Safra kesesini korumak

Safra kesesini korumak

Paylaşın!

Sindirim işlevinde önemli bir yere sahip olan safra kesesini korumak için yapılması gerekenleri bilmek, sorunlardan korunmayı sağlar.

Safra kesesi tembelliği ve safra taşları gibi sorunlar, bu önemli organın işlevlerini tehlikeye atabilir. Bu nedenle, safra kesesini korumak için yapılması gerekenleri bu yazıda inceleyeceğiz.

Öğün Atlamayın: Safra keseniz her yemek yediğinizde safra salgılar. Öğün atladığınızda, bu safra suları birikir. Bu da safra kesenizdeki kolesterol seviyelerini yükseltir. Zamanla mumsu yağlar sertleşerek safra taşlarına dönüşebilir. Bazı safra asitleri de safra kesesi kanserine yakalanma olasılığınızı artırabilir. Bu yüzden düzenli öğünler için zaman ayırın.

Tam Tahılları Seçin: LDL veya “kötü” kolesterolünüzü düşüren çok sayıda kaba lif içerirler. Bu da kalbinizi korur ve safra taşlarını uzak tutmaya yardımcı olur. Lif sindirim sisteminizi harekete geçirir ve safrayı vücudunuzdan atar. Tam tahıllı ekmek ve makarna ile kahverengi veya yabani pirinç gibi yüksek lifli gıdaları daha fazla tüketmeyi hedefleyin. Diğer tam tahıllar arasında yulaf ezmesi, patlamış mısır, arpa ve bulgur bulunur.

Sağlıklı Bir Kiloya Ulaşın: Fazla kilolu ya da obez olmak safra taşı hastalığına yakalanma olasılığınızı artırır. Bir çalışmada obezitenin safra taşı hastalığına yakalanma olasılığınızı üç kat artırdığı bulunmuştur. Bunun nedeni, fazla kiloların safra kesenizi büyütmesi ve iyi çalışmamasına neden olması ve kolesterol seviyenizi yükseltmesidir. Bu durum özellikle fazla kilolarınızı kalça ve uyluklarınız yerine belinizde taşıyorsanız geçerlidir.

Meyve ve Sebze Tüketin: Taze ürünlerin vücudunuz için iyi olduğunu biliyorsunuz. Buna safra keseniz de dahildir. Yeni başlayanlar için, meyveler ve yeşillikler C ve E gibi vitaminlerle doludur. Her ikisinin de safra kesesi taşlarına karşı korunmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Meyve ve sebzeler ayrıca su ve lif bakımından zengindir, bu da tok kalmanıza yardımcı olabilir. Bu da kilo vermenize yardımcı olabilir. En büyük faydayı elde etmek için çok sayıda farklı ürün tüketin.

Kızarmış Yiyecekleri Azaltın: Safra kesenizin yağlı yiyecekleri sindirmeye yardımcı olmak için daha fazla çalışması gerekir. Kızarmış yiyecekler genellikle doymuş yağ bakımından yüksektir ve bu da kanınızdaki kolesterolü yükseltir. Bu yüzden çok fazla yağlı yemek safra kesesi taşlarına yol açabilir. Ayrıca, kalorisi yüksektir, bu da tartınızın yükselmesine neden olabilir. Bir çalışmada, haftada dört kereden fazla kızarmış yiyecek yiyen kişilerin aşırı kilolu veya obez olma ihtimalinin, bu yiyecekleri yarım sıklıkta yiyenlere göre %37 daha fazla olduğu bulunmuştur.

C vitamini alımını artırın: Araştırmalar, daha fazla C vitamini alan kişilerin safra kesesi hastalığına ve safra taşına yakalanma olasılığının daha az yiyenlere göre daha düşük olduğunu göstermektedir. Uzmanlar, düşük vitamin seviyelerinin safranızdaki kolesterol miktarını artırabileceğini düşünüyor. Kadınlar günde 75 miligram, erkekler ise 90 miligram almalıdır.

Hızlı kilo vermekten kaçının: Hızlı bir şekilde çok fazla kilo vermek safra kesenizin doğru şekilde boşalmasını engeller. Bu da safra kesesi taşlarına zemin hazırlayabilir. Güvenli bir şekilde zayıflamak için, sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak haftada 1 ila 2 kilo vermeyi hedefleyin.

Bol Su İçin: Birçok insan için günde sekiz bardak H2O içmek makul bir hedeftir. Herkesin bu kadarına ihtiyacı yoktur. Ancak vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha azını alırsanız, bu safra kesenize zarar verebilir. Su, organın boşalmasına yardımcı olur ve safranın birikmesini önler. Bu da safra kesesi taşlarına ve diğer sorunlara karşı korur. Daha fazla su içmek zayıflamanıza da yardımcı olabilir. Araştırmalar, daha fazla su içen kişilerin daha az kalori ve daha az şeker tükettiğini göstermektedir.

Zeytinyağı kullanın: Kalp açısından sağlıklı Akdeniz diyetinin bu temel maddesi safra keseniz için de iyidir. Safra kesenizin boşalmasını sağlayan harika bir doymamış yağ kaynağıdır. Bir çalışmada, en fazla doymamış yağ tüketen erkeklerin safra kesesi hastalığına yakalanma olasılığının en az tüketenlere göre %18 daha az olduğu bulunmuştur. Yemek pişirirken tereyağını zeytinyağı ile değiştirin. Diğer sağlıklı yağ seçenekleri arasında somon gibi yağlı balıklar, fındık ve avokado bulunmaktadır.

Hareketli olun: Fiziksel aktivite kalori yakar, ruh halinizi iyileştirir ve safra kesenizi korur. Araştırmalar, en çok egzersiz yapan kadınların safra kesesi hastalığına yakalanma olasılıklarını, kanepede oturan akranlarına kıyasla %25 oranında azalttığını ortaya koymuştur. Haftada 5 gün 30 dakikalık egzersizleri hedefleyin. Yeni mi başlıyorsunuz? Her seferinde 5-10 dakika ile başlamak konusunda doktorunuzla konuşun. Her bir parça yardımcı olur.

Alkolden kaçının: Araştırmalar ılımlı alkolün safra kesesi taşı ve safra kesesi kanseri riskini azaltabileceğini göstermektedir. Alkolün HDL veya “iyi” kolesterol seviyelerini yükselttiği gösterilmiştir. Bazı uzmanlar safradaki kolesterol üzerinde etkisi olabileceğini düşünmektedir. Ancak fazla içki safra kesesine zarar verebilir, bu nedenle kendinizi kadınlar için günde en fazla bir, erkekler için iki içki ile sınırlayın.

Et, Tereyağı ve Peynire Dikkat Edin: Et ve süt ürünlerindeki yağ doymuştur. Bu tür yağlar kötü kolesterol seviyenizi yükseltir ve safra taşı oluşma olasılığınızı artırabilir. Bunun yerine balık ve sebzelerde bulunanlar gibi doymuş yağ içermeyen gıdaları tercih edin. Yemeklerinizi sağlıklı yağlarla pişirin.

Kuruyemiş tüketin: Kuruyemişler yüksek oranda lif ve sağlıklı yağ içerir. Ayrıca, vücudunuzun kolesterolü emmesini engelleyen bileşikler olan çok sayıda bitki sterolüne sahiptirler. Bu safra kesesi taşlarına karşı korunmaya yardımcı olabilir. Bir çalışmada, haftada beş kez 30 gram kuruyemiş yiyen kadınların safra kesesi ameliyatına ihtiyaç duyma olasılığının, nadiren yiyenlere göre %25 daha az olduğu bulunmuştur.

Yukarıda sayılan safra kesesini korumak için alınması gereken tedbirleri göz önünde bulundurmak, sindirim sisteminin sağlığını korumayı sağlar.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın