Gözler için zararlı gıdalar

Gözler için zararlı gıdalar

Paylaşın!

Dünya çapında yaklaşık 250 milyon insan hafif ila ciddi görme kaybına sahiptir ve bu durum gözler için zararlı gıdalar konusuna dikkat çekmektedir.

Gözlerinizin sağlığının doğrudan kalbinizin ve kan damarlarınızın sağlığıyla bağlantılı olduğunu biliyor muydunuz? Yedikleriniz ve içtikleriniz hem kalp ve damar sağlığınız hem de görüşünüz üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olabilir.

Fazla tuz: Gizli tuz kaynakları sodyum yüklüdür. Bu tuz artışı sonunda yüksek kan basıncına (hipertansiyon) yol açabilir. Bu durum gözlerinizde şunlara neden olabilir:

  • Hipertansif retinopati, bulanık görme veya görme kaybına neden olan kan damarı hasarı
  • Koroidopati, retinanın altında sıvı birikmesi
  • Sinirleri öldüren ve görme kaybına neden olan kan akışının tıkanması olan nöropati

Sodyum miktarınızı günde 2.300 miligram veya daha azıyla sınırlamaya çalışın.

Kızarmış Yiyecekler: Trans yağlarla pişirilmiş derin yağda kızartılmış yiyecekler LDL (“kötü”) kolesterol seviyesini yükseltir ve kalp hastalığı, inme ve tip 2 diyabete yol açabilir. Ayrıca serbest radikal adı verilen ve hücrelere zarar verip öldürebilen moleküller oluştururlar. Tüm bunlar göz hastalıklarıyla (AMD ve diyabetik retinopati) bağlantılıdır. Turunçgiller, domates ve kırmızı dolmalık biber gibi C vitamini dolu meyve ve sebzeler yiyerek serbest radikallere karşı savaşın.

Yemeklik Yağlar: 30 yıl önce yapılan önemli bir çalışma, bir tür doymamış yağ olan linoleik asidin çok fazla tüketilmesini YBMD riskinin artmasıyla ilişkilendirmiştir. Bu yağları şu yemeklik yağlarda bulabilirsiniz:

  • Aspir
  • Ayçiçeği
  • Mısır
  • Soya
  • Susam

Hidrojenize yağ ve trans yağ içeren yağlardan da uzak durun.

Margarin: Bitkisel yağlarla yapıldığı için doymamış “iyi” yağlara sahiptir. Ancak bazı margarinlerde trans yağ da bulunur ve bu da kolesterol seviyesini yükseltir, kalp hastalığı ve göz problemleri olasılığını artırır. Margarin ne kadar katı olursa, o kadar fazla trans yağ içerir.

Hazır Gıdalar: Hazır ambalajlı gıdalar genellikle önerilen miktarın %75’ine kadar yüksek miktarda sodyum içerir. Bu gıdaları daha az tüketmek yüksek tansiyon ve buna bağlı göz problemleri riskinizi azaltabilir. Alışveriş yaparken, en sevdiğiniz yiyeceklerin “düşük sodyumlu” veya “tuz eklenmemiş” versiyonlarını arayın. Doğal bir lezzet artışı için baharat ve otları ekleyin.

Şekerli İçecekler: Soda, spor ve enerji içecekleri, limonata ve diğer tatlandırılmış içecekler şekerle doludur. Şeker, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı olasılığını artırır. Bu durum, diyabetik retinopati ve AMD gibi ilgili göz rahatsızlıklarına yol açabilir. Su, sağlıklı bir içecek olarak en iyi seçeneğinizdir.

Balık ve Kabuklu Deniz Ürünleri: Çoğumuzun balık ve kabuklu deniz ürünlerindeki cıva konusunda endişelenmesi için bir neden yoktur. Ancak yüksek seviyelerde ve belirli insan grupları için, göz hasarı da dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Alkol: Bir gıda olmasa da alkol, vücudunuza aldığınız ve uzmanların göz hastalıklarıyla ilişkilendirdiği bir şeydir. Çok fazla alkol almak, katarakta daha erken yaşlarda yol açabilir.

Kafein: Sabah içtiğiniz kahve veya çaydaki kafein, göz içi basıncını (GİB) yükseltebilir. Araştırmalar, glokom veya oküler hipertansiyonu (OHT) olan ve kafein alan kişilerde bu basıncın yükseldiğini göstermektedir. Çok yüksek GİB görme kaybına ve körlüğe neden olabilir.

Görüldüğü gibi, gözler için zararlı gıdalar konusu sanıldığından daha fazla öneme sahiptir ve sağlıklı gözler için beslenmeye dikkat etmekte yarar vardır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Yazar

Op. Dr. Burcu Usta Uslu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Randevu alın