Yorulan gözleri dinlendirmek

Yorulan gözleri dinlendirmek

Paylaşın!

Günlük yaşamın getirdiği koşullardan ve yoğun ekran kullanımından ötürü zaman zaman yorulan gözleri dinlendirmek için yapacaklarınızı biliyor musunuz?

Ilık Bir Havlu Bez Uygulayın: Yorgun ve ağrıyan gözlerinizin üzerine ılık suya batırılmış bir bez koymayı deneyin. Sıcak kompresler şu yararları sağlayabilir:

  • Nem ekler
  • Ağrıyı hafifletir
  • Kan akışını artırır
  • Kas spazmlarını gevşetir

Başlamadan önce ellerinizi yıkayın, böylece bakteriler gözlerinize bulaşmaz. Havluyu kaynattığınız ve ılık olana kadar soğuttuğunuz suya batırın. Ardından 5-10 dakika veya doktorunuzun önerdiği süre boyunca gözlerinizin üzerine koyun.

Işıkları ve Cihaz Ekranlarını Ayarlayın: Farklı görevler için farklı ışık türleri gerekir. TV izlerken, odanın yumuşak bir şekilde aydınlatılması gözleri rahalatır. Okurken, ışığı arkanızda ve sayfaya doğru, gözünüzden uzak bir yere koyun. Dijital ekranlarda, parlaklığı etrafınızdaki ışık seviyesine uyacak şekilde ayarlayın. Ayrıca, ekranın kontrastını da ayarlayın, böylece gözlerinizin görmek için zorlanması gerekmez.

Bilgisayar Gözlüğü Takın: Numaralı gözlüklerle gözleriniz bilgisayar ekranı mesafesine odaklanabilir. Bu, yüzünüzden yaklaşık50 cm uzaktadır. Gözlük almadan önce, bilgisayar gözlüklerinin mavi ışığı engelleyen gözlüklerle aynı şey olmadığını unutmayın. Mavi ışığı engelleyen gözlükler sizi daha rahat ettirebilir, ancak her zaman göz yorgunluğunu önlemezler.

Gözlerinizi Ellerinizle Kapatarak Dinlendirin: Gözleri avuçlarla kapatmak yorulan gözleri dinlendirmek için yardımcı olabilir. Avuç içlerinizi kapalı gözlerinizin üzerine koyun ama gözbebeklerinize baskı uygulamayın.

Bilgisayarın yerini ayarlayın: Küçük değişiklikler gözleriniz için büyük bir fark yaratabilir. Ekranın yüzünüzden yaklaşık bir kol boyu, yani 50 cm kadar uzakta olduğundan emin olun. Ekranın merkezi göz seviyesinin 10 cm kadar altında olmalıdır. Yukarı ve aşağı hareket ettirebileceğiniz bir sandalyenizin olması yardımcı olur. Metin boyutunu gözlerinizi kısmayacak şekilde ayarlayın. Basılı kağıtlar için monitörün yanında bir belge tutucu deneyin. Bu, gözlerin hareketini sınırlar.

Soğuk çay poşetleri: Çay poşetleri gözleriniz için rahatlatıcı bir soğuk kompres olarak da işe yararlar. Papatya veya normal çay demledikten sonra, poşetleri buzdolabında temiz bir kaba koyun. Soğuduktan sonra, gözlerinizi rahatlatmak ve şişliği azaltmak için göz kapaklarınıza koyun. Yüzünüzü ve ellerinizi iyice yıkadığınızdan ve lenslerinizi çıkardığınızdan emin olun.Dikkat edin, gözlerinize çay kaçmasın, varsa lenslerinizi de çıkartmayı unutmayın.

Göz Egzersizleri Yapın: Gözlerinizin de kasları vardır ve onlar da egzersizden faydalanabilir. Örneğin, parmağınızı gözlerinizden birkaç santim uzakta tutun ve ona odaklanın. Sonra uzağa odaklanın, sonra tekrar parmağınıza odaklanın. Birkaç kez tekrarlayın. Ya da gözlerinizi kapatın, tavana doğru kaldırın, sonra yere doğru indirin. Önce sağa, sonra sola bakın. Bu egzersizler yorulan gözleri dinlendirmek için yararlı olabilir. Ancak göz kaslarını daha güçlü hale getirmezler.

Ekran Molaları Verin: Uzmanlar, dijital bir cihaz kullandığınızda düzenli ekran molaları vermeniz gerektiğini söylüyor ve 20-20-20 kuralını öneriyorlar. Her 20 dakikada bir 20 metre uzaktaki bir şeye bakmak için 20 saniyelik bir mola verin. Ya da her 2 saatlik ekran süresi için gözlerinizi 15 dakika dinlendirin.

Ortamın hava kalitesini iyileştirin: Gözleriniz kuru olduğunda, daha yorgun hissederler. Havaya ve gözlerinize nem katmak için bir nemlendirici kullanın. En az %45 nem seviyesi en iyisidir. Ayrıca, ortam sıcaklığını ayarlayın veya yüzünüze kuru hava üflenmemesi için klimadan uzaklaşın. Sigara içiyorsanız, bırakma konusunda iyice düşünün.

Yapay veya Gerçek Gözyaşlarını Deneyin: Reçetesiz veya reçeteli göz damlaları kuru ve yorgun gözleri rahatlatır. Gözlerinizi nemli tutmak ve yorulan gözleri dinlendirmek için kendinizi iyi hissettiğinizde bile bunları kullanın. Ya da doğal gözyaşı üretmeyi tercih ediyorsanız, özellikle dijital bir cihaz kullanırken daha sık göz kırpmayı unutmayın. Genellikle bir dakika içinde 15 kez göz kırparız. Ancak bilgisayar başındayken bu süre 5-7 defaya düşer.

Uykunuza dikkat edin: Yorulan gözleri dinlendirmek için en iyi fırsat uykudur. İyi bir gece uykusu aldığınızdan emin olun.

Sonuçta, gözler de her organ gibi yorulur. Yorulan gözleri dinlendirmek için bu tedbirleri uygularsanız, rahat edersiniz.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın