DAO

DAO

Paylaşın!

Birincil işlevi histamini parçalamak olan diamin oksidaz (DAO) vücutta üretilebilmesinini yanısıra takviye olarak da kullanılabilir.

Diamin oksidaz, vücutta böbrekterde, tümüste ve bağırsak duvarında üretilen bir enzimdir. Bu enzim, fazla histaminin parçalanmasına yardımcı olduğu için takviye olarak da histamin intoleransı semptomlarını tedavi etmek için sıklıkla kullanılır.

Histamin intoleransının şüpheli nedenlerinden biri DAO eksikliğidir. Bu enzimin seviyeleri çok düşük olduğunda, vücudun aşırı histamini verimli bir şekilde metabolize etmesi ve atması zordur. Sonuç olarak, histamin seviyeleri yükselir ve çeşitli fiziksel semptomlara yol açar.

DAO aktivitesinin azalmasına veya histaminin aşırı üretimine genetik mutasyonlar, alkol kullanımı, bazı ilaçlar, bağırsak bakterilerinin aşırı çoğalması ve çok miktarda histamin içeren gıdaların tüketilmesi gibi çeşitli faktörler katkıda bulunabilir. Histamin intoleransını teşhis etmek zor olabilir, çünkü semptomları belirsizdir ve diğer tıbbi durumlarınkine benzer.

DAO eksikliği ve histamin intoleransı, takviyeler de dahil olmak üzere farklı şekillerde tedavi edilebilir.

İlk araştırmalar, DAO takviyelerinin baş ağrısı, deri döküntüleri ve sindirim sıkıntısı gibi bazı histamin intoleransı semptomlarını hafifletebileceğini göstermektedir.

Sindirim Belirtileri: Histamin intoleransı ve karın ağrısı, şişkinlik veya ishal gibi semptomları olan 14 kişide yapılan 2 haftalık bir çalışmada, katılımcıların %93’ü günde iki kez 4,2 mg takviye aldıktan sonra en az bir sindirim semptomunun çözüldüğü bildirilmiştir.

Migren Atakları ve Baş Ağrıları: Daha önce DAO eksikliği teşhisi konmuş 100 kişide yapılan 1 aylık bir çalışmada, bu enzimin takviyesini günlük olarak alan katılımcıların migren ataklarının süresinde plasebo grubuna kıyasla %23’lük bir azalma yaşadığı gözlemlenmiştir.

Deri Döküntüleri: Kronik spontan ürtiker (deri döküntüsü) ve DAO eksikliği olan 20 kişide yapılan 30 günlük bir çalışmada, günde iki kez takviye alan katılımcıların semptomlarda önemli bir rahatlama yaşadıkları ve daha az antihistaminik ilaca ihtiyaç duydukları kaydedilmiştir.

Bu çalışmalar DAO takviyesinin eksiklik semptomlarını ortadan kaldırabileceğini veya iyileştirebileceğini öne sürse de, herkes için etkili olacağının garantisi yoktur.

Histamin intoleransı ve DAO eksikliğinin bilimsel olarak anlaşılması hala nispeten erken bir aşamadadır. Çeşitli faktörler vücudunuzun farklı bölgelerinde hem bu enzimin, hem de histamin üretimini etkileyebilir. Bu sorunların temel nedenini ele almak, bu enzimi takviye olarak vermek kadar basit değildir. DAO takviyeleri, yiyecek veya içecekler gibi vücudunuza dışarıdan giren histamini parçalamak için çalışır. Vücutta üretilen histamin N-metiltransferaz (HNMT) adı verilen farklı bir enzim tarafından parçalandığından, bu takviyenin alınması vücutta olarak üretilen histamin seviyelerini etkilemeyecektir.

DAO takviyeleri harici histamin maruziyetini azaltarak semptomları hafifletebilse de, histamin intoleransını veya bu enzimin eksikliğini tedavi edebileceklerini gösteren araştırmalar eksiktir.

Histamin intoleransı ve DAO eksikliği, ilişkili semptomların şiddetini etkileyen birden fazla faktörü olan karmaşık durumlardır. Şu anda, bu durumları tedavi etmenin ana yollarından biri diyettir. Bazı gıdaların farklı seviyelerde histamin içerdiği bilindiğinden, belirli diyet değişiklikleri, histamin gıda kaynaklarına maruz kalmayı ve DAO işlevini engelleyebilecek gıdaların alımını azaltarak histamin intoleransı semptomlarını iyileştirebilir.

Histamin toleransını ve DAO işlevini iyileştirmek için tasarlanan beslenme tedavisi, bakır ve B6 ve C vitaminleri de dahil olmak üzere histaminin parçalanmasında rol oynayan besinlerin yeterli alımını sağlamayı amaçlamaktadır. Bazı araştırmalar, sağlıklı yağların ve fosfor, çinko, magnezyum, demir ve B12 vitamini gibi diğer besin maddelerinin yeterli alımının bu enzimin aktivitesini artırmada rol oynayabileceğini de göstermektedir.

DAO takviyeleri üzerine yapılan çalışmalarda herhangi bir olumsuz sağlık etkisi bildirilmemiştir. Bununla birlikte, araştırmalar hala azdır, bu nedenle bu özel takviye için dozaj konusunda net bir fikir birliği henüz oluşturulmamıştır. Mevcut çalışmaların çoğunda, yemeklerden hemen önce günde 2-3 defaya kadar bir seferde 4,2 mg dozlar kullanılmıştır. Bu nedenle, benzer dozlar çoğu insan için muhtemelen güvenlidir – ancak bu% 100 risksiz olduğu anlamına gelmez.

DAO takviyeleri histamin intoleransını veya DAO eksikliğini tedavi edemez, ancak yiyecek ve içeceklerden gelenler gibi harici histamin kaynaklarını parçalayarak semptomları hafifletebilir. Mevcut çalışmalar herhangi bir yan etki bildirmese de etkinlik, güvenlik ve dozlarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın