Tansiyonu düşüren meyveler

Tansiyonu düşüren meyveler

Paylaşın!

“Tansiyonu düşüren meyveler de olur muymuş?” demeyin. Araştırmalar kimi meyvelerin kan basıncının düşmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu gıdaları diyette birleştirmek uzun vadeli sağlık yararlarına yol açabilir.

Hpertansiyon çok çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen bir klinik durumdur. İlaçlar, diyet değişiklikleri ve diğer yaşam tarzı değişiklikleri, yüksek tansiyonu veya hipertansiyonu azaltabilir ve ilişkili koşulların gelişme olasılığını düşürebilir.

Karışık meyveler

Taze meyve tüketimi de sağlıklı beslenmenin temel yapıtaşlarından biri. Nitekim, yapılan çeşitli çalışmalar da kimi meyvelerin kan basıncının düşmesine özellikle yardımcı olduğunu göstermiş. Şimdi bu meyvelere yakından bakalım:

Orman meyveleri

Yaban mersini ve çilek, bir tür flavonoid olan antosiyanin adı verilen antioksidan bileşikler içerir.

Orman meyveleri

Bir çalışmada, 14 yıl boyunca hipertansiyonu olan 34.000’den fazla kişinin verilerini incelenmiş ve başta yaban mersini ve çilek olmak üzere antosiyanin alımı en yüksek olanlarda, antosiyanin alımı düşük olanlara kıyasla yüksek tansiyon riski %8 daha düşük bulunmuş. Ancak, bu bulguyu destekleyecek daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

Muz

Muz, hipertansiyonu yönetmeye yardımcı olabilecek potasyum içerir. Bir orta boy muz yaklaşık 422 miligram (mg) potasyum içerir. Potasyum, sodyumun etkilerini azaltır ve kan damarlarının duvarlarındaki gerginliği hafifletir. Erkeklerin günde 3.400 mg, kadınların ise 2.600 mg potasyum tüketmesi önerilir.

Muz

Potasyum açısından zengin diğer gıdalar şunlardır:

  • kayısı
  • mercimek
  • kuru erik
  • balkabağı
  • patates

Böbrek hastalığı olan kişiler potasyum alımlarını artırmadan önce bir doktora danışmalıdır, çünkü fazlası zararlı olabilir.

Kivi

Günde bir porsiyon kivi hafif yüksek tansiyonu kontrol altına almaya yardımcı olabilir. 8 hafta boyunca günde 3 kivi yiyen kişilerin sistolik ve diyastolik kan basıncında, aynı süre boyunca günde 1 elma yiyenlere göre daha belirgin bir düşüş görüldü. Çalışmanın yazarları, bunun kivideki biyoaktif maddelerden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Daha eski bir çalışmada, yaklaşık 8 hafta boyunca günde yaklaşık 500 mg C vitamini tüketen kişilerin kan basıncı değerlerinde önemli iyileşmeler görülmüştür.

Kivi

Bir fincan kivi veya 2-3 kivi meyvesi 1 porsiyon oluşturur.

Karpuz

Karpuz sitrülin adı verilen bir amino asit içerir. Vücut sitrülini arjinine dönüştürür ve bu da vücudun kan damarlarını rahatlatan ve arterlerde esnekliği teşvik eden bir gaz olan nitrik oksit üretmesine yardımcı olur. Bu etkiler kan akışına yardımcı olarak yüksek tansiyonu düşürebilir.

Karpuz

Bir porsiyon karpuz, 1 fincan doğranmış meyve veya yaklaşık 2 inçlik 1 dilimdir.

Nar

Nar, antioksidanlar ile yüksek tansiyon ve aterosklerozu önlemeye yardımcı olabilecek diğer bileşenler içerir. 28 gün boyunca günde 1 bardak nar suyu içmenin kısa vadede yüksek tansiyonu düşürebileceği gösterilmiştir.

Turunçgiller

Portakal, limon, mandalina gibi turunçgiller, kalp sağlığına fayda sağlayabilecek bir antioksidan olan hesperidin içerir.

Başlıca turunçgiller

2021 yılında yapılan bir çalışmada, 159 kişi 12 hafta boyunca günde 500 ml portakal suyu tüketmenin sistolik kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini ve hesperidinin bu etkiye katkıda bulunduğunu göstermektedir.

Sonuç

Sağlıklı bir beslenme düzeninin bir parçası olarak bazı meyveleri düzenli tüketmenin kan basıncını düşürmeye yardımcı olacağı yönünde bulgular vardır. Diyetin içinde tansiyonu düşüren meyveler mümkünse taze ve bütün olarak tüketilmelidir. Bu meyvelerin taze sıkılmış suları da kullanılabilir, ancak meyvenin lifleriyle birlikte tüketilmesi en iyisidir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın