Balkabağı

Balkabağı: Kış aylarının vazgeçilmezi

Paylaşın!

Kış aylarında sofraların süsü olan balkabağı sadece lezzeti ile değil, aynı zamanda pek çok sağlık yararı ile de dikkat çeken bir lezzettir.

Balkabağı kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasına ait bir kış kabağı türüdür. Bu familyada sebze ve meyve olarak kullanılan pek çok çeşit mevcuttur.

Lezzeti dışında oldukça besleyici olan bu sebze, mutfakta tatlılar, çorbalar, salatalar hatta konserveler dahil birçok farklı kullanım alanına sahiptir.

Besin değerleri açısından balkabağı

Balkabağı özellikle lif, A, C ve E vitaminleri, potasyum ve demir içermesiyle vücut direncini güçlendirmek için güzel bir alternatiftir.

100 gr balkabağının besin değerleri aşağıda verilmiştir:

Besin öğesiDeğer
Enerji52 Kcal
Karbonhidrat6.7 g
Protein1 g
Toplam yağ2.8 g
Kolesterol0 mg
Diyet lifi0.5 g
Vitaminler
Vitamin A433 mcg
Vitamin C8 mg
Vitamin E1.4 mg
Elektrolitler
Potasyum354 mg
Mineraller
Demir0.8 mg
Çinko0.3 mg

Sağlık yararları açısından balkabağı

Sağlıklı kiloyu korumaya yardımcı olur

Balkabağı, yüksek besin yoğunluğunun yanında oldukça düşük kaloriye sahiptir. Yüksek lif içeriğiyle tokluk hissinin artmasına ve kilonun korunmasına yardımcı olur.

Kalp sağlığını destekler

Potasyum, vücuttaki sodyum düzeylerinin kontrol altına alınmasında önemli bir mineraldir. Balkabağı yüksek potasyum içeriğiyle tansiyonun düşürülmesini ve kalp krizi riskini azaltabilir. Aynı zamanda içerdiği antioksidanlar sayesinde “kötü kolesterol” olarak bilinen LDL kolesterolün kan damarlarına verdiği hasarı azaltabilir ve kalp hastalıklarından koruyabilir.

Kan şekerini düzenler

Kaliteli lif içeriği ve düşük karbonhidrat yoğunluğu sayesinde balkabağı kan şekerinin düzenlenmesinde önemli rol oynayabilir.

Kronik enflamasyonu azaltabilir

Serbest radikaller, vücuttaki metabolik olaylar sonucu oluşan ve oksidatif stresle birlikte kronik enflamasyonu arttıran moleküllerdir. Kronik enflamasyon kanser, böbrek ve kalp hastalıkları, diyabet ve otoimmün hastalıklara yol açan önemli bir unsurdur. Balkabağı içerdiği alfa karoten, beta karoten, beta-kriptoksantin gibi antioksidanlar sayesinde hücrelere zarar veren bu serbest radikallerin oluşumunu azaltabilmekte ve kronik hastalıklardan koruyabilmektedir.

Bağırsak sağlığına yardımcı olur

Balkabağı, pektin adı verilen değerli bir diyet lifi türü kaynağıdır. Pektin bağırsak florasının iyileştirilmesi ve kabızlıktan korunmak için önemlidir. Aynı zamanda yüksek lif içeriği sayesinde başta kolon kanseri olmak üzere, çeşitli kanser türleri riskini de azaltabileceği çalışmalarla desteklenmektedir.

Göz sağlığını korur

1 porsiyon balkabağı, günlük A vitamini ihtiyacınızın %200’ ünü karşılar. Yüksek beta karoten ve A vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve göz sağlığını koruyabilir. Aynı zamanda lutein, beta karoten ve zeaksantin kaynağı olan bu sebze, körlük, katarakt, yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi görme problemlerini önemli ölçüde azaltabilir.

Beslenmeye nasıl eklenmeli?

  • Garnitür olarak fırında pişirilebilir.
  • Püre haline getirilerek çorba ve domates soslarına kıvam verici olarak kullanılabilir.
  • Smoothie, ekmek, muffin, pancake ve muhallebi, puding gibi sağlıklı tatlı tariflerinde kullanılabilir.
  • Yulaf tabakları balkabağı ile zenginleştirilebilir.

Fırında balkabağı

Sizler için hazırladığımız ve hem garnitür hem de salata olarak kullanabileceğiniz lezzetli fırın balkabağı tarifine göz atabilirsiniz.

Malzemeler:

  • Yaklaşık 500 gr balkabağı
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Nane, kırmızı biber, karabiber, tuz

Sosu için:

  • Sarımsaklı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 2-3 ceviz
  • Kırmızı biber

Yapılışı

  • Küçük küpler halinde doğradığınız balkabaklarını derin bir kapta zeytinyağı baharat ve tuz ile karıştırın.
  • Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine balkabaklarını yayın, önceden ısıtılmış fırında yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • 1 orta boy soğanı doğrayın ve kapta kalan sos ile harmanlayın.
  • Balkabaklarının üzerine soğanları da koyup 5-10 dakika tekrar fırına verin.
  • Son olarak sarımsaklı yoğurt ve sosla servis edebilirsiniz.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Yazar: <br>Dyt. Şevval Eda KÖSE
Yazar:
Dyt. Şevval Eda KÖSE

27 Temmuz 1997’ de Manisa’ da doğdum. Lise öğrenimimi İstanbul Üsküdar Lisesi’ nde
tamamladıktan sonra, Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve sonrasında Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde yüksek lisansımı tamamladım.
Mezun olduğum dönemden bu yana kilo yönetimi, hastalıklarda beslenme, anne-çocuk beslenmesi, sporcu beslenmesi alanlarında danışmanlık sağladım. Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmenin yaşam kalitesi ve hastalıklara olan etkisi tartışılamaz bir gerçek. İnsan sağlığına dokunabilmek ve farklı yolculuklara eşlik etmek mesleğimin en sevdiğim yönü. İletişime, etik çalışmaya özen gösteren kişiliğimle işimi severek yapmaktayım.


Randevu alın