Bitkisel besinler ve kalp

Bitkisel besinler ve kalp

Paylaşın!

Kırk yıllık verilere dayanan bir inceleme, bitkisel besinler ve kalp hastalıklarından korunma arasındaki olumlu ilişkiyi ortaya koyuyor.

Danimarka’daki araştırmacılar bitkisel besinler ve kalp ilişkisini incelemek için vejetaryen ve vegan diyetlerin kalp krizlerini artıran kandaki kolesterol ve yağ seviyelerini düşürdüğünü gösterdi. Günlük ilaç alımının yaklaşık üçte birine eşdeğer olan bu etkinin “gerçekten önemli” olduğu belirtildi. Ancak et ve süt ürünlerinin kendi sağlık yararları olduğu ve tüm bitkisel diyetlerin aslında sağlıklı olmadığı belirtildi.

Araştırma, 1982’den bu yana bilim insanlarının gönüllülere belirli bir diyet uyguladığı ve bunun kalp sağlığı üzerindeki etkisini izlediği ve yaklaşık 2400 kişinin katıldığı 30 çalışmayı bir araya getirdi.

Sonuçlar, vejetaryen ve vegan diyetlerin:

  • kötü kolesterolü %10 azalttığını
  • toplam kolesterolü %7 oranında düşürdüğünü
  • apolipoprotein B’yi (kötü kolesterolün ana proteini) %14 oranında azalttığını

ortaya koydu. Bu sonuç, kolesterol düşürücü ilaçların etkisinin üçte birine karşılık geliyor. Önceki ilaç çalışmalarından elde edilen verilere dayanan projeksiyonlara göre böyle bir diyetin 15 yıl boyunca sürdürülmesinin kardiyovasküler hastalık riskini %20 oranında azaltabileceğini tahmin edildi. Ancak, bu diyetin yararlarına karşılık, sadece diyete güvenerek ilaçların bırakılmaması gerekiyor. Tedavinin beslenme, egzersiz, ilaçlar ve diğer tedavi edici faktörlerden oluşan bir bütün olduğu unutulmamalı.

Akdeniz diyeti gibi et içeren diğer diyetlerin de sağlıklı olduğu gösterilmiştir. Sebzeler, meyveler, kuruyemişler, nohut gibi bakliyatlar ve kepekli tahıllar et içermemesine rağmen tatlılar, cipsler ve şekerli içeceklerden çok farklıdır.

Tüm bitki temelli diyetler eşit değildir, rafine karbonhidratlar, yağ/tuz oranı yüksek işlenmiş gıdalar içeren diyetler yine de sağlıksız olacaktır. Aslolan, bitkisel ağırlıklı ama hayvansal gıdaları da dışlamayan sağlıklı bir beslenme düzeni uygulamaktır.

Dengeli beslenme planı, neyin hangi saatte yenmesi gerektiğini söyleyen kesin bir plan değildir. Bu plan, ihtiyaçların karşılanmasını ve sağlıklı bir metabolizma düzeninin sürdürülmesini sağlayan çeşitli ve geniş, buna karşılık iyi organize edilmiş bir stratejidir.

İyi bir beslenme planı, aynı zamanda üç temel besin kaynağı (protein, yağ, karbonhidrat), vitaminler ve mineraller arasında sağlıklı bir denge kurmayı sağlar.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın