Gülmek kalbe iyi geliyor

Gülmek kalbe iyi geliyor

Paylaşın!

Yeni bir araştırmaya göre gülmek kalbe iyi geliyor ve “Gülmek en iyi ilaçtır” şeklindeki eski atasözü, kalp sağlığı için doğru olabilir.

Amsterdam’daki Avrupa Kardiyoloi Kongresi sırasında açıklanan bir araştırma, kahkaha atmanın kalbin içindeki dokunun genişlemesini ve vücuttaki oksijen akışının artmasını sağladığını gösterdi.

Araştırmada bilim insanları, kahkaha terapisinin kalp hastalığı olan hastaların semptomlarını iyileştirip iyileştiremeyeceğini incelemek için türünün ilk örneği olan bir çalışma yürüttü. Çalışmaya, kalbe kan sağlayan arterlerin duvarlarında plak birikiminden kaynaklanan koroner arter hastalığı teşhisi konmuş, yaş ortalaması 64 olan 26 yetişkin katıldı. Üç ay boyunca, yarısından her hafta popüler sitcomlar da dahil olmak üzere iki farklı saat uzunluğunda komedi programı izlemeleri istendi. Diğer yarısı ise siyaset veya Amazon yağmur ormanları gibi konular hakkında iki farklı ciddi belgesel izledi.

12 haftalık çalışma süresinin sonunda, komedi grubu, kalplerinin vücuda ne kadar oksijen pompalayabildiğini ölçen bir testte %10 oranında iyileşme gösterdi. Grup ayrıca arterlerin ne kadar iyi genişleyebildiğini test eden ikinci bir ölçümde de iyileşme gösterdi. Ayrıca, kan damarlarında ne kadar plak biriktiğini ve insanların kalp krizi veya felç riski altında olup olmadığını gösteren çeşitli enflamatuar biyobelirteçleri ölçmek için kan testleri yapıldı. Sonuçlar, bu enflamatuar belirteçlerin kontrol grubuna kıyasla önemli ölçüde azaldığını gösterdi.

Enflamasyon, arterlerde plak oluştuğu zaman ateroskleroz sürecinin büyük bir parçasıdır. Bu çalışma, kahkaha terapisinin bu iltihabı azaltmaya ve kalp krizi ve felç riskini azaltmaya yardımcı olabilecek iyi bir müdahale olduğunu ortaya koydu. Gelecekte kahkaha terapisinin ilaçlara olan bağımlılığı azaltmaya yardımcı olabileceği öne sürüldü.

Gülmek kalbe iyi geliyor, çünkü iltihabı azaltan ve kalp ile kan damarlarının rahatlamasına yardımcı olan endorfin salgılıyor, ayrıca kalbi zorlayan stres hormonlarının seviyesini de düşürüyor. Gülmek insanların genel olarak daha mutlu hissetmelerine yardımcı oluyor ve insanlar daha mutlu olduklarında ilaç tedavisine daha iyi uyum sağlıyorlar.

Gülmenin sağlığımıza fayda sağlayabileceğini görmek cesaret verici, ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın