Bulmaca çözmek

Bulmaca çözmek

Paylaşın!

Çoğumuz için bir zaman geçirme aracından başka bir anlamı olmayan çapraz bulmaca çözmek aslında pek çok açıdan sağlığı korumada oldukça yararlı.

Günlük hayatımız yoğun programlarla ve zorlu işlerle dolu. Bu nedenle dengeli beslenemeyebiliyor, zihinsel ve fiziksel sağlığımıza dikkat edemeyebiliyoruz.

Bulmaca çözmek bize hem bilişsel hem de sosyal açıdan çeşitli şekillerde yardımcı olabilir. Bu kolay ve eğlenceli aktivite bizi odaklanmış ve uyanık tutabilir. Günlük bulmacayı tamamlamak, tek başına veya bir grup insanla birlikte yapılabilecek harika bir hobidir.

Çapraz bulmacalar saatlerce vakit geçirmenin eğlenceli bir yoludur. Bulmaca çözmekten hoşlanıyorsanız, araştırmaların bu özel bulmaca türünün beyniniz için neden faydalı olduğunu belirlediğini görmekten memnuniyet duyacaksınız. İşte hem yetişkinler hem de çocuklar için kelime arama bulmacalarının en önemli faydalarından bazıları:

  • Kelime Dağarcığınızı Genişletmenize Yardımcı Olurlar: Bulmaca ipuçları ve cevapları, oyunu daha zorlu hale getirmek için sıklıkla nadir kelimeler içerir. Çapraz bulmacaların en önemli faydalarından biri, ayrıntılı ve geniş bir kelime dağarcığının geliştirilmesine yardımcı olabilmeleridir. Bulmaca çözmek, zaten bildiğiniz (ancak uzun süredir kullanmadığınız) terimleri hatırlamanızı veya bilmiyorsanız öğrenmenizi sağlar.
  • Alzheimer Hastalığını Önlemeye Yardımcı Olurlar: Bulmaca çözmek için en sık dile getirilen motivasyonlardan biri, bulmacanın Alzheimer’ı önlemekle olan bağlantısıdır. Bulmacalar, dikkatinizi düzenli olarak belirli bir faaliyete odaklamanızı sağlayarak yönetici işlevlerinizi ve çalışma belleğinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Tüm bu yetenekler, kişinin mümkün olduğunca kendi kendine yeterli kalarak günlük yaşam sorunlarını başarıyla yönetme kapasitesini artırır. Alzheimer Derneği’ne göre günlük bulmaca dozu, özellikle yaşlandıkça beyni meşgul ve keskin tutmak için hayati bir stratejidir. Öyleyse, elinize birkaç bulmaca alın. Demans, günde bir bulmaca ile uzakta kalabilir. Nitekim, NEJM Evidence dergisinde yayımlanan bir çalışmada, hafif hafıza sorunları olan ve web tabanlı bulmaca çözen kişilerin, web tabanlı bilişsel oyunlar oynayanlara kıyasla bilişlerinde iyileşme olduğu ve beyinlerinde daha az küçülme yaşandığı tespit edildi.
  • Anksiyeteyi Azaltırlar: Bulmaca çözmek beyninizin odak noktasını değiştirerek bedeninizi ve zihninizi rahatlama durumuna getirmek için harika bir tekniktir. Ne kadar çok farkındalık yaratabilirseniz o kadar az endişelenirsiniz. Ayrıca, başkalarıyla birlikte yapıldığında sosyal bağlantıyı, yakınlık duygularını ve işbirliğine dayalı problem çözmeyi de artırabilir. Bir kelimeyi anlamaya çalışırken sinirlendiğiniz olduysa, bu sık karmaşık bulmacaları tamamlamanın duygusal kontrolünüzü ve stres toleransınızı geliştirebileceğini bilirsiniz. Duygularınızı ve stresinizi kontrol etmek, uzun vadeli fiziksel ve zihinsel sağlık için çok önemlidir. Bulmacalar ayrıca yeterlilik hissinizi artırarak ve size günlük endişelerinizin dışında düşünecek başka bir şey sağlayarak rahatlamanıza yardımcı olabilir.
  • Ufkunuzu Genişletir: Düzenli olarak bulmaca çözdüğünüzde, sadece yeni kelimeler öğrenmekle kalmaz, özellikle de zorlu bilmeceleri yanıtlamak için başkalarıyla işbirliği yaparsanız, genel olarak yeni şeyler de öğrenirsiniz. Çapraz bulmacaların çoğu çeşitli bilgiler içerir. Tarih, eğlence, bilim, teknoloji, politika ve diğer çeşitli konular hakkında yeni bir şeyler öğrenebilirsiniz.
  • Başarı Duygusu Sağlar: Bir şeyi çözdüğünüzde ya da zor bir bulmacayı çözdüğünüzde başarmanın hazzını yaşarsınız. İnsan kaç yaşında olurlarsa olsunlar başarı duygusu aynıdır. Bu, bulmacaların kritik faydalarından biridir ve her nesilden erkek ve kadına hitap etmesinin nedenidir.
  • Yaratıcılığı Teşvik Ederler: Bir bulmacayı çözerken, size anlaşılması zor, kafa karıştırıcı ve sıklıkla aldatıcı olan birden fazla ipucu verilecektir. Sonuç olarak, beyniniz entelektüel açıdan uyarıcı bir bulmaca problemini çözmek için çok boyutlu düşünmeye zorlanır. Bir ipucu üzerinde çeşitli şekillerde düşünmek, hayatınızın diğer yönlerinde de kullanabileceğiniz yaratıcılığınızı harekete geçirir.
  • Bilişsel Yetenekleri Geliştirmeye Yardımcı Olurlar: İnsanlar bulmacaları çeşitli nedenlerle severler, bunlardan biri de onları daha zeki yapmasıdır. Bulmaca çözmek onları düşündürür, bu da bilişsel kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu nedenle anababalara çocuklarına bulmaca çözdürmeleri önerilir. Bulmaca çözmek yeni şeyler öğrenmenin ve zihninizi aktif tutmanın eğlenceli bir yoludur.

Basit ve hatta daha zorlu bulmacaları tamamlamaktan keyif almak için bir bulmaca meraklısı olmanız gerekmez. Ancak, herhangi bir bulmaca üzerinde çalışırken kimi basit ilkeleri aklınızda tutarsanız, büyük olasılıkla daha iyi vakit geçireceksiniz:

  • Basit Bulmacalarla Başlayın: Önce basit bulmacalarla başlamak, başarmanın mutluluğunu yaşamanızı ve hevesinizin artmasını sağlar.
  • Kurşun Kalemle Çalışın: Kurşun kalemle çalışarak kendinize varsayımlarda bulunma ve hata yapma özgürlüğü verirsiniz.
  • Her Şey Hakkında Biraz Öğrenmek İçin Çaba Gösterin: Bulmaca ipuçları eskiden çoğunlukla sözlük tanımlarıyla sınırlıydı. Öte yandan, modern bulmacalar, çözücülerin popüler kültür, eğlence, güncel olaylar, tarih ve politikaya yapılan göndermeleri fark etmelerini gerektirmektedir.
  • Boş Alanlarla Başlayın: Her bulmacada boşluk doldurması kolay olan birkaç ipucu vardır. Önce bunları halletmeniz en iyisi olacaktır. Göstergeler genellikle basittir ve size bir güven artışı sağlayacaktır.
  • Temayı Göz Önünde Bulundurun: Eğer bir bulmaca bir başlık içeriyorsa, bu başlık bulmacanın konusunu belirtir. Konu genellikle ipuçlarının tümü yerine yalnızca bir alt kümesi için geçerlidir.
  • Sıkça Tekrarlanan Terimleri Tanıyın: Eğer yeterince bulmaca çözdüyseniz, bazı kelimelerin her bulmacada karşınıza çıktığını fark edeceksiniz.
  • Kısa Kelime Girişleri ile Başlayın: Daha fazla bulmaca tamamladıkça, tasarımcıların ve editörlerin dar köşeleri doldurmak için sıklıkla kullandıkları kısa ifadeleri daha iyi öğreneceksiniz. Bunları erken doldurursanız, daha zor soruları çözebilirsiniz.
  • Dış Kaynaklardan Yararlanın: Çoğu kişi yardım almadan bir bulmaca problemini tamamlayamaz. Ancak bir ipucunu arama motoruna yazmakla yetinmeyin; daha ayrıntılı araştırma yapın.

Öyleyse ne bekliyorsunuz? Bugün o bulmacayı elinize alın ve bilişsel ve beyin sağlığınızı geliştirmeye başlayın!

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın