Nem sağlığı nasıl etkiler?

Nem sağlığı nasıl etkiler?

Paylaşın!

Yazın gelmesiyle birikte artan bunaltıcı sıcaklarla birlikte artan nemlilik, nem sağlığı nasıl etkiler sorusunun yanıtını daha önemli hale getiriyor.

Aşırı sıcaklar aşırı sıcaklamaya, sıcak çarpmasına, sıcak kramplarına ve ölüme neden olabilirken, birlikte artan nem, sıcak hava dalgalarını daha da tehlikeli hale getirebilir.

Peki, artan sıcaklıkla birlikte olan nem sağlığı nasıl etkiler? Sıcak ortamlarda insan vücudu “dahili bir klima sistemi” olan terleme yoluyla aşırı ısıdan kurtulmaya ve serinlemeye çalışır. Ancak bu süreç nemli ortamlarda çok daha yavaştır. Ter ciltten yeterince buharlaşamadığı zaman, iç vücut sıcaklığı güvenli olmayan seviyelere yükselebilir.

Isı ve nemi birlikte ölçmek için “ıslak termometre sıcaklığı” kullanılmaktadır. Bu ölçüm, termometrenin ampulü ıslak bir beze sarıldığında elde edilir. Su buharlaştıkça ampulü soğutur, tıpkı vücudun terleyerek kendini soğutması gibi. 35 santigrat derecenin insan vücudunun kaldırabileceği maksimum ıslak termometre sıcaklığı olduğu ve bu sıcaklığa altı saat boyunca maruz kalmanın sağlıklı bir birey için bile ölümcül olabileceği öne sürülmüştür. Hatta tehlikeli ıslak termometre sıcaklıkları için eşik 35 dereceden daha düşük olabilir. Araştırmacılar ayrıca tek bir sıcaklık eşiğinin belirlenemeyeceğini çünkü bir kişinin artık etkili bir şekilde serinleyemeyeceği zamanı birçok farklı faktörün etkileyebileceğini belirtmektedir.

Islak termometre sıcaklıkları araştırmacıların iklim değişikliğinin etkisini anlamalarına yardımcı olabilir, ancak yaş termometre değerleri genellikle temel bir hava durumu raporunda bulunmaz. Sıcak hava dalgası sırasında, hissedilen sıcaklığın kontrol edilmesi önerilmektedir. Bu endeks hem bağıl nemi hem de hava sıcaklığını dikkate alır ve meteoroloji raporlarında belirtilir. Buna göre, 34 ile 50 dereceler arasındaki hissedilen sıcaklık tehlikelidir. Bu aralıkta ısı krampları ve bitkinlik oluşması muhtemeldir.

Aaşırı sıcaklar yaşlı yetişkinler, çocuklar ve “iş, eğlence veya barınma ortamları nedeniyle aşırı sıcağa orantısız bir şekilde maruz kalanlar” dahil olmak üzere belirli popülasyonlar için daha büyük bir risk oluşturmaktadır. Aşırı sıcak dönemlerde insanların klimalı binalarda kalmaları, bol su içmeleri, açık hava aktivitelerini sınırlandırmaları veya hızlandırmaları ve serin duşlar almaları önerilmektedir. Nemli ortamlarda bu önlemleri daha düşük ısı derecelerinde yapmak gerekebilir.

Altta yatan sağlık sorunları varsa, sıcak hava dalgasında daha fazla dikkat gerekebilir. Anksiyete ve depresyon ilaçları vücudun ısı düzenlemesine müdahale edebilir, ayrıca diyabet de vücudun ısıyı nasıl yönettiğini etkileyebilir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın