Diyabet istatistikleri

Diyabet istatistikleri

Paylaşın!

Diyabet istatistikleri, pek çok önemli sağlık sorununa yol açabilen komplikasyonları olan diyabetin bir halk sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir.

Pankreas yeterli insülin üretmediğinde veya vücut üretilen insülini etkili bir şekilde kullanamadığında ortaya çıkan kronik bir hastalık olan diyabet, dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorunudur. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun (IDF) yayınladığı diyabet istatistikleri rakamlarına göre, 2019 yılında yaklaşık 463 milyon kişi (20-79 yaş arası) diyabet hastasıydı. Bu rakamın 2045 yılına kadar 700 milyona yükseleceği tahmin edilmektedir.

Yaygınlık açısından bakıldığında, dünyadaki yetişkin nüfusun %10,5’i diyabet hastasıdır ve yaygınlık düşük ve orta gelirli ülkelerde yüksektir. IDF raporu ayrıca diyabetli yetişkinlerin neredeyse yarısına (%49,1) tanı konulamadığını ve bunun da komplikasyonlara ve erken ölüme yol açabileceğini vurgulamaktadır.

Diyabet sıklığı dünyanın farklı bölgelerinde değişiklik göstermektedir. Çin ve Japonya gibi ülkeleri içeren Batı Pasifik bölgesi, diyabetle yaşayan tahmini 138 milyon yetişkinle en yüksek diyabet yaygınlık oranına sahiptir. Buna karşılık Afrika, diyabetle yaşayan 19 milyon kişiyle en düşük yaygınlığa sahiptir.

Diyabetin görülme sıklığı dünya genelinde hızla artmaktadır. IDF, yalnızca 2021 yılında dünya genelinde 39,7 milyon yeni diyabet vakası olduğunu bildirmiştir. 2019 yılında yaklaşık 4,2 milyon kişi diyabetle ilişkili komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Diyabet vakalarının sayısındaki yıllık artışın yaklaşık %9 olduğu tahmin edilmektedir ve kontrol altına alınmadığı takdirde bu durum küresel bir sağlık krizine yol açabilir.

Diyabet istatistikleri, diyabet artışının pandemi boyutunda olduğunu göstermektedir.
Diyabet istatistikleri, diyabet artışının pandemi boyutunda olduğunu göstermektedir.

Türkiye’de de diyabet giderek büyüyen bir sağlık sorunudur. Ülkemizde diyabet görülme oranı yıllar içinde istikrarlı bir şekilde artmaktadır ve yaşlanan nüfus, kentleşme ve sağlıksız yaşam tarzı değişiklikleri gibi faktörler nedeniyle daha da artacağıve bu rakamın 2045 yılına kadar 8,4 milyona yükseleceği öngörülmektedir. 2021 yılı itibariyle 7,2 milyon yetişkin diyabetle yaşamaktadır ve bu da %13,7’lik bir yaygınlık oranına karşılık gelmektedir. IDF’ye göre, Türkiye’de diyabetli kişilerin %38,9’una tanı konulmamıştır.

Diyabetin daha fazla yayılmasını önlemek için farkındalık yaratmak ve daha sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini teşvik etmek çok önemlidir. İlaç tedavisi, dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir yaşam tarzı ile hastalığın doğru yönetimi, bireylerin diyabetle normal bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın