, ilave şeker veya her ikisini de içerirler, bu da su tutmaya ve şişkinliğe neden olabilir. Bunlar yerine dil peyniri, doğranmış havuç veya salatalık veya tam tahıllı krakerler gibi daha sağlıklı alternatifler daha iyi seçeneklerdir.

Baharatlı Yiyecekler: Amerikan Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’ne göre; acılı yiyecekler terleme, kızarma ve diğer sıcak basması semptomlarını tetikleyebilir. Bunlar yerine; kimyon, köri, zerdeçal ve fesleğen gibi acı olmayan baharatları seçmek daha uygundur.

Fast Food: Fast food yiyecekler genellikle çok miktarda yağ ve rafine karbonhidrat içerirler. Amerikan Kalp Derneği’ne göre yağlı yiyecekler, kadınların menopoza girdikten sonra zaten daha fazla risk altında oldukları bir durum olan kalp hastalığı riskini artırabilir. Bu gıdalar aynı zamanda kilo alımını teşvik etme eğilimindedir, bu da menopoz semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Bunlar yerine, evde hazırlanmış sağlıklı yiyecekler daha iyi bir seçenektir.

Alkol: Alkol tüketimini ölçülü tutmak için pek çok iyi neden vardır. Kadınlar için orta düzeyde alkol tüketimi günde bir içki veya daha az olarak tanımlanmaktadır. Kuzey Amerika Menopoz Derneği’ne göre, günde iki ila beş kadeh içki içen kadınlar, hiç içmeyenlere göre 1,5 kat daha fazla meme kanseri riskine sahiptir ve ağır içki içmek kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir. Ayrıca alkol sıcak basması yakınmalarını belirgin şekilde artırır.

Yağlı Etler: Yağlı etler ve şarküteri ürünleri doymuş yağ oranlarının yüksek olmasının yanı sıra vücudun serotonin seviyesini de düşürebilir. Serotonin düşüklüğü stres algısını artırır ve menopoz belirtilerinin daha şiddetli hissedilmesine neden olur. Bu nedenle, yağsız etlerin tercih edilmesinde yarar vardır. Ayrıca, etleri kızartma veya ızgara olarak tüketmek yerine diğer pişirme tekniklerini kullanmak daha uygundur.

Menopoz döneminde iyi olan gıdalar, hayatın her aşamasında iyidir. O nedenle, sağlıklı beslenmeyi hayatın her döneminde uygulamayı alışkanlık haline getirmekte yarar vardır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın