Kalp ve damar hastalıkları kadınlar arasında bir numaralı ölüm nedeni, buna karşılık kadınlar kalpleri hakkında bilinçsiz davranıyor.
Bunun çeşitli nedenleri var. Her şeyden önce, kadınlar genellikle diğer sağlık sorunları, en başta da kanser hakkında daha fazla endişe duyuyorlar. Genel olarak da kalp hastalığının ön planda erkekler için bir sorun olduğu yönünde bir algı var. Oysa ki, tüm inmelerin yaklaşık % 60’ını kadınlar geçiriyor.
Oysa ki, kadınların % 42‘sinin ölüm nedeni kalp ve damar hastalıkları iken, tüm kanserlerden ölen kadın oranı ise % 16, kadınların en çok korktuğu meme kanserinden ölen kadın oranı ise sadece % 2.5.
Kadınlar kalp sağlığı açısından en azından menopoza kadar östrojenin koruyucu etkileri nedeniyle korunuyor gibi görünseler de, maalesef çevresel koşullar ve kötü yaşam tarzı nedeniyle bu avantaj her zaman gerçekçi olamayabiliyor.
Ayrıca, kadınlarda kalp hastalığının semptom ve bulguları da erkeklerden daha farklı olabiliyor, bu da farkındalığı azaltan ve tanı konmasını geciktiren bir durum.
Kadınlar kalp krizi veya inme tehditlerinden korkuyor, ancak kötü kalp sağlığının sonuçları bunlarla sınırlı değil. Erken yaşlanma, işgöremezlik hali, demans ve tüm nedenlerden ölüm gibi başka kaygı verici sorunlar da var. Ayrıca kalp hastalığına eşlik eden obezite, diyabet, hipertansiyon ve benzeri risk faktörlerinin yarattığı sorunlar da bu tabloya ekleniyor.
Ancak, hala genellikle kadınlar kalpleri hakkında bilinçsiz ve bu konu ancak bir sorun yaşadıklarında gündeme geliyor. Oysa ki;
- Kadınların yüzde 90’ında kalp hastalığına sebep olan risk faktörlerinden en az birine rastlanıyor.
- Kadın kalbi için riskler arasında hipertansiyon, diyabet, sigara kullanımı, hiperlipidemi (kolesterol yüksekliği), hareketsizlik, obezite ve yaşın ilerlemesi yer alıyor.
- Kadınlar kalp hastalıklarına aldırmadıkları için kendilerine daha az dikkat ediyor ve hareketsizlik, obezite ve sigara kullanımı artıyor.
- Diyabet kadınlarda kalp hastalığı riskini 3-7 kat artırırken, erkeklerde 2-3 kat artıyor.
- Sigara içen kadınlarda kalp krizi, içmeyenlere göre 10 yıl daha erken oluyor ve kalp krizi ve inme riski 4-6 kat artıyor.
- Menopoz öncesi kadınlarda risk sigara içiyorsa 4 kat, 2 yıldan daha uzun doğum kontrol hapı kullanmışsa 2,5 kat artıyor, sigara ve doğum kontrol hapı birlikteliğinde risk 10 kat artıyor.
Yine kadınlar tansiyon ve kolesterol yüksekliğine de pek fazla aldırmadıkları için risk altında. Halbuki uygun tarama yöntemleri kullanılarak kalp krizi geçirme riskini hesaplamak ve gerekli önlemleri alarak bu riski önemli ölçüde azaltmak mümkün.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.
.