Egzersize başlamak

Egzersize başlamak

Paylaşın!

PAR-Q testi bir egzersize başlamak isteyen herkes tarafından kullanılması gereken basit bir tarama aracıdır.

Uygulanması son derece kolay olan PAR-Q testi, kişinin sağlık geçmişine, şu anki durumuna ve risk faktörlerine bağlı olarak egzersize başlamak için güvenliği, olası riskleri veya hangi egzersizlerin yapılabileceğinin belirlenmesi için 40- 69 yaş arasında olan erişkinler için kullanılır.

Yoğun egzersizin en ciddi potansiyel riski, teşhis edilmemiş kalp rahatsızlıkları olan bir kişide, kalp krizi veya diğer ani kardiyak olaylardır. Bu testin amacı; egzersizi bazı insanlar için zorlaştıracak hatta tehlikeli hale getirebilecek kalp dolaşım veya denge sorunlarını,  kemik ve eklem problemlerini, varsa kullanılan ilaçların etkilerini/sakıncalarını  ortaya çıkarmaktır.

British Columbia Sağlık Bakanlığı ve Multidisipliner Egzersiz Kurulu tarafından geliştirilmiş olan bu test genellikle spor eğitmenleri veya antrenörler tarafından uygulanır. Günümüzde daha sonra geliştirilmiş başka testler de olmasına rağmen temel sorular çok fazla değişmemiştir. Tüm sorular egzersizle ilişkili potansiyel sağlık risklerini ortaya çıkarmak için tasarlanmıştır.

Egzersize başlamak için PAR-Q testi

Bu basit testin çoğu yetişkinin egzersiz güvenliği riskleri açısından önemli bir yeri vardır. Bütün sorulara “hayır” yanıtı verildiyse, güvenli bir şekilde egzersiz yapılabileceği ve egzersizden kaynaklanan herhangi bir tıbbi komplikasyon riskinin düşük olduğunu anlaşılır. Egzersize düşük düzeyli başlanılması ve egzersizin kademeli olarak arttırılması gerektiği unutulmamalıdır. Egzersize ılımlı olarak başladıktan sonra arttırım da yine kademeli olarak, yavaş ve ihtiyatlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Önerilere bağlı kalındığı sürece egzersizi sürdürmekte herhangi bir sakınca yoktur.

Ancak, bu sorulardan en az bir tanesine “evet” yanıtı verilmesi durumunda egzersize başlamak için doktorla görüşmekte yarar vardır. Başlangıçta olmayan bir sorun egzersizin arttırılmasıyla ortay çıktığında da yine doktorla görüşülmelidir. Sorunun varlığında bir yandan egzersiz durdurulmalı veya hafifletilmeli, diğer taraftan da doktorla görüşülmelidir.

Diğer taraftan bir enfeksiyon veya benzeri bir geçici sorun mevcudiyetinde egzersize başlamak veya sürdürmek için mevcut hastalık veya durumun geçmesi beklenmelidir.

PAR-Q testini aşağıda bulacaksınız. Buradaki soruların tümüne “hayır” yanıtı vermeniz durumunda egzersize başlamanızda bir sakınca yoktur. Ancak, bir veya daha fazla “evet” yanıtı sözkonusuysa, egzersize başlamadan önce doktorunuzla görüşün.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın