Alkol sağlığa yararlı değil

Alkol sağlığa yararlı değil

Paylaşın!

Yakın zamanda yayınlanan bir incelemenin sonuçlarına göre, toplumdaki yaygın inanışın aksine. az bile alınsa, alkol sağlığa yararlı değil.

Yeni bir analiz, düşük içme seviyelerinin sağlığınız için hiç içmemekten daha iyi olabileceği fikrine meydan okuyor.
Nispeten ılımlı miktarlarda bile olsa, alkol içen kadınların erken ölme riski de artıyor.

Journal of the American Medical Association (JAMA)Trusted Source tarafından yayınlanan yeni bir analiz, düşük miktarda alkol içmenin sağlık açısından bir faydası olmadığını ortaya koymuştur. Araştırmacılar, 107 çalışmadan ve 4,8 milyondan fazla katılımcıdan elde edilen verileri içeren çalışmalarında, belirli bir hastalık türünden kaynaklanan ölümler yerine genel bir ölçüt olan tüm nedenlere bağlı ölümleri incelemiştir.

Geçmişte birçok araştırma, orta düzeyde alkol tüketen kişilerin alkolden tamamen uzak duran kişilere kıyasla daha sağlıklı sonuçlar elde ettiğini ortaya koyduktan sonra manşetlere taşınmıştır. Orta düzeyde içki içmek genellikle kadınlar için günde bir içki veya erkekler için iki veya daha az içki olarak tanımlanır. Bu geçmiş araştırmalar, ılımlı içici olan kişilerin bilişsel gerilemesinin daha yavaş olduğunu tespit eden bir çalışmayı içermektedir. Bir başka çalışmada ise orta düzeyde içki içenlerin, hiç içki içmeyen ya da çok içenlere kıyasla kalp krizi ya da inme gibi olaylara yakalanma riskinin daha düşük olduğu bulunmuştur. Bu araştırmaların bir sonucu olarak, ara sıra alkol tüketiminin genellikle sağlıklı bir yaşam tarzıyla uyumlu olduğu düşünülmüştür.

Şimdi bu yeni meta-analiz, kamuoyunun düşük alkol tüketiminin sağlıklı bir seçim olduğu yönündeki algısına karşı çıkıyor. Çalışma, nispeten az miktarda alkol tüketmenin, alkolden uzak duran kişilere kıyasla daha düşük bir ölüm riski anlamına gelmediğini ortaya koymuştur.

Alkolün sağlıklı bir seçim olduğu fikri, önceki çalışmalarda kullanılan alkolden tamamen uzak duranlar tanımının, yüksek alkol tüketiminin etkilerini zaten hissetmiş olan kişileri de içermesi nedeniyle ortaya çıkmıştır. Araştırma ekibi, gelecekteki çalışmaların risk ve faydaları daha iyi anlamak için insanların yaşamları boyunca ne kadar alkol tükettiklerine bakması gerektiğine dikkat çekti.

Araştırmacılar ayrıca kadınların alkol tüketimine bağlı ölüm riskinin erkeklere göre daha yüksek olduğunu doğruladı. ve toplumda “Alkol sağlığa yararlı değil” algısının oluşması gerektiğini vurguladı. Bu da, öncelikle, insanların içki içerek sağlıkları için iyi bir şey yaptıklarını düşünerek kendilerini kandırmalarının önüne geçebilir.

Araştırmacılar çalışmalarının, tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarına ve alkol tüketimine bakıldığında yaş ve cinsiyetin iki risk faktörü olduğunu gösteren deşifre ettikleri verilerin yanı sıra, yüksek riske sahip olabilecek insan gruplarını (örn. HIV’liler) incelemek için gelecekteki projeler açısından sıçrama noktası olmasını umuyorlar.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın