Sirtuin uyarıcıları

Sirtuin uyarıcıları

Paylaşın!

Sirtuin uyarıcıları, pek çok hücre içi ve hücre dışı aktivitede anahtar rol oynayan sirtuinlerin düzeyinin artması açısından büyük önem taşır.

Sirtuin aktivitesinde NAD+ çok önemli bir yere sahip olduğu için, sirtuin uyarıcıları arasında NADH, NADH öncülleri ve NADH kaynakları ilk sıraya alınmalıdır.

NADH, NADH öncülleri ve NADH kaynakları dışında kalan başlıca doğal sirtuin uyarıcıları aşağıdadır:

Resveratrol: Resveratrol, doğal olarak üzüm, üzüm suyu, kırmızı şarap ve bazı bitkilerde bulunan bir fitokimyasaldır. SIRT1 aktivasyonunda güçlü bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Resveratrol, SIRT1’in NAD+ bağımlı deasetilaz aktivitesini artırarak hücre yaşlanmasını yavaşlatabilir ve yaşa bağlı hastalıkların gelişimini önleyebilir. Ayrıca, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olması nedeniyle hücre sağlığını destekler.

Pterostilben: Pterostilben, yine üzüm, mavi yaban mersini, ceviz ve bazı bitkilerde bulunan bir fitokimyasaldir. Resveratrol ile benzer özelliklere sahiptir ve SIRT1 aktivasyonunu artırabilir. Pterostilbenin antioksidan, anti-inflamatuar ve antikanser etkileri vardır. Sirtuin aktivasyonuyla birlikte, hücrelerin sağlığını koruyabilir ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.

Kuersetin: Kuersetin, çeşitli meyve, sebze ve bitkilerde bulunan bir flavonoiddir. SIRT1 aktivitesini artırarak hücre yaşlanmasını yavaşlatabilir ve yaşlanma ile ilişkili hastalıkları önleyebilir. Ayrıca, antioksidan, antienflamatuar ve antikanser etkileri vardır.

Kurkumin: Kurkumin, zerdeçal kökünde bulunan bir bileşiktir ve geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. SIRT1 aktivasyonunu artırarak hücre yaşlanmasını geciktirebilir ve yaşlanma ile ilişkili hastalıkları önleyebilir. Curcumin, antioksidan, antienflamatuar, antikanser ve nöroprotektif etkilere sahiptir. Ayrıca, beyin sağlığını destekleyebilir ve yaşlanma sürecinde kognitif işlevleri koruyabilir.

Genistein: Genistein, soya fasulyesi ve diğer bazı bitkilerde bulunan bir izoflavondur. SIRT1 aktivasyonunu artırabilir ve hücre yaşlanmasını yavaşlatabilir ve antioksidan, antienflamatuar ve antikanser etkileriyle bilinir. Ayrıca, kardiyovasküler sağlığı destekleyebilir ve kemik yoğunluğunu koruyabilir.

Ayrıca kimi sentetik sirtuin uyarıcıları da araştırma safhasındadır. Bunlar aşağıda verilmiştir:

Sentetik sirtuin aktivatörleri ise şunlardır:

SRT1720 ve SRT 2104: SRT1720 ve SRT 2104, sirtuin aktivitesini artıran ve özellikle SIRT1’i aktive eden bir sentetik bileşiktir. Deneysel çalışmalarda ve hayvan çalışmalarında olumlu etkileri görülen bu bileşiklerden SRT1720 hakkında henüz insan çalışması yoktur. Buna karşılık, SRT2104’ün insanlarda faz 2 aşamasında olduğu bildirilmiştir.

Resveratrol Analogları: Sentetik olarak üretilen resveratrol analogları, daha güçlü sirtuin aktivatörleri olabilir ve hücre gençleşmesinde potansiyel gösterebilir. Ancak, bu konuda bilgiler yetersizdir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın