Isırgan otu

Isırgan otu

Paylaşın!

Isırgan otu, dokunulduğu zaman deriyi tahriş etmesine rağmen; hem yemek olarak tüketilen, hem de halk tıbbında kullanılan bir bitkidir.

Bununla birlikte, ısırgan otunun etkili bir ilaç olduğunu gösteren sınırlı araştırma vardır ve araştırmacıların sağlık yararlarını doğrulayabilmeleri için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.

Isırgan otunun yapraklarında batıcı tüyler bulunur ve bunlar cildi tahriş edebilen ve batma, kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilen formik asit ve histamin gibi kimyasallar içerir. Bunlarda ayrıca asetilkolin ve serotonin de dahil olmak üzere insanları etkileyebilecek bir dizi başka kimyasal bulunur.

İnsanlar yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için ısırgan otu kullanmaktadır. Isırgan otunun aşağıdaki durumlarda yardımcı olabileceğiöne sürülmektedir:

Eski bir deneysel çalışma, ısırgan otu özlerinin anti-enflamatuar özelliklere sahip olabileceğini ve romatoid artrit ve osteoartrit semptomlarının tedavisinde yardımcı olabileceğini öne sürdü. Ancak, bu konuda daha fazla araştırma gerekmektedir.

Isırgan otu, polen gibi bir madde vücudun histamin üretmesini tetiklediğinde ortaya çıkan mevsimsel alerjiler için popüler bir tedavidir. Ancak, bu konuda ne kadar etkili olduğuna dair mevcut kanıtlar karışıktır. Eski çalışmalar, ısırgan otunun vücudun histamin üretimini ve buna bağlı enflamasyonu engelleyerek alerji sürecini bozabileceğini göstermektedir. Ancak 2017 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, ısırgan otu özütünün alerji semptomlarını azaltmada plasebodan daha iyi olmadığını bulmuşlardır.

Bir inceleme, diğer ilaçlarla birlikte ısırgan otu özlerinin BPH semptomlarının tedavisinde faydalı olabileceğini öne sürmektedir. Diğer çalışmalar bu iddiaları desteklese de, bitkinin BPH semptomlarının tedavisindeki faydalarını tam olarak değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu açıktır.

Isırgan otunun diyabet tedavisine de yardımcı olabileceğini düşündüren bazı kanıtlar vardır. İki inceleme, ısırgan otu takviyesinin tip 2 diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini yönetmelerine yardımcı olabileceğine dair kanıtlar bulmuştur. Bununla birlikte, her iki çalışmadaki araştırmacılar, ısırgan otunun geleneksel diyabet tedavilerine yararlı bir katkı olup olamayacağını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiği sonucuna varmışlardır.

Isırgan otunun tüketilmesi genellikle güvenlidir. Bununla birlikte, aşağıdakileri içerebilecek olası yan etkileri vardır:

  • mide problemleri
  • idrar sorunları
  • terleme
  • ürtiker veya döküntüler
  • ishal

Ayrıca, bu bitkinin çocuklarda veya hamile kişilerde kullanımına ilişkin resmi bir güvenlik yönergesi bulunmamaktadır. Bu nedenle her iki grup da ısırgan otu kullanmaktan kaçınmalıdır.

Isırgan otu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime girebilir:

  • kan sulandırıcılar
  • hipertansiyon ilaçları
  • kalp hastalığı ilaçları
  • diyabet ilaçları

Isırgan otu genellikle güvenlidir, ancak bazı yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, ilaçlarla etkileşime girebileceğinden, herhangi bir durumu tedavi etmek için ısırgan otu kullanmadan önce bir doktorla konuşmak önemlidir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın