Menopoz sonrası değişimler

Menopoz sonrası değişimler

Paylaşın!
Okuma süresi: 3 dakika

Menopoz sonrası değişimler sadece adetlerin kesilmesi, sıcak basmaları ve gece terlemeleri ile sınırlı kalmayıp başka belirtilerin de oluşmasına neden olur.

Çoğu kadın menopozla birlikte sıcak basmaları başta olmak üzere kimi belirtiler gösterir. Ancak, yine menopozla birlikte kadın vücudunda ortaya çıkan kimi değişimler farklı bazı belirtilerin de ortaya çıkmasına yol açar.

Klasik menopoz belirtileri dışında kalan atipik belirtiler ise aşağıda belirtilmiştir.

  • Göğüslerde sarkma: Vücutta östrojen düzeyinin azalması sonucu göğüslerin dolgunluğu azalır, göğüsler kısmen küçülür ve hafifçe sarkar. Bu durum en kolay sütyen numaralarının küçülmesi şeklinde anlaşılabilir.
  • Uykusuzluk: Östrojen azalması ile birlikte sıcak basmaları ve gece terlemeleri uyku kalitesini bozar. Menopozla artan anksiyete de uykuyu olumsuz etkiler.
  • Deride kuruma: Menopozla birlikte cilt esnekliği azalır ve cilt daha kolay kırışır hale gelir, ayrıca kurumaya ve çatlamaya daha eğilimli olur. Bu nedenle, düzenli olarak uygun bir cilt nemlendiricisi kullanmak yararlı olur. Ayrıca kollajen takviyeleri de cilt esnekliğine katkıda bulunur.
  • Ağız kuruluğu ve diş sorunları: Menopozla birlikte, tıpkı cilt gibi, ağız mukozası da kuruma eğilimi gösterir. Bu durum ağız içi yaralarını kolaylaştırdığı gibi, dişetlerinde çekilmelere de neden olur. Kurulukla birlikte ağız mikrobiyatası bozulur ve patojen bakteri artışı ortaya çıkar. Bu durum da dişeti kanamaları, diş taşları ve diş çürüklerine zemin hazırlar.
  • Ağızda metalik tat: Menopoz sonrası değişimler arasında nadir rastlanan bu belirti, genellikle dilde, dudaklarda, dişetlerinde veya damaklarda ağrı veya yanma hissiyle birlikte görülür.
  • Saçlarda incelme: Menopozla birlikte saçlar incelir ve daha kırılgan hale gelir. Derinin diğer kısımları gibi saçlı derinin de kuruması bu eğilimi arttırır.
  • Tırnaklarda kırılma: Tıpkı cilt gibi, tırnaklar da kurur ve daha kırılgan hale gelir.
  • Ter kokusunda değişme: Menopoz sonrasında ortaya çıkan terleme artışı, vücutta olağandan farklı bir ter kokusu oluşmasına neden olur. Kuruyan ciltteki mikrobiyatanın nitelik değiştirmesi de ter kokusunun değişmesine katkıda bulunur.
  • Vajinada kuruluk ve ağrı: Menopoz sonrası değişimler arasında en iyi bilinenlerden biri de vajinada kuruluktur. Tıpkı deride ve ağız mukozasında görülen kuruluk gibi vajina da kurur ve bu durum mukozadaki gerilmeden ötürü ağrı nedeni olabilir. Bu ağrı cinsel ilişki sırasında daha belirgin olur.
  • Sersemlik ve dengesizlik: Menopozla birlikte ortaya çıkan hormonal dengesizlik sonucunda zaman zaman dengesizlik, sersemleme, başdönmesi ve bulantı görülebilir. Bu durumların ne zaman görüleceği belli olmaz, ancak zaman zaman yaşanabilir.
  • Hafıza, dikkat ve sorun çözme sorunları: Menopozla birlikte her zaman beyin sisi düzeyinde olmasa da, hafıza, dikkat, konsantrasyon ve problem çözme yetilerinde azalma gözlenir. Sıcak basmaları, uyku bozuklukları, terlemeler ve anksiyete artışı da bu sorunu daha belirgin hale getirir.
Kırılgan tırnaklar menopoz sonrası değişimlerden biridir.
Kırılgan tırnaklar menopoz sonrası değişimlerden biridir

Tüm bu değişimlerle birlikte bazı sağlık sorunları da artış gösterir. Bunların başlıcaları aşağıda sıralanmıştır.

Menopoz sonrası değişimlerle başa çıkmanın yolları aslında sağlıklı yaşam koşullarından çok farklı değildir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, mikrobesleyici eksikliklerinin giderilmesi, bol sıvı alınması, deride ve tırnaklarda uygun nemlendiricilerin kullanılması, vajina kuruluğu için uygun nemlendirici ve kayganlaştırıcılar, destek dokuları takviye amacıyla yeterli protein alımı, gereğinde kollajen takviyeleri ve anksiyete ile mücadele genellikle yeterli olur.

Menopozla birlikte östrojen desteği kullanımı bu sorunların çoğunu çözse de, östrojen destekleri her kadın için uygun olmayabilir ve başka sağlık sakıncaları taşıyabilir. O nedenle, östrojen destekleri için, bitkisel östrojenler de dahil olmak üzere bir jinekolog ile görüşmekte yarar vardır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

.

Randevu alın