D vitamini ve cinsellik

D vitamini ve cinsellik

Paylaşın!

Vücutta son derece önemli işlevleri olan D vitamini ve cinsellik arasında da son derece güçlü bağlantılar mevcuttur.

D vitamini, bağışıklık sağlığını, kardiyovasküler sağlığı ve kemik sağlığını desteklemek de dahil olmak üzere vücudunuzda birçok önemli işleve hizmet eden yağda çözünen bir vitamindir. Bu vitaminin sağlığa yararları iyi anlaşılmış olsa da, D vitamini ve cinsellik ilişkisi pek bilinmez.

Cinsel yaşamı etkileyebilecek faktörler arasında stres seviyeleri, hormonlar, besinler, şifalı bitkiler, belirli besin maddelerinin tüketimi, ilaçlar ve yaşam tarzı yer alır.

D vitamini takviyesinin insanların cinsel yaşamlarını aşağıda inceleyeceğimiz çeşitli şekillerde desteklediği gösterilmiştir:

D vitamini, her iki cinsiyetten ve çeşitli cinsiyetlerden insanlarda cinsel işlev ve üreme fonksiyonları için gereklidir. D vitamini eksiklikleri, cinsel sağlık için olumsuz sonuçlar doğurabilecek düşük östrojen seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmalar, D vitamini takviyesinin östrojen seviyelerini artırabileceğini göstermiştir. Benzer ilişki D vitamini eksikliği olan erkeklerde D vitamini takviyesi testosteron düzeylerini yükseltmiştir.

D vitamini takviyelerinin libidoyu artırabileceğini gösteren çok sayıda kanıt vardır. Bir çalışmada, D vitamini eksikliği olan deneklerin cinsel dürtüleri ve genel cinsel sağlıkları ile ilgili sorunları olduğu bulunmuştur. Öte yandan, yeterli D vitamini seviyesine sahip olanlar daha yüksek düzeyde cinsel istek ve genel cinsel tatmin bildirmişlerdir.

Bu vitamin ayrıca libido ile ilişkili başka bir hormon olan dehidroepiandrosteron (DHEA) seviyelerini de artırabilir. Bir çalışmada, düşük DHEA ve düşük testosteron seviyelerinin menopoz öncesi ve sonrası kadınlarda düşük libido ile ilişkili olduğu bulunmuştur. D vitamini takviyesinin hem DHEA hem de testosteron seviyelerini artırarak libidoyu artırmada rol oynaması mümkündür.

Libido ayrıca vücudunuzun nitrik oksit seviyelerinden etkilenen kan akışı tarafından da yönlendirilir. Araştırmalar, dört haftalık D vitamini takviyesinin daha sağlıklı nitrik oksit seviyelerini destekleyebileceğini ve bunun da libidoyu artırma etkisine sahip olabileceğini göstermiştir.

Buna karşılık, uzun süre ve yüksek doz D vitamini almak sorun yaratabilir. Kan seviyeleri çok yükseldiğinde böbrek ve damar sorunlarına yol açabilen D vitamini zehirlenmesi gözlenmiştir. D vitamini toksisitesinin bir yan etkisi de diğer sorunların yanı sıra cinsel dürtü ile ilgili sorunlar olabilir.

Cinsel sağlık çeşitli faktörler tarafından belirlenir. Cinsel yaşamı ve cinsel dürtüyü iyileştirmek için, yaşam tarzında yeterince uyumak, besin açısından zengin bir diyet uygulamak, stres düzeylerini etkili bir şekilde yönetmek, daha az alkol almak gibi bazı küçük değişikliklerle başlamak en iyisidir. Cinsel sağlığı iyileştirmenin yolu genel sağlığın altyapısını düzeltmekten geçer. Genel sağlığı düzeltmeden cinselliği desteklemek için takviye kullanmak yarardan çok sakınca içerebilir.

D vitamini için önerilen günlük miktar 15-20 mcg’dir (600-800 IU). Bununla birlikte, idame dozu olarak günde 25 mcg’ye (1.000 IU) kadar almak güvenlidir. D vitamini kullanmadan önce doktora danışmak ve D vitamini düzeyine uygun miktarda takviye almak önerilir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın