Migren ataklarında rahatlama yöntemleri

Migren ataklarında rahatlama yöntemleri

Paylaşın!

Tetikleyicilerden kaçınılsa da, sağlıklı yaşamaya gayret edilse de, yine de yaşanabilecek migren ataklarında rahatlama yöntemleri vardır.

Bir migren atağı başladığında, rahatlamak için çoğu kişi hemen ilaçlara yönelir. Ancak, migren ataklarında rahatlama yöntemleri bilinirse atakları kısaltmak veya daha az ilaçla rahatlamak mümkün olabilir. Çoğu ücretsiz ve yan etkisiz olan bu yöntemlerin başlıcaları aşağıdadır:

  1. Karanlık, Sessiz Bir Odada Dinlenmek: Migreni olan birçok kişi, işleri daha da kötüleştirebilecek ışık ve sese karşı hassasiyet bildirmektedir. Işığın neden olduğu ağrı, gözdeki içsel olarak ışığa duyarlı retinal ganglion hücreleri (ipRGC’ler) adı verilen bir grup ışık algılama hücresine kadar izlenebilir. Bu hücreler uyku-uyanıklık döngülerinin ve göz bebeğinin ışığa verdiği tepkinin korunmasına yardımcı olur. Işığa maruz kalmak ipRGC’leri ve ağrı ileten hücreleri birkaç dakika boyunca aktive eder. Baş ağrısı ağrısının ışıkta kötüleşmesinin ve karanlıkta 20-30 dakika sonra iyileşmesinin nedeninin bu olabileceğini düşünülmektedir. Uyku da ilave yarar sağlar. Uyku sırasında beyinde salgılanan kimyasallar ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, ses hassasiyeti varsa, sessizlik de yardımcı olur.
  1. Alna veya Boynun Arkasına Sıcak veya Soğuk Kompres Uygulamak: Çoğu kişide soğuk kompres daha iyi gelir, ancak bazı kişiler sıcak kompresten de yararlanabilir. Soğuk, uyuşturma etkisine sahip olabilir ve beynin dikkatini migrenden uzaklaştırır. Ancak, cildinizi korumak için cilt ile buz torbası arasında bir bez bulunması iyi olur. Sıcak uygulama da gergin kasları gevşetmeye yardımcı olabilir. Ilık bir banyo veya duş almak da işe yarar.
  1. Su içmek: Migreni olan yaklaşık her üç kişiden biri için susuzluk bir tetikleyicidir. Susuz kalmamak migren ataklarını önlemeye yardımcı olabilir. Migren atağının yaklaştığı hissedildiğinde sıvı almaya başlamak atağı kısaltmaya yardımcı olabilir.
  1. Masaj: Masaj kasları gevşetebilir ve stresi (başka bir migren tetikleyicisi) azaltabilir. Bununla birlikte masaj herkes için işe yaramayabilir. Migren atağı dokunmaya karşı aşırı hassasiyet yaratıyorsa, masaj daha kötü hissetmeye neden olabilir. Bu durum özellikle, migrenin oldukça yaygın bir semptomu olan ve dokunmaya ve tipik olarak ağrılı olmayan diğer uyaranlara karşı hassasiyete neden olan allodinisi olan kişiler için geçerlidir. Allodini, saç taramak veya başı yastığa koymak gibi normal aktiviteleri bile çok acı verici hale getirebilir.
  1. Meditasyon Yapmak: Migreni olan her 10 kişiden 8’inde stres tetikleyicidir. Farkındalık meditasyonu stresi azaltmaya yardımcı olabilir, çünkü gelecek kaygısı yerine şu anda olanlara odaklanmayı sağlar. 2021’de JAMA Internal Medicine’da yayınlanan bir çalışmada, farkındalık meditasyonunun migrende ağrıyı, yaşam kalitesini ve depresyonu iyileştirerek migrenin genel yükünü tedavi etmeye yardımcı olabileceği bildirildi.
  1. Lavanta Koklamak: Lavanta kokusu sakinleştirici bir etkiye sahip olabilir ve bu da stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Eylül 2022’de Molecules dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, lavanta yağı stres ve anksiyeteyi azaltmaya ve depresyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Lavanta yağı özellikle migren tedavisi olarak da incelenmiştir. European Neurology dergisinde yayınlanan küçük bir çalışmada, 15 dakika boyunca lavanta yağı soluyanlar, lavanta koklamayanlara göre daha az şiddetli migren atağı geçirmiştir.
  1. Egzersiz Yapmak: Migren atağı sırasında egzersiz yapmak ağrıyı daha da kötüleştirebilir, ancak migren atakları arasında egzersiz yapmak atak sayısını azaltmaya yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye de yardımcı olabilir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın