Kalbi yoran şaşırtıcı nedenler

Kalbi yoran şaşırtıcı nedenler

Paylaşın!

Hipertansiyon, şeker hastalığı ve kolesterol yüksekliği gibi klasik risk faktörleri dışında dışında kalbi yoran şaşırtıcı nedenler de mevcut.

Farkında olunmayan pek çok sinsi kalp hastalığı risk faktörü günlük yaşamımızın parçası halinde ve biz bunların farkında bile değiliz. Kalbi yoran şaşırtıcı nedenler arasında önemlileri şu şekilde sayılabilir:

Diş sorunları

Diş eti hastalığı olan kişilerde kalp hastalığı görülme olasılığı daha yüksektir. Aradaki bağlantı net değildir, ancak diş etlerindeki bakterilerin kan dolaşımına geçerek kan damarlarının iltihaplanmasına ve diğer kalp sorunlarına yol açabileceği düşünülmektedir. Diş hekiminizi 6 ayda bir kontrol için ziyaret edin. Diş etlerinizde kızarıklık veya ağrı ya da dişlerinizde değişiklik fark ederseniz hemen randevu alın.

Vardiyalı Çalışma

Kanada’daki Western Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, gece veya düzensiz saatlerde çalışmak kalp krizi riskini artırıyor. Araştırmacılar vardiyalı çalışmanın vücudun sirkadiyen ritmi (diğer bir deyişle “iç saati”) üzerinde kötü bir etkisi olduğunu ve bunun kalbe zarar verdiğini düşünüyorlar. Bu nedenle, düzenli olarak gündüz saatlerinde çalışmıyorsanız, kalp hastalığı riskinizi azaltmak için ekstra adımlar atın: Egzersiz yapın, dengeli beslenin ve düzenli kontroller için doktorunuza görünün.

Trafik Sıkışıklığı

Tampon tampona trafikte kalmış olan herkes bunun stresli olduğunu söyleyecektir. Araştırmaların trafikte bir saat geçirmeyi kalp krizi geçirme olasılığının yüksek olmasıyla ilişkilendirmesinin nedeni bu olabilir. Otoyolda duyulan türden yüksek gürültü seviyeleri de kalp hastalıklarıyla bağlantılıdır. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde seyahat etmekten kaçınamıyorsanız, rahatlatıcı müzikler dinleyerek stresi azaltın. Ya da yolculuğu paylaşın ve yol arkadaşınızla sohbet edin.

Erken Menopoz

Eğer bir kadın 46 yaşından önce menopoza girerse, kalp krizi ya da felç geçirme olasılığı daha sonra menopoza girenlere göre iki kat daha yüksek olabilir. Kalp dostu etkileri olan bir hormon olan östrojendeki düşüş bu durumda rol oynayabilir. Doktorunuzdan sizi kalp hastalığı risk faktörleri (yüksek kolesterol gibi) açısından test etmesini isteyin.

Horlama

Partneriniz düzenli olarak horladığınızı veya uyurken nefes nefese kalıyormuş gibi ses çıkardığınızı söylüyorsa doktorunuza görünün. Uyku apne adı verilen ciddi bir rahatsızlığınız olabilir. Hava yolunuz kısmen tıkandığında ortaya çıkabilien bu durum nefes alıp vermenizde duraksamalara neden olur. Bu bozukluk hipertansiyon, düzensiz kalp atışı, inme ve kalp yetersizliği ile bağlantılıdır. Tedaviler daha kolay nefes almanıza yardımcı olabilir ve kalp hastalığı riskinizi de azaltabilir.

Hepatit C

Bu karaciğer enfeksiyonuna sahip olanlarda düşük kolesterol ve düşük tansiyona sahip olma olasılığı, hastalığa sahip olmayan insanlara göre daha yüksektir. Ancak yine de kalp hastalığı riski daha yüksektir. Araştırmacılar Hepatit C’nin kalptekiler de dahil olmak üzere vücut hücreleri ve dokularında iltihaplanmaya neden olabileceğini düşünüyor. Herhangi bir kalp semptomunu takip etmek için doktorunuzla yakın çalışın.

Uyku bozuklukları

Geceleri rutin olarak 6 saatten az uyuduğunuzda, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, obezite ve diyabete yakalanma ihtimaliniz de artar. Bunların tümü kalbinize zarar verebilir. Bu, gün boyunca uyumanız gerektiği anlamına gelmez. Düzenli olarak 9 saatten fazla yatarak geçirdiğinizde, kalp hastalığı için önemli risk faktörleri olan diyabet ve felç geçirme olasılığınız artar. Beyninize, vücudunuza ve kalbinize iyi bakın – gecede 7 ila 9 saat uyumayı hedefleyin.

Mutsuz ilişkiler

Mutlu bir birliktelik kalbi mutlu ve sağlıklı kılar. Michigan Eyalet Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, birlikteliklerinden memnun olan yaşlı yetişkinlerin kalp hastalığı riski, memnun olmayanlara göre daha düşük. Bunun muhtemel nedeni nedir? Stres. Stresli olduğunuzda, kötü beslenme tercihleri yapmanız ve çok fazla alkol almak gibi kalp sağlığınıza zarar verebilecek başka şeyler yapmanız daha olasıdır. Dahası, stres hormonları kalp üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, evliliğiniz mutlu değilse birlikte bir çift terapisti ile görüşmeyi düşünün.

Yalnızlık

Sevdiklerinizle vakit geçirmeniz stresi azaltır ve aktif kalmanıza yardımcı olur. Yalnız insanların kalp hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksek olabilir. Ailenizin veya yakın arkadaşlarınızın yakınında değilseniz, ihtiyacı olan birine yardım ederek veya bir köpek ya da kedi sahiplenerek bağlantı kurun. Gönüllüler ve köpek sahipleri de daha iyi kalp sağlığına sahip olabilir ve daha uzun yaşayabilir.

Göbek şişmanlığı

Her türlü fazla kilo kalbiniz için zordur, ancak orta bölgenizdekiler özellikle tehlikelidir. Vücudunuzun kan basıncını yükseltebilecek hormonlar ve diğer kimyasalları üretmesini tetikleyebilir ve kan damarlarınız ve kolesterol seviyeleriniz üzerinde kötü bir etkiye sahip olabilir. Kadınsanız ve belinizin çevresi 88 cm’den, erkekseniz 100 cm’den fazlaysa, bir diyet ve egzersiz planı hakkında doktorunuzla konuşun. Araştırmalar, yoga ve kısa süreli yüksek yoğunluklu egzersizlerin belinizi inceltmek için harika yöntemler olduğunu göstermektedir.

Fazla televizyon seyretmek

Kendilerini televizyonun önüne çok fazla park eden kişilerin kalp sorunlarına yakalanma olasılığı, TV sürelerini sınırlayanlara göre daha yüksektir. Günlük olarak televizyon izleyerek geçirdiğiniz her saat, riskinizi neredeyse %20 oranında artırabilir. Oturmak en olası suçludur; yüksek tansiyon gibi sorunlarla bağlantılıdır. Araştırmacılar TV ve kalp sorunlarının nasıl ve neden bağlantılı olduğunu bilene kadar, televizyon karşısında geçirdiğiniz zamanı sınırlamaya çalışın.

Yoğun egzersiz

Egzersiz kalbiniz için harikadır. Ancak formda değilseniz veya sadece ara sıra egzersiz yapıyorsanız, yavaş başlayın ve dayanıklılığınızı artırın. Araştırmalar, çok uzun süre veya çok sert egzersiz yaptığınızda, kalp krizi ve diğer sorunlar için risk altında olabileceğinizi gösteriyor. Sizin için neyin güvenli olduğundan emin değil misiniz? Yürüyüş gibi hafif bir egzersizle başlayın. Yüksek kalp hastalığı riskiniz varsa, doktorunuzla konuşun ve egzersiz yaparken kalp monitörü kullanmayı düşünün.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın