Tarçın çeşitleri

Tarçın çeşitleri

Paylaşın!

Yaygın olarak kullanılan tarçın birçok sağlık probleminin çözülmesine yardımcı olabilir. Ancak tarçın çeşitleri bilinerek kullanılmalıdır.

Ancak tarçın alırken türüne dikkat etmekte fayda vardır.

Tarçın iki ana çeşidi olan, tropikal, yaprak dökmeyen Cinnamomum cinsi ağaçların iç kabuğundan elde edilir. Bugüne kadar yaklaşık 250 tarçın türü tanımlanmıştır ancak baharat tarçınını elde etmek için 4 tanesi kullanılmaktadır ve piyasada en sık iki türü bulunmaktadır. Bunlar Çin (veya kasia) tarçını ve Seylan tarçınıdır.

Çin tarçını veya Kasia tarçını:

  • Cinnamomum cassia ağacından elde edilir.
  • Koyu renkli ve kalın tabakalıdır.
  • İçi boş bir tüp gibi görünür.
  • Marketlerde en çok satılan, fiyatı ucuz olan tarçın türüdür.
  • Çok baharatlı bir tadı vardır.
  • Tozu daha koyu renklidir.

Seylan Tarçını veya GerçekTarçın:

  • Cinnamomum zeylanicum ağacından elde edilir.
  • Daha açık renklidir.
  • İnce tabakalardan oluşur ve kolayca kırılabilir.
  • Fiyatı daha pahalıdır.
  • Tozu daha açık renklidir.
Çin (kasia) tarçını ve Seylan tarçını
Çin (kasia) tarçını ve Seylan tarçını

Çin tarçını olarak da bilinen kasia tarçını, seylan tarçınına göre diyabet hastaları üzerinde daha etkili olsa da, bu tarçın türünde bulunan ve kanın pıhtılaşmasını önleyen ‘kumarin’ adlı maddenin fazla miktarda alınması çocuklarda ve duyarlı kişilerde karaciğer tahribatına yol açabilir. Sri Lanka, Madagaskar ve Seyşeller’de üretilen Seylan tarçını ise çok az miktarda kumarin içerir. Almanya’da yapılan bir araştırmada Çin tarçınında Seylan tarçınına oranla, toz haliyle 63 kat, çubuk haliyle 18 kat fazla kumarin bulunmuştur.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından tavsiye edilen günlük kilogram başına 0.1 mg’dır. Yani 60-70 kilo bir insan için günlük 6-7 miligramdır ve Çin tarçınının kumarin içeriği bu değerin üstündedir. Özellikle küçük çocuklar, düşük ağırlıklı oldukları için yüksek miktarda tüketmeleri engellenmelidir.

Kumarinin kan pıhtılaşmasını önleyici özelliği vardır, özellikle kan pıhtılaşmasını önleyici ilaç kullananların dikkatli olması gerekir. Kasia tarçını aynı zamanda karaciğer hasarına da neden olabilir.

Kumarin içeriğinden dolayı Çin tarçını yerine Seylan tarçını kullanmak daha güvenli olacaktır.

Üzerinde belirtilmediği takdirde toz halinde satılan tarçınların hangisinin Seylan hangisinin Çin tarçını olduğunu anlamak zor olsa da, çubuk tarçınlarda fark kolaylıkla anlaşılabilir. Çin tarçını koyu renkli, kalın tabakalı ve içi boş bir tüp gibi görünür. Seylan tarçını ise daha açık renklidir, ince tabakalardan oluşur ve kolayca kırılabilir.

Yukarıdaki nedenlerden ötürü, tarçın çeşitleri arasından Seylan tarçınını tercih etmek önerilir. Çubuk tarçınlarda farkı ayırmak kolay olmakla birlikte, piyasada satılan toz tarçınlarda Çin tarçını sıkça tercih edildiği için, Seylan tarçını olduğundan emin olmadan toz tarçın almamakta ve gereğinde tarçını evde öğütmekte yarar vardır. Tarçın öğütmek için küçük bir kahve öğütücüsü yeterlidir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın