wellness turizmi

Wellness turizmi

Paylaşın!

Sağlıklı yaşamı sürdürme ve genel sağlığı destekleme amaçlı bir turizm türü olan wellness turizmi, tüm dünyada giderek artan bir trend durumundadır.

ABD merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Global Wellness Institute (GWI) wellness turizmini genel kişisel sağlığı sürdürme veya geliştirme arayışıyla ilişkili seyahat olarak tanımlamaktadır.

Wellness” ve “well-being” genellikle birbirinin yerine kullanılan ve ilişkili terimler olsa da, biraz farklı anlamlara sahip olduklarını belirtmek önemlidir. Gallup’a göre wellness esenliğin bir parçasıdır ve akut hastalıkların ötesinde sağlıklı bir yaşam tarzını tanımlarken, hem Gallup hem de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) well being’i daha geniş bir yaşam (kişisel ve kamu sağlığı için önemli olan memnuniyet ve tatmin duyguları ve kariyer, sosyal, finansal, fiziksel, psikolojik ve diğer çerçevelerde olumlu işlev) bağlamında tanımlamaktadır.

Wellness’i destekleyen bir mekanizma olarak wellness turizmi çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır. Bazıları için bu dağlarda yoga inzivası gibi sadece sağlıklı yaşam amaçlı bir seyahat veya hedefler gerektirebilirken, diğerleri için sağlıklı alışkanlıkların ve deneyimlerin yolculuklara dahil edilmesini içerebilir. Bazıları için ise hac yolculuğu, yoğun yoga eğitimi, hümanist bütünleştirici bir eğitim merkezine ziyaret, sessiz bir vipassana meditasyon inzivası veya yerel bilgilerle donatılmış bir bitki tıbbı inzivası gibi daldırma temelli sağlıklı yaşam seyahatleri ruhani, kendini sorgulama veya amaç odaklı bir yolu derinleştirmeye yardımcı olabilir.

Şu anda 451 milyar dolar hacminde olan küresel sağlıklı yaşam turizmi pazarının, Grand View Research tarafından hazırlanan 2022 raporuna göre 2030 yılına kadar 1,02 trilyon dolara yükselmesi beklenmektedir.

Wellness turizmi nisbeten yeni bir kavram sanılsa da, aslında insanlar yüzyıllardır sağlık veya zindelik odaklı Yolculuklar yapmaktadır. 5.000 yıl kadar önce insanların fiziksel ve zihinsel sağlığa bütüncül bir yaklaşım olan Ayurveda tıbbından faydalanmak için Hindistan’a gittiklerini biliyoruz. Eski uygarlıkların çoğu mineral kaplıcaların tedavi edici faydalarının farkına varmış ve birçoğu bu kaplıcaların etrafına sağlık tesisleri inşa etmiştir. Antik Yunan, Mısır, Roma, Kelt ve İbrani kültürleri dünyanın dört bir yanından gezginlerin ilgisini çeken sağlık merkezleri yaratmıştır. Farklı sıcaklıklarda banyolar, yüzme havuzları, egzersiz odaları ve masaj ve diğer sağlık tedavileri için odalar Roma kültüründe bir dayanak noktası haline gelmiştir.

Ancak, sağlıklı yaşam için seyahat etmenin binlerce yıl öncesine dayansa da, küresel bir endüstri olarak sağlıklı yaşam turizmi nispeten yeni bir kavram.

Bugünlerde sağlıklı yaşam seyahatleri neredeyse sınırsız. İlgi alanları ister yoga ve meditasyona, ister spa deneyimlerine, ister kilo vermeye, ister yürüyüşe, isterse de geleneksel ve alternatif tedavilere veya güzelleşmeye ya da saç ektirmeye yönelik olsun, hepsine uygun bir seyahat bulmak mümkün.

Hiç tatilden sonra tatile ihtiyacınız varmış gibi hissettiğiniz oldu mu? Wellness turizmi için durum böyle olmayabilir. Geleneksel tatiller genellikle yoğun ve stresli olurken, wellness yolculukları stresi azaltmayı ve sağlığı geliştirmeyi amaçlar, böylece günlük hayata yenilenmiş ve topraklanmış hissederek yeniden girmek mümkün olur.

Sağlık turizmi] insanlara hayatlarına ara verip yalnızca kendilerine ve sağlıklarına odaklanmaları için bir fırsat sunar. Bu, dikkati dağıtacak hiçbir şey olmadan ya da çok az şeyle uğraşarak stres atmaya ve rahatlamaya olanak sağlayabilir.

Birçok insan, günlük sorumlulukları hakkında endişelenmek zorunda kalmadıklarında davranışlarını değiştirmeye daha açık olduklarını da fark eder. Çoğunlukla insanlar hayatlarını olabildiğince düzenli ve öngörülebilir hale getirmeye çalışırlar, çünkü normal günlük hayat hakkında ne kadar az düşünmek zorunda kalırsanız, sorunları yönetmek o kadar kolay olur.

Günlük kararlar vermek zorunda olmadığınız bir ortamda bulunmak, yeni davranışlar denemenize veya ihmal ettiğiniz davranışları geliştirmeye odaklanmaya olanak tanıyabilir. Bu da daha iyi uyumak, iyi beslenmek ve günlük egzersiz yapmak gibi eve dönünce de devam ettirlebilecek sağlıklı alışkanlıklar edinmeye yardımcı olabilir. Avustralya’da yapılan ve Şubat 2017 tarihli Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi’nde yayınlanan küçük bir gözlemsel çalışma, bir haftalık inziva deneyimlerinin sağlık ve esenliğin çeşitli boyutlarında önemli iyileşmelere yol açabileceğini ve bu iyileşmelerin altı hafta sonra da devam edebileceğini ortaya koymuştur.

Ayrıca, birçok sağlıklı yaşam gezisi masaj terapisi, yoga dersleri ve beslenme danışmanlığı gibi ruhsal ve fiziksel sağlığı olumlu yönde etkileyebilecek hizmetlere erişim sağlamaktadır. Bu deneyimler eve yenilenmiş ve günlük streslerle başa çıkmak için daha donanımlı bir şekilde dönmeye yardımcı olabilir.

GWI’ye göre sağlıklı yaşam turistleri iki ana kategoriye ayrılır:

Birincil: Bu gezginler seyahatlerini veya varış noktalarını seçerken temel olarak sağlıklı yaşam konusunda motive olurlar. Örneğin, her şey dahil bir sağlık tesisinde bir hafta sonu için rezervasyon yaptırabilir veya özel bir meditasyon inzivasına gidebilirler.

İkincil: Bu gezginler, ne tür bir seyahatte olurlarsa olsunlar, seyahat ederken sağlıklarını korumaya çalışırlar. Örneğin, bir aile tatili sırasında yoga dersi alabilir veya bir iş gezisi sırasında bir spa’yı ziyaret edebilirler.

İster birincil, ister ikincil olsun, wellness turizmi giderek artan bir trend olma özelliğini uzunca bir süre koruyacak gibi duruyor.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın