Sertleşme sorununda kullanılan ilaçlar

Sertleşme sorununda kullanılan ilaçlar

Paylaşın!

Erkeklerde çok yaygın olan sertleşme sorununda kullanılan ilaçlar oldukça yararlı olmakla birlikte zaman zaman sorun da yaratabilmektedir.

Erkekte sertleşme sorunu sadece cinsel faaliyeti güçleştiren bir durum değildir, başka ciddi sağlık sorunları açısından da önemli bir bulgudur. Son derece sık rastlanan bu durumun tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. İlaçlar da bu kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir.

Sertleşme sorununda kullanılan ilaçlar nelerdir?

Bu ilaçların başında fosfodiesteraz 5 inhibitörleri (PDE5I) adı verilen grup gelir. Bu ilaçlar penis damarlarının düz kaslarını gevşeterek penis kan akımını arttırırlar.

Normal penis sertleşmesi sırasında parasempatik uyarı penisteki endotel hücrelerinden nitrik oksit salgılanmasına yol açar. Cinsel uyarıyı takiben belirgin olarak yükselen nitrik oksit konsantrasyonu sonucunda penise gelen kan miktarı artar ve penis toplardamarlarındaki düz kaslar da kasılarak kanın geri kaçışına engel olur. Fosfodiesteraz 5 bu işlem sırasında rol oynayarak nitrik oksit salınımını azaltan, ve dolayısıyla ereksiyonu engelleyen bir enzimdir. Bu grup ilaçlar fosfodiesteraz 5 enzimini bloke eder.

Onaylanmış 4 çeşit fosfodiesteraz 5 inhibitörü ilaç vardır.
• Sildenafil (Viagra)
• Tadalafil (Cialis)
• Vardenafil (Levitra)
• Avanafil (Stendra)

Bu grup sertleşme sorunu için en çok kullanılan ilaçlardır. Tedavide tümünün etkisi benzerdir ve hangisinin kullanılacağına hekimin önerisi ve kişisel tecrübelere göre karar verilir. Bu ilaçlar cinsel uyarı olmaksızın etki etmezler.

Sildenafil

Grubun ilk bulunan örneğidir. Bu ilaç 25, 50 ve 100 mg’lık tabletler halinde satılır, doz ayarlaması ihtiyaca göre yapılır. İlaç içildikten 30- 60 dakika sonra etki etmeye başlar ve etkisi 12 saate kadar sürer. Aç karnına kullanılması ve sonrasında bir saat yemek yenmemesi önerilir.

Tadalafil

Bu ilaç 5, 10 ve 20 mg’lık dozlarda bulunur ve ihtiyaca göre doz ayarlaması yapılabilir. Etkinliği yarım saatte başlar. Etki 2 saatte maksimum düzeye gelir, 36 saate kadar da devam edebilir. Yemeklerden etkilenmez, o nedenle aç veya tok kullanılabilir.

Vardenafil

5, 10 ve 20 mg’lık dozlarda bulunabilen bu ilaç da yarım saat içinde etki göstermeye başlar. Vardenafil yemeklerden etkilendiği için aç karnına kullanılmalıdır.

Avanafil

Grubun en yeni üyesi olan bu ilaç 50, 100 ve 200 mg içeren tabletler halindedir. Etkisi 15- 30 dakika içinde başlar. Bu ilaç da yemeklerden etkilendiği için aç karnına kullanılmalıdır.

Yan etkiler

Bu grup ilaçlar baş ağrısı, ciltte kızarıklık, mide ekşimesi, burun tıkanıklığı ve sersemlik hissi yapabilir. Vardenafil görme değişikliklerine, Tadalafil ve Avanafil ise sırt ve kas ağrılarına neden olabilir. Tüm bu yan etkiler ilacı bırakınca geçer.

Sertleşme sorununda kullanılan ilaçlar için uyarılar

Nitrat grubu veya alfa bloker içeren ilaçları kullananlarda bu grup ilaç ani kan basıncı düşüşüne yol açabileceği için önerilmez. Ayrıca senkop ve düşük tansiyon eğilimi olanlarda, otonom bozukluğu olanlarda, beyni besleyen damarlarda dolaşım bozukluğu olanlarda, kimi kapak hastalıklarının varlığında, tedavisiz koroner arter hastalarında ve ağır kalp yetersizliğinde bu ilaçlardan kaçınılmalıdır. Düzenli ilaç kullanan hastaların bu grubu kullanmadan önce doktorlarına danışmaları uygun olur.

Bu grup yeterince etkili olmazsa, izlenecek yol için doktorla konuşmakta yarar vardır.

Bu ilaçların sertleşme sorunundaki yüksek etkinlikleri nedeniyle piyasada pek çok taklit ilaç mevcuttur. Bu ilaçların çoğunun içeriği şüphelidir ve sorun yaratabilirler.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın