Besin desteklerinin kalp üzerine etkileri

Besin desteklerinin kalbe etkileri

Paylaşın!

Besin desteklerinin kalbe etkileri konusunda yapılan pek çok spekülasyon nedeniyle bu konunun ayrıntılı incelenmesi gerekmektedir.

Bu konuda Brown Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından 884 çalışmayı içeren bir meta analiz yayınlandı. Çalışmalarda incelenen 883.000’den fazla hastadan elde edilen veriler kullanılarak, diyet takviyesi olarak alınan mikrobesinler hakkındaki mevcut tüm kanıtlar sistematik olarak gözden geçirildi. 27 farklı ürünün değerlendirildiği incelemede kalp krizi veya inme gibi kalp damar sorunlarına olumlu etki eden, herhangi bir yararı olmayan veya olumsuz etki yapan gıda destekleri belirlendi.

Çalışmada incelenen gıda destekleri arasında kalp ve damar hastalıkları açısından en yararlı olanlar aşağıda sıralanmıştır.

  • Omega 3 yağ asitleri kalp ve damar hastalıklarından ölümü azaltmaktadır.
  • Folik asit kullanımı ile inme riski azalmaktadır.
  • Koenzim Q10 (CoQ10) tüm nedenlere bağlı ölümlerde azalma sağlamaktadır.

Kardiyovasküler riski azalttığına dair kanıt gösteren diğer besin destekleri omega-6 yağ asitleri, L-arginin, L-sitrulin, D vitamini, magnezyum, çinko, alfa-lipoik asit, melatonin, kateşin, kurkumin, flavanol, genistein ve kuersetin olarak saptanmıştır.

Buna karşılık, kimi gıda desteklerinin ise kalp ve damar hastalıkları (ve tip 2 diyabet) üzerine herhangi bir yararı olmadığı gözlenmiştir. Bu desteklerin başında C ve E vitaminleri ile selenyum bulunmaktadır. Diğer taraftan, beta karoten takviyeleri ise tüm nedenlere bağlı ölümlerde artışla ilişkilendirilmiştir.

Bu sonuçların yol gösterici olduğu muhakkaktır, ancak her mikrobesin türü için uzun vadeli çalışmalar gerekmektedir.

Antioksidan besin desteklerinin kalp sağlığında oynadığı olumlu rolün temel nedeni bu besinlerin oksidatif stresi azaltması olduğu düşünülmektedir. Ancak, Akdeniz diyeti ve DASH diyeti gibi  olumlu yönleri gösterilmiş antioksidandan zengin beslenme düzenleri de benzer etki yapmaktadır. Bunun yanısıra, besin destekleri ile ilgili geçmiş çalışmaların sonuçlarının tutarsız olduğu da hesaba katılırsa, yaşam tarzını düzeltmek ve pek çok antioksidandan aynı anda zengin olan Akdeniz diyeti ve DASH diyeti gibi beslenme düzenlerini uygulamak daha yararlı olacaktır.

Ek olarak, besin desteklerinin kalbe etkileri yanısıra bunların kullanılan ilaçlarla ve diğer sağlık sorunlarıyla etkileşme olasılığı ve kalite farkları nedeniyle bunları doktor tavsiyesiyle kullanmak en doğru yoldur.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın