Kavun

Kavun

Paylaşın!

Yaz aylarının bir başka tatlı meyvesi olan kavun, lezzetinin yanı sıra çok çeşitli sağlık yararları ile de kendisini göstermektedir.

Kavun yaz aylarında olgunlaşan tatlı, ferahlatıcı bir meyvedir, bu da onu harika bir atıştırmalık veya birçok mevsimlik tarife ek yapar. Kavun ayrıca vücudunuzun günlük işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olan birçok temel besin maddesi sağlar.

Kavun, karpuz, salatalık ve kabak ile birlikte Cucurbitaceae familyasına ait bir meyvedir. Kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, birçok kişi kavunun Afrika’da ortaya çıktığına inanmaktadır.

İşte kavun yiyerek elde edebileceğiniz 7 sağlık faydası:

Beta-karoten içerir: Kavunun faydalarından biri de meyvelere rengini veren bir karotenoid olan beta-karoten içermesidir. Kavun, portakal, nektarin, mango, şeftali ve greyfurt gibi diğer sarı/turuncu meyvelerden daha fazla beta-karoten içerir. Vücut beta-karoteni A vitaminine dönüştürür, bu da kan hücresi üretiminde, bağışıklık tepkisinde vücudunuza yardımcı olur ve göz sağlığını destekler. Beta-karoten ayrıca vücudunuzdaki hücrelere saldıran ve hastalığa neden olan kararsız atomlar olan serbest radikallerle savaşan bir antioksidan görevi görür.

Lifle doludur: Bir fincan kavun günlük önerilen lif miktarının %6’sını içerir, bu da onu lif alımınızı artırmak için mükemmel bir seçim haline getirir. Lif, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur, bu da gün boyunca atıştırma isteğini azaltır. Lif, ayrıca vücudun sindirimini düzenlemeye yardımcı olur ve kan şekerini kontrol altında tutar. İlaveten, kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur ve diyabet riskini azaltır.

C Vitamini İçerir: Kavunun sağlığa faydalarından bir diğeri de 1 fincanının günlük önerilen C vitamini değerinin %100’ünden fazlasını içermesidir. C vitamini kan damarları, kaslar ve kolajen üretimi için gereklidir. C vitamini ayrıca vücuttaki beyaz kan hücrelerini uyararak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur, bu da hastalıklarla ve soğuk algınlığıyla savaşmaya yardımcı olur.

Susuzluğu önler: Gün boyunca su içmek susuz kalmamanın en iyi yoludur. Kavunun %90’ı sudur, bu da onları susuzluğu giderici bir atıştırmalık seçeneği haline getirir.

Kalp Sağlığını destekler: Bir fincan kavun, tavsiye edilen günlük potasyum miktarının %10’unu içerir. Kalp ve kasların düzgün çalışması için potasyuma ihtiyacı vardır. Potasyum ayrıca kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olarak kalp sağlığını iyileştirir.

Diyabeti Yönetmeye yardımcı olur: Kavunun sağlığa faydalarından bir diğeri de düşük bir glisemik yük skoruna sahip olmasıdır, bu da onu diyabetik olanlar için mükemmel bir seçim haline getirir. Düşük glisemik yük, vücudun onu yavaşça sindirerek kan şekerinin yükselmesini önlediği anlamına gelir. Bu diyabet hastaları için önemlidir. Yüksek kan şekeri seviyeleri tedavi edilmezse tehlikeli olabilir.

Saç Dökülmesiyle Mücadele Eder: Kavunun bir diğer faydası da inositol içermesidir. Bu vitamin saç büyümesi için gereklidir ve ayrıca saç dökülmesi riskini azaltmaya yardımcı olur. Kavundaki C vitamini de vücudun kolajen üretmesine yardımcı olur, bu da saçın yapısını sağlar ve incelmesini önler. Kavundaki A vitamini, folat ve demir gibi diğer vitaminler de saç büyümesini teşvik etmeye yardımcı olabilir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın