Hızlı yaşlanmanın belirtileri

Hızlı yaşlanmanın belirtileri

Paylaşın!

Yaşlanma yaşamın kaçınılmaz bir gerçeği olsa da, hızlı yaşlanmanın belirtileri vücudunuzda yolunda gitmeyen birşeyler olduğunu işaret edebilir.

Yaşlanma ile gelen sorunlar çoğu kişi tarafından bilinse de, zamanından önce hızlı yaşlanmanın belirtileri genellikle farkedilmez. Oysa ki 40 yaş sonrasında bu belirtilere dikkat etmek, bu duruma yol açan nedenleri ortadan kaldırmayı ve yaşlanma sürecini yavaşlatmayı sağlayabilir.

Bu yazıda hızlı yaşlanmanın belirtileri gözden geçirilmektedir:

Yürüyüş Hızının Yavaşlaması

: 40’lı yaşlarınızdayken yürüme hızınız yavaşlıyorsa, bu normalden daha hızlı yaşlandığınızın bir işareti olabilir. Yürüyüş, yapabileceğiniz en kolay ve en iyi egzersizlerden biridir. Bir yürüyüş programına başlamak için günde 5 dakika ile başlayın ve 30 dakikaya kadar çıkın. Dakikada 100 adım atmaya çalışın. (Bunu takip etmek için adımlarınızı 10 saniye boyunca sayın ve altı ile çarpın.) Daha kolay hale getirmek için destekleyici yürüyüş ayakkabıları giyin ve bir arkadaşınızla yürüyün.

Güneş Lekeleri

Kahverengi güneş lekeleri en sık yüzünüzde, ellerinizde ve kollarınızda görülür. Özellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde yaygındır. Çoğu zararsızdır ve yıllarca güneşte kalmaktan kaynaklanır. Aşağıdaki durumlarda doktorunuza görünün:

  • Siyahsa
  • Şekil değiştiriyorsa
  • Kanıyorsa
  • Kaba ve düzensiz kenarlara sahipse

Bunları önlemeye yardımcı olmak için güneş kremi kullanın ve güneşte örtünün. Güneşin en güçlü olduğu sabah 10 ile öğleden sonra 2 arasında dışarıda bulunmaktan kaçının.

Hafıza Sorunları

Hafif hafıza değişiklikleri yaşlanmayla birlikte gelir ve 40’lı yaşlarda başlayabilir. İsimleri veya gerçekleri hatırlamanız veya neden yukarı çıktığınızı hatırlamanız daha uzun sürebilir. Ancak Alzheimer ve diğer demans vakalarının çoğu 65 yaşından sonra ortaya çıkmaz. Ve bunama yaşlanmanın normal bir parçası değildir. Zihninizi keskin tutmaya yardımcı olmak için:

  • Sağlıklı beslenin
  • Sosyal olarak aktif kalın
  • Egzersiz yapın

Eklem Ağrıları

Herkesin yaşlandığında eklemleri sertleşmez. Ancak yaşlandıkça osteoartrit olma ihtimaliniz artar. Erkekler 45 yaşından sonra, kadınlar ise 55 yaşından sonra semptomlar göstermeye başlar. Tedavisi yoktur, ancak ilerlemesini yavaşlatabilirsiniz. Haftada bir saat kadar az bir egzersiz yardımcı olabilir. Esneklik, kuvvet antrenmanı ve aerobik egzersizleri yapın. Egzersiz yapmaya yeni başladıysanız, önce doktorunuza danışın.

Cilt Kuruluğu

Yaşlandıkça cildiniz daha az yağ üretir. Özellikle 40 yaşın üzerindeyseniz kuru ve mat hale gelebilir. Ancak kuruluğa yaptığınız (veya yapmadığınız) şeyler de neden olabilir. Bunu önlemek için:

  • Sıcak değil ılık su kullanarak kısa banyolar veya duşlar alın.
  • Cildinizi nazikçe temizleyin ve iyi nemlendirin.
  • Bol miktarda sıvı tüketin.
  • Kuru havada çok fazla zaman geçirmeyin.
  • Cildiniz hala çok kuru ve kaşıntılıysa, tıbbi sorunları ekarte etmek için bir dermatoloğa görünün.

Kolay Morarma

Yaşlandıkça cildiniz incelir ve yağ kaybeder. Kan damarlarınız da daha kırılgan hale gelir. Bazı ilaçlar bile daha fazla morarmaya yol açabilir. Çoğu morluk zararsızdır ve kendiliğinden geçer. Aşağıdaki durumlarda doktorunuza görünün:

  • Özellikle göğsünüzde, sırtınızda veya yüzünüzde sık sık çok sayıda büyük morluklar oluşuyorsa.
  • Yeni bir ilaca başladıktan sonra morarmaya başladıysanız.

Merdiven Çıkma Güçlüğü

Zaman zaman merdiven çıkarken zorlanmak normaldir. Ancak bu durum sık sık oluyorsa, bu diğer günlük aktivitelerde de zorlanacağınız anlamına gelebilir. Belki de bu durum düzenli egzersiz yapmadığınız içindir. Eğer durum buysa, doktorunuza danışın ve ardından rutininize yavaşça merdiven çıkmayı ekleyin. Bu durum ayrıca ağrı veya denge sorunlarının sonucu ya da ilaç tedavisinin bir etkisi olabilir. Kalp sorunları veya artrit gibi durumları ekarte etmek için doktorunuza görünün.

Belde Kalınlaşma

Yaşlandıkça vücut yağları göbeğe kayma eğilimi gösterir. Bu durum özellikle menopoz sonrası kadınlar için geçerlidir. Yaşınız ne olursa olsun, kalın bir bel kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Beliniz kadınsanız 85 cm’den, erkekseniz 100 cm’den fazla olduğunda riskler artar. Düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyet belinizi hizada tutmanın en iyi yoludur.

El Gücünde azalma

Ellerinizin bir kavanozu açmak için daha fazla çalışması gerektiğini veya direksiyon simidini tutuşunuzun o kadar sağlam olmadığını fark edebilirsiniz. Kavrama gücünüz genellikle 50’li yaşlarda düşmeye başlar. Kil ile oynayarak, stres topunu ezerek veya bir bezden su sıkarak ellerinizi güçlü tutabilirsiniz. Kavrama gücünüzü erken veya aniden kaybederseniz, bu artrit, sinir hasarı veya başka bir sağlık sorununun işareti olabilir.

Görme Sorunları

40’lı yaşlara geldiğinizde, menü okumak gibi yakın şeyleri görmekte zorlanabilirsiniz. Buna presbiyopi denir. Bazen yaşlanma glokom, katarakt ve maküler dejenerasyon gibi daha ciddi sorunları da beraberinde getirir. Riskinizi azaltmak için:

  • UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş gözlükleri takın
  • Sigarayı bırakın
  • Sağlıklı beslenin
  • Egzersiz
  • Yıllık kontroller için göz doktorunuza görünün

İşitme Sorunları

İlerleyen yaşla birlikte işitme fonksiyonu azalır. Bu durum özellikle tiz ve pes tonlarda daha belirgin olur ve seslerin daha boğuk duyulmasına neden olur. Genellikle ileri yaşlarda görülen bu durum daha erken yaşlarda olursa ve/veya başdönmesi ile birlikteyse bir doktora görünmekte yarar vardır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın