Yeni covid-19 varyantı eris

Yeni covid-19 varyantı Eris

Paylaşın!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yeni covid-19 varyantı Eris vakalarının giderek artış gösterdiğine dikkat çekildl.

Omicron alt değişkeniyle ilişkili olan ve EG.5 kısaltması ile bilinen yeni covid-19 varyantı Eris için daha önceden sağlık riski düşük olarak değerlendirilmişti ancak yeni açıklamada bu suşun daha büyük enfeksiyon dalgalarına yol açabileceği bildirildi. EG.5 veya “Eris” olarak bilinen varyant, XBB.1.9.2 olarak adlandırılan bir Omicron alt varyantı kökenli ve etkilenenler arasında İngiltere, Çin ve ABD’nin de bulunduğu ülkelerle birlikte küresel olarak yaygınlığı artıyor.

Ancak DSÖ, bu varyantın özel bir tehdit oluşturmadığını öne sürdü. “Mevcut kanıtlara dayanarak, EG.5’in oluşturduğu halk sağlığı riski küresel düzeyde düşük olarak değerlendirilmektedir,” diyen WHO, riskin dolaşımdaki diğer ilgili varyantlarla eşit göründüğünü de sözlerine ekledi. DSÖ, “EG.5 artan prevalans, büyüme avantajı ve bağışıklıktan kaçış özellikleri gösterirken, bugüne kadar hastalık şiddetinde herhangi bir değişiklik bildirilmemiştir” diye ekledi. Varyantın yaygınlığı artarken ve bağışıklık sisteminden kaçma konusunda daha iyi görünerek diğer varyantlarla rekabet etmesine izin verirken, daha şiddetli hastalığa neden olduğuna dair bir kanıt olmadığı bildirildii.

Bu suşun muhtemelen daha fazla vaka dalgasına ve bunun getirdiği daha fazla hastaneye yatış ve Uzun Covid gibi sorunlara neden olacağı beklense de, önceki dalgalardan daha kötü olacağını düşünmek için bir neden olmadığı belirtildi.

Aşılardan veya önceki enfeksiyonlardan kaynaklanan bağışıklığın azalmasının EG.5 dalgasının zirveye ulaşmasının daha uzun sürdüğü ve dolayısıyla daha büyük olabileceği anlamına gelebileceğini belirtilirken, bu suşun bulaşıcılığının ve antikorlardan kaçma yeteneğinin, yaz tatilinin bitmesi ve okullara ve işyerlerine dönüş ile birlikte vaka sayısında daha hızlı artışlar olabileceğinden korkuluyor. Nitekim, yeni covid-19 varyantı Eris şimdiden ABD, İngiltere ve Avrup’da vakaların çoğunluğunu oluşturmaya başladı.

Covid-19 pandemi anlamında bitmiş olsa da, endemik olarak devam ediyor ve yeni varyantların ortaya çıkmasının beklenmedik olmadığı belirtiliyor. Bu nedenle, korunma önlemlerine dikkat etmeye devam etmekte yarar var. Aşılama da, gelecekteki Covid-19 dalgalarına karşı en iyi savunma olmaya devam ediyor. Özellikle riskli gruplarda korunma önlemleri ve aşılamaya dikkat etmek büyük önem taşıyor.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın