Cep telefonları ve hipertansiyon

Cep telefonları ve hipertansiyon

Paylaşın!

Cep telefonları ile hipertansiyon riski arasında bir ilişki gösterildi ve konuşma süresi fazla olanlarda hipertansiyon riskinde artış olduğu saptandı.

Birleşik Krallık Biobank verilerinin analizi, haftalık cep telefonu kullanımının yüksek olduğunu bildiren kişilerin takip sırasında hipertansiyon geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu ve hipertansiyon için genetik risk altında olanlar için riskin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Kalp sağlığı açısından önemli olan, insanların cep telefonuyla konuşarak geçirdikleri dakikaların sayısı ve daha fazla dakika daha büyük risk anlamına geliyor. Telefonu doğrudan veya kulaklıkla kullanma arasında bir fark yok.

Çalışmada başlangıçta hipertansiyonu olmayan 212.046 katılımcının verilerini analiz edilmiştir. Katılımcıların ortalama yaşı 54’tür; %62’si kadındır. Araştırmacılar, arama yapmak veya almak için haftada en az bir kez cep telefonu kullanan katılımcıları cep telefonu kullanıcısı olarak tanımlamıştır (%88). Birincil sonuç yeni başlangıçlı hipertansiyondu. Bulgular European Heart Journal’da yayımlanmıştır.

Medyan takip süresi olan 12 yıl boyunca katılımcıların %7’sinde yeni başlangıçlı hipertansiyon gelişti. Cep telefonu kullanmayanlarla karşılaştırıldığında, haftada en az bir kez cep telefonu kullananların yeni başlangıçlı hipertansiyon geliştirme olasılığı 1,07 HR (%95 CI, 1,01-1,12) ile daha yüksekti. Cep telefonunu haftada 5 dakikadan az kullandığını bildiren cep telefonu kullanıcıları ile karşılaştırıldığında, cep telefonunu haftada 30 ila 59 dakika kullandığını bildirenler arasında yeni başlangıçlı hipertansiyon riski daha yüksekti (HR = 1. 08; %95 GA, 1.01-1.16); haftada 1 ila 3 saat (HR = 1.13; %95 GA, 1.06-1.22); haftada 4 ila 6 saat (HR = 1.16; %95 GA, 1.04-1.29) ve haftada 6 saatten fazla (HR = 1.25; %95 GA, 1.13-1.39; eğilim için P < .001). Cinsiyete göre tabakalandırılmış analizlerde veya yaş, BMI, ırk, ailede hipertansiyon öyküsü, eğitim, sigara içme durumu veya lipidler ve kan şekeri dahil metabolik belirteçler için ayarlama yapıldıktan sonra sonuçlar değişmemiştir.

Araştırmacılara göre ayrıca, hipertansiyon için genetik risk taşıyan ve haftalık cep telefonu kullanım süresinin daha uzun olduğunu bildiren katılımcılar yeni başlangıçlı hipertansiyon için en yüksek riske sahipti. Cep telefonu kullanıcıları arasında, kullanım yılı ve eller serbest cihazı/hoparlörlü telefon kullanımı hipertansiyon gelişimi ile anlamlı bir ilişki göstermemiştir.

Bulgular, haftalık görüşme süresi yarım saatin altında tutulduğu sürece cep telefonuyla konuşmak yüksek tansiyon gelişme riskini etkilemeyebiliyor. Cep telefonları ve hipertansiyon riski arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor, ancak o zamana kadar kalp sağlığını korumak için cep telefonu görüşmelerini minimumda tutmak akıllıca görünüyor.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın