Dünyada diyabet artışının nedenleri

Dünyada diyabet artışının nedenleri

Paylaşın!

Dünyada diyabet artışının nedenleri hakkında yeni yayınlanan geniş çaplı bir araştırmaya göre, sağlıksız beslenme temel sorunu oluşturuyor.

Nature Medicine dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, küresel tip 2 diyabet vakalarındaki artışın üç ana beslenme faktöründen kaynaklandığı sonucuna varıyor: yetersiz tam tahıl alımı, aşırı rafine pirinç ve buğday tüketimi ve aşırı işlenmiş et tüketimi.

Araştırmacılar, kötü beslenme nedeniyle 2018 yılında 1990 yılına kıyasla 8,6 milyon daha fazla tip 2 diyabet vakası olduğunu tespit etmiş. Genel olarak beslenme, 2018 yılında 14,1 milyondan fazla tip 2 diyabet vakasına katkıda bulunmuş ve bu da küresel olarak yeni diyabet tanılarının %70’inden fazlasını temsil ediyor.

Dünyanın her bölgesinde vakalarda artış mevcut. Yeni vakaların en yüksek oranı Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya, Latin Amerika ve Karayipler’de, en düşük oranı ise Güney Asya’da görülmüş. CNN’in haberine göre, çok fazla sağlıksız gıda tüketmek, özellikle kadınlara kıyasla erkeklerde, yaşlı yetişkinlere kıyasla gençlerde ve kırsal kesimde yaşayanlara kıyasla kentlerde yaşayanlarda, sağlıklı gıda tüketmemeye kıyasla küresel düzeyde tip 2 diyabete daha fazla yol açıyor.

Araştırmacılar, 1990’dan 2018’e kadar 184 ülkedeki diyet alımını incelemek için Küresel Diyet Veritabanı ve bir bilgisayar modelinden elde edilen bilgileri kullandılar. Araştırmacılar ayrıca çeşitli kaynaklardan elde edilen demografik bilgileri, dünya çapında tip 2 diyabet insidansı tahminlerini ve diğer makalelerden gıda seçimleri ve sağlıkla ilgili verileri de incelediler.

Dikkate alınan 11 diyet faktörü arasında, çok az tam tahıl ve çok fazla rafine pirinç ve buğday ve işlenmiş etin tip 2 diyabetin büyümesine “büyük bir katkısı” vardı.

Tufts Üniversitesi Freidman Beslenme Bilimi ve Politikası Okulu’nda politika dekanı olan kıdemli yazar Dariush Mozaffarian haber bülteninde, “Çalışma, düşük karbonhidrat kalitesinin küresel olarak diyete bağlı tip 2 diyabetin önde gelen bir itici gücü olduğunu ve ülkelere göre ve zaman içinde önemli farklılıklar gösterdiğini göstermektedir” dedi ve “Bu yeni bulgular, beslenmenin iyileştirilmesi ve diyabetin yıkıcı yükünün azaltılması için ulusal ve küresel düzeyde odaklanılması gereken kritik alanları ortaya koymaktadır.” şeklinde ifade verdi. Dolayısıyla, dünyada diyabet artışının nedenleri arasında sağlıksız beslenme ilk sırayı alıyor.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın